Jako ukusni " cvorici" sa origanom , belim lukom i persunom je nesto jako ukusno Naravno ako volite te ukuse
Pravila sam vec dva puta po duplu meru i koristim ih kad kuvam nesto na kasiku
Cvorici se mogu jesti uz kuvano jelo , mogu na prazno ( kao ja sto jedem bez icega jer imaju svoj ukus)A odlicne su da se koriste za neka slavlja uz hladno predjelo
Testo je jako mekano i ukusno a nije komplikovano za pravljenje
Recept sam uzela sa jednog Svedskog bloga jedne poznate blogerice
Od ove kolicine izadje 12 komada
Kod mene na slikama je dupla mera
Potrebno je za testo
20 grama svezeg kvasca ili 2 kasicice suvog
2½dl mlake vode
1 kasika origana
50 grama putera sobne temperature
1 kasicica secera
2 kasicice soli
5 do 6 decilitara brasna Pocnite sa 5 dl brasna pa dodajte ostatak polako pri kraju)
To vam je 400 do 420 grama brasna
U mlaku vodu i secer otopiti kvasac i i dodati veci deo brasna nekih 5 dl , soli i na kraju puter
Mesiti najmanje 10 do 15 minuta ( ja mesim u masini) i dodati ostatak brasna Mozda ce trebati jedna dve kasike extra mozda ne
Testo treba da bude mekano a da se ne lepi za ruke
Kada ste lepo umesili testo podeliti u 12 jednakih delova i svaki deo sto ste isekli premesite i oblikujte lopticu
Sve te loptice stavite na jednom posluzaoniku sa pek papirom odozdo i pokriti plasticnpm folijom ili kesom i ostaviti da stoje 30 minuta na sobnoj temperaturi ili u frizideru preko noci Ja nisam to sa friziderom probala ja sam ih pravila odmah posle sat vremena cekanja
Dok loptice nadolaze pripremite premaz za njih
Premaz posle pecenja
50 grama putera
2 kasike maslinovog ulja
dva cena presanog belog luka
5do 6 kasika sitno seckanog persuna
Sve to pomesati i ostaviti sa strane
Kada prodje 60 minuta uzeti jednu lopticu i stavi na radnu povrsinu sa malo brasna ( mozda vam nece trebati puno brasna )i onda sakom / dlanom razvaljati jednu duzinu od prilike nekih 10 santimetara
Napravite sada ( umotajte / savite ) to u cvor i stavite na pleh sa pek papirom
Nemojte ih stavljati bas preblizo jer ce jos malo da narastu pa da se ne bi zalepile Lepse izgledaju kada nisu se zalepile jedne za druge
Sada ih ostavite 35 minuta ispod kuhinjskog peskira da odmaraju
Ukljucite rernu na 200 stepeni
Cvorice premazite celim umucenim jajetom ili mozete samo sa zumancetom umucenim Onda budu malo tamnije kad se ispeku i samim tim malo bolje izgledaju kad se kasnije stavi premaz od persuna preko njih
Peci 12 do 15 minuta ( zavisi od rerne ) Ispecene cvorice sada premazati tim pripremljenim puterom
Otopiti puter i dodati persun , luk i ulje i ako zelite jos malo soli ako volite slanije i sa time cetkicom premazite ih odozgo
Ako preostane neka slobodno ih mozete zamrznuti i iskoristiti neki drugi dan uz neko kuvano jelo
Prijatno i uzivajte !
Нема коментара:
Постави коментар