Recept za ovaj odlicni hleb sam nasla na jednom poznatom Svedskom blogu
Pravljeno vec par puta i uvek isto dobar odlicnog ukusa ,unutra mekan a korica malo hrskava
Toplo preporucujem da isprobate Vrlo je bitno mesiti ga dugo a dobiju se dva hleba
J imam obicaj kad pravim zamesim jednu turu pa posle nekih pola sata zamesim drugu i tako u istom danu ispecem 4 hleba ili dam deci ili stavim u zamrzivac Sad u doba corone dobro je dosao imati ga u zamrzivacu da bi izbegli trcanje po prodavnicama bar za one stvari koje mozemo da napravimo sami
A i to ja imam samo 2 prodavnice u mom mestu doduse blizu ali nemam pekaru a domace je domace ( bar ja tako rezonujem)
Potrebno je
40 grama svezeg kvasca
1 decilitar maslinovog ulja (110 ml )
3 ½ dl vode( 350 ml)
1 decilitar jogurta ili kiselog mleka( 100ml)
2½ kasicice soli
1 kasika meda
10 do 12 decilitara brasna / 750 do 800 grama brasna Poceti sa manje brasna dodavajuci po malo i mesiti nekih 10 minuta dodajuci do 750 pa dodavajuci ako treba i tih 50 grama pri razmesivanju
Zagrejati vodu , med i maslinovo ulje malo, da bude mlako
Izmrviti kvasac u ciniji u koju cete mesiti pa u to saspi onu vodu sa uljem i medom ( ne vrucu vec mlaku) promesati i sipati jogurt u to
soli i promesati opet
Zatim dodavati brasno polako meseci ( nemojte sve od jednom) J mesim u asistentu za mesenje i dodajem u pocetku 4 decilitara i onda dodajem jedan po jedan decilitar i mesim nekih 10 minuta Ako mesite rucno onda mesite nekih 15 minuta jer sve sto se duze mesi hleba je bolji
Ostaviti da nadolazi prekriven krpon nekih 40 minuta
Kada je testo nadoslo staviti na radnu povrsinu i premesiti ga vrlo malo i podeliti na dva dela
i formirati u dve vekne duguljaste ili okrugle
Staviti na pleh oblozen pek papirom pokriti i ostaviti 30 minuta
U medjuvremenu zagrajati rernu na 220 stepeni i posle 30 minuta nadolazenja stavite malo brasna preko nadoslog hleba ( razvucite prekohleba brasno rukom ) a zatim dobrim ostrim nozem zaseci sare po zelji po veknama sacekati jos 5 minuta i staviti u rernu i peci
Peci 25 do 30 minuta ili dok hleba odozgo ne dobije zlatno zuto / braon boju
Ako vam pocne da crni previse vi stavite odozgo alu foliju
Hleba treba da ima lepu tvrdu koricu odozgo
Prijatan vikend vam zelim
Нема коментара:
Постави коментар