петак, 13. новембар 2020.

Bosanski lokumi

 


 Ovo je recept broj jedan ovih lokuma / keksica 

A postoji jos jedan koji je moj favorit i u njega ide kokos za nas ljubitelje kokosa

 Uskoro pisem i taj recept ali danas pisem ovaj

Svi u familiji volimo keksice i suve kolace pa sam ja tako stalno u potrazi za nekim novim receptima takvih kolaca koji mogu da stoje i da budu jos ukusniji posle nekoliko dana Samo je to prosto nemoguce kod mene jer mi pretezno ako nam se svidi nesto pojedemo vec drugi dan  pa tako je i sa ovim lokumima

Sasvim slucajno sam samo ugledala kako izgledaju na nekoj slici i znala sam da je to to sto volimo

Pravljeni dva puta za kratko vreme  sto znaci da su dobri

Mi nismo toliko ljubitelji kremastih kolaca Njih obicno jedemo jedan dan drugi dan moj muz i cerka a ja bi vec nesto drugo 

Tako da nam se desava da ako bacimo ( a desi se ) obicno bacimo kremaste kolace  pa zato ih sad manje pravim

Doduse sad imamo mnogo redje  goste koji svrate na kafu par puta nedeljno kao sto smo imali ranije dok smo ziveli u Malmeu

Sada smo 30 km od Malmea i niko ne svrati samo tako uz put na kafu  kao ranije nego i ako neko svrati to je sa najavljivanjem

Onda je cesto neko uz put svracao na kafu i uvek je bilo kolaca pa se retko desilo da se bace  Imala sam i komsije ( dva starija gospodina) koji su cesto pili kafu sa nama na dvoristu uz kolace


Sad   vise i  ne isprobavam cesto  nove vrste  kolaca ako nisam sigurna da ce se pojesti nego ono sto volimo

Deca velika i mala imaju svoje favorite medju kolacima pa se onda zadrzavamo na favoritima  A ovo ce sigurno biti jedan od favorita 

Sada kada sam imala odmor mesec dana bilo je dosta mesenja i deca su znala da uvek ima nesto pogotovu Talia koja obozava kolace  Kad se vraca iz skolice  obavezno svrati prvo ovde kod nas u kuci da proveri da li ima neki kolac da bi dosla   posle rucka da  se zasladi

Recept od ovih super ukusnih lokuma sam nasla na internetu  na sajtu  Moja mala kuhinja  ali sam proveravala sastojke kod nekoliko drugih i razlika je vrlo mala 

Razlika je u  gramazi brasna i u duzini pecenja Inace puter i secer su skoro svuda iste kolicine 

Da neko stavlja ulje a neko ne







250 grama putera sobne temperature

125 gr secera u prahu

1 vanilin secer u prahu

400 grama brasna typa 400

2 kasike ulja

Pocnite sa 400 grama brasna pa meseci videcete  da li treba jos  Mozda ce trebati jos kasika dve a mozda i ne


250 grama putera sobne temperature umutiti sa secerom u praht i dodati jedan vanilin seceri i dodavati brasno a zatim negde na polovini dodati dve kasike ulja i nastavite sa brasnom

Neko to sve radi rucno a neko mikserom 


Dobijeno testo podeliti na dva  do 3 dela  Od svskog dela napraviti jedan duzi valjak i tak valjak seci / podeliti na manje valjcice jednake velicine / duzine


Sloziti na plehu prekrivenim  pek papirom Lokumi se suse u u rerni na 120 stepeni  40 minuta

Posle 40 minuta ce mozda biti jos uvek beli ali takvi i treba da budu

Posle 40 minute izvucene keksice uvaljati u prah secer i vanilin secer i ostaviti ih malo da odmore Oni budu prvo tvrdi ali vec drugog dana budu mekaniji i bolji


Ja moje drzim u jednoj limenoj kutiji ili u vecoj tegli sa poklopcem















Нема коментара:

Постави коментар