среда, 9. децембар 2020.

Prhke strudlice sa dzemom

 Emotivno sam vezana bas za ove strudlice jer me podsecaju na dane kada su deca bila mala i kada smo najmanje jednom godisnje isli na odmor dole u Jugu / Srbiju i to po 5 do 6 nedelja

Ovi kolaci su tada bili aktuelni kod nas jer bilo gde da krenemo  kupovali smo u samousluzi nesto da grickamo u autu dok putujemo

 ili  smo bas te iste strudlice dobijali od nasih nekih dragih ljudi  koji su nam kupovali da imamo nesto za grickanje za ne daj boze ako negde stanemo na putu zbog velikih guzvi

Lepe uspomene a bogami uvek takva jedna dve kutije tih strudlica sa smokvama i visnjama su se slatko pojele 

Danas bude lepa secanja i kad sam ih skoro ugledala negde na netu resila sam da isprobam da napravim i sama

 I nisam se pokajala

 

 

 


 

Ove na slici su sa dzemom od sipaka jer to je bio najgusci dzem koji sam imala u kuci u datom trenutku i bilo je odlicno

Sledece pravljenje ce biti sa dzemom od smokvi i to uskoro


250 grama putera sobne temperature

500 grama brasna

200 grama kisele pavlake

pola kasicice praska za pecivo

2 kasicice vanil secera

3 kasike prah secera



















Ukljuciti rernu na 170 stepeni

Sve sastojke sjedinitii zamesite testo rukama

Razvuci pravougaonik 45x35 i od toga izrezati 5 trakica kao na slici

Po svakoj duzini staviti gusci dzem u mom slucaju ovog puta je bio od sipaka

i krajeve spajati prstima i  ne preklapati  Negde sam gledala da neko ko je pravio je sekao te kraje makazama da ne bi valjda bilo neravno ili previse testa 

Mnogo je vazno da da vam prsti budu cisi da nema dzema po njimam i morate lepo da zatvorite i da oktenete jer se meni desilo da su se prve otvorile i sav dzem je iscurio

Tako da mora malo pazljivije da se zatvara ju da se testo dobro zalepi jedno za drugo i to je cela umetnost

 

 

 



 


 

Ja nisam sekla nego sam spojila krajeve  prsima onda kad sam spojila okrenula sam taj spojeni deo od dole i rukom malo stisla poravnala da testo / strudlica dobije takav izgled

Te takve duzine stavite u odgovarajuci pleh sa pek papirom

 meni je stalo svih 5 u plehu

Sad kad ste ih stavili u pleh jednu pored druge sad zasecite nozem kolike kocke zelite da vam budu ali ne pomerajteih i ne morate da zasecete do kraja jer ce inace sav dzem da isccuri pri pecenju

Peci na 170 stepeni sa ventilatorom 23 do 25 minuta

 Kasnije kad su gotove pecene vi prodjite nozem jos 

 

 

 

 


jednom na vec oznaceno mesto i isecete do kraja Poseceriti obilno ili ih pazljivu uvaljajte u dosta prah secera


 


 

 


 

Na nekoliko tih recepata nije bilo vreme pecenja a ja sam se odlucila za 23 minuta  One treba da ostanu bele / svetle

Neki gusci dzem od sljiva , dunja , sipaka ili koji vec zelite 

Spremam ih uskoro i to od dzema napravljenog od suvi smokvi 



 



Нема коментара:

Постави коментар