Ova peciva vec dugo gledam po internetu i iz straha da je komplikovano uvek sam odlagala njihovo pravljenje
Medjutim uopste nije komplikovano i evo vec nekoliko puta pravim po ovom receptu mada sam isprobala i neke druge
Sto je bitno testo nije zilavo kada se ispece....
;Recept je nadjen negde na netu ali nisam zapisala gde tako da predpostavljam da je sa Coolinarke
Potrebno je:
1 kg brasna,
1 kg brasna,
5 dl vode,
1 dl ulja,
40 grama kvasca ,
soli
Od tih sastojaka zamesiti glatko testo ostavi da nadodje 1 sat ( ja sam malo pouljina vanglicu gde je testo narastalo)
Mesila sam u masini/ asistentu i nije otislo svo brasno
Pocnite sa manje brasna otprilike 750 grama pa dodajte postepeno ostatak meni je ostalo brasna da vam ne bude puno tvrdo
Testo odmara jedan sat a u medjuvremenu pripremite serpu sa vodom
Pripremite isto
1 litru vode
4 kasike sode bikarbone
1 kasiku soli
To sve staviti u jednu serpu i kad formirate testo kakvo zelite vi stavite da ta voda prokljuca jer cete u njoj spustati spremljena peciva da se kuvaju 1 minut
Nadoslo testo podeli na nekih 15 delova i od svih tih deleova testa napravi loptice
Ako se odlucite da pravite kiflice kao ja prvi put onda vam je dosta odvojiti 12 deleova testa za 12 kiflica
Ako formirate lopte onda ih lagano premesite i napravite lopte
Napravljene kifle ii loptice odmaraju nekoliko minuta dok voda prokljuca i dok se rerna zagreje
nekih 5 do 7 minuta
Rernu ukljuciti na 200 stepeni
Dok to radite i formirate kifle stavite jednu serpu sa 1 litrom vode i 1 kasikom soli i 4 kasika sode bikarbone da prokljuca i u to spustate vec napravljenje formirane kifle.
Kifle se kuvaju oko 1 minute . i kad su kuvane posle 1 minute ih izvucete i stavite na pleh oblozenim pek papirom koji je pouljen malo da se ne bi testo lepilo za papair
Kuvano testo vadite i stavljate na pleh oblozen pek papirom ( kifle su dosta lepljive posle kuvanja) i ne bi bilo lose da i taj pek papir namazete sa malo ulja da se ne bi zalepile za papir
Sada svako pecivo zasecite skalpelom ili nozem po sredini
Preko vec kuvanog peciva i zasecenog staviti krupnu so ili susam po zelji a zatim staviti u zagrejanu rernu
Peci na 200 stepeni 20 minuta.
Mnogo je jednostavnije napraviti nego sto zvuci pri citanju recepta....prijatno
Нема коментара:
Постави коментар