Emotivno sam vezana bas za ove strudlice jer me podsecaju na dane kada su deca bila mala i kada smo najmanje jednom godisnje isli na odmor dole u Jugu / Srbiju i to po 5 do 6 nedelja
Ovi kolaci su tada bili aktuelni kod nas jer bilo gde da krenemo kupovali smo u samousluzi nesto da grickamo u autu dok putujemo
ili smo bas te iste strudlice dobijali od nasih nekih dragih ljudi koji su nam kupovali da imamo nesto za grickanje za ne daj boze ako negde stanemo na putu zbog velikih guzvi
Lepe uspomene a bogami uvek takva jedna dve kutije tih strudlica sa smokvama i visnjama su se slatko pojele
Danas bude lepa secanja i kad sam ih skoro ugledala negde na netu resila sam da isprobam da napravim i sama
I nisam se pokajala
Ove na slici su sa dzemom od sipaka jer to je bio najgusci dzem koji sam imala u kuci u datom trenutku i bilo je odlicno
Sledece pravljenje ce biti sa dzemom od smokvi i to uskoro
250 grama putera sobne temperature
500 grama brasna
200 grama kisele pavlake
pola kasicice praska za pecivo
2 kasicice vanil secera
3 kasike prah secera
Ukljuciti rernu na 170 stepeni
Sve sastojke sjedinitii zamesite testo rukama
Razvuci pravougaonik 45x35 i od toga izrezati 5 trakica kao na slici
Po svakoj duzini staviti gusci dzem u mom slucaju ovog puta je bio od sipaka
i krajeve spajati prstima i ne preklapati Negde sam gledala da neko ko je pravio je sekao te kraje makazama da ne bi valjda bilo neravno ili previse testa
Mnogo je vazno da da vam prsti budu cisi da nema dzema po njimam i morate lepo da zatvorite i da oktenete jer se meni desilo da su se prve otvorile i sav dzem je iscurio
Tako da mora malo pazljivije da se zatvara ju da se testo dobro zalepi jedno za drugo i to je cela umetnost
Ja nisam sekla nego sam spojila krajeve prsima onda kad sam spojila okrenula sam taj spojeni deo od dole i rukom malo stisla poravnala da testo / strudlica dobije takav izgled
Te takve duzine stavite u odgovarajuci pleh sa pek papirom
meni je stalo svih 5 u plehu
Sad kad ste ih stavili u pleh jednu pored druge sad zasecite nozem kolike kocke zelite da vam budu ali ne pomerajteih i ne morate da zasecete do kraja jer ce inace sav dzem da isccuri pri pecenju
Peci na 170 stepeni sa ventilatorom 23 do 25 minuta
Kasnije kad su gotove pecene vi prodjite nozem jos
jednom na vec oznaceno mesto i isecete do kraja Poseceriti obilno ili ih pazljivu uvaljajte u dosta prah secera
Na nekoliko tih recepata nije bilo vreme pecenja a ja sam se odlucila za 23 minuta One treba da ostanu bele / svetle
Neki gusci dzem od sljiva , dunja , sipaka ili koji vec zelite
Spremam ih uskoro i to od dzema napravljenog od suvi smokvi
Нема коментара:
Постави коментар