Ovo je recept broj jedan ovih lokuma / keksica
A postoji jos jedan koji je moj favorit i u njega ide kokos za nas ljubitelje kokosa
Uskoro pisem i taj recept ali danas pisem ovaj
Svi u familiji volimo keksice i suve kolace pa sam ja tako stalno u potrazi za nekim novim receptima takvih kolaca koji mogu da stoje i da budu jos ukusniji posle nekoliko dana Samo je to prosto nemoguce kod mene jer mi pretezno ako nam se svidi nesto pojedemo vec drugi dan pa tako je i sa ovim lokumima
Sasvim slucajno sam samo ugledala kako izgledaju na nekoj slici i znala sam da je to to sto volimo
Pravljeni dva puta za kratko vreme sto znaci da su dobri
Mi nismo toliko ljubitelji kremastih kolaca Njih obicno jedemo jedan dan drugi dan moj muz i cerka a ja bi vec nesto drugo
Tako da nam se desava da ako bacimo ( a desi se ) obicno bacimo kremaste kolace pa zato ih sad manje pravim
Doduse sad imamo mnogo redje goste koji svrate na kafu par puta nedeljno kao sto smo imali ranije dok smo ziveli u Malmeu
Sada smo 30 km od Malmea i niko ne svrati samo tako uz put na kafu kao ranije nego i ako neko svrati to je sa najavljivanjem
Onda je cesto neko uz put svracao na kafu i uvek je bilo kolaca pa se retko desilo da se bace Imala sam i komsije ( dva starija gospodina) koji su cesto pili kafu sa nama na dvoristu uz kolace
Sad vise i ne isprobavam cesto nove vrste kolaca ako nisam sigurna da ce se pojesti nego ono sto volimo
Deca velika i mala imaju svoje favorite medju kolacima pa se onda zadrzavamo na favoritima A ovo ce sigurno biti jedan od favorita
Sada kada sam imala odmor mesec dana bilo je dosta mesenja i deca su znala da uvek ima nesto pogotovu Talia koja obozava kolace Kad se vraca iz skolice obavezno svrati prvo ovde kod nas u kuci da proveri da li ima neki kolac da bi dosla posle rucka da se zasladi
Recept od ovih super ukusnih lokuma sam nasla na internetu na sajtu Moja mala kuhinja ali sam proveravala sastojke kod nekoliko drugih i razlika je vrlo mala
Razlika je u gramazi brasna i u duzini pecenja Inace puter i secer su skoro svuda iste kolicine
Da neko stavlja ulje a neko ne
250 grama putera sobne temperature
125 gr secera u prahu
1 vanilin secer u prahu
400 grama brasna typa 400
2 kasike ulja
Pocnite sa 400 grama brasna pa meseci videcete da li treba jos Mozda ce trebati jos kasika dve a mozda i ne
250 grama putera sobne temperature umutiti sa secerom u praht i dodati jedan vanilin seceri i dodavati brasno a zatim negde na polovini dodati dve kasike ulja i nastavite sa brasnom
Neko to sve radi rucno a neko mikserom
Dobijeno testo podeliti na dva do 3 dela Od svskog dela napraviti jedan duzi valjak i tak valjak seci / podeliti na manje valjcice jednake velicine / duzine
Sloziti na plehu prekrivenim pek papirom Lokumi se suse u u rerni na 120 stepeni 40 minuta
Posle 40 minuta ce mozda biti jos uvek beli ali takvi i treba da budu
Posle 40 minute izvucene keksice uvaljati u prah secer i vanilin secer i ostaviti ih malo da odmore Oni budu prvo tvrdi ali vec drugog dana budu mekaniji i bolji
Ja moje drzim u jednoj limenoj kutiji ili u vecoj tegli sa poklopcem
Нема коментара:
Постави коментар