Ovaj hleba me vezuje za prve godine kada sam dosla u Svedsku i prvi put probala slatki hleba sa suvim grozdjem Ali bilo je to davno pre 38 godina i sada sam navikla na te ukuse Cim dodje decembar mesec mi u kuci obavezno krenemo sa bas ovim hlebom ali doduse sam ga kupovala
Sad sam odlucila da isprobam sama
Obicno ga jedemo za dorucak ili uz kafu sa kackavaljem ili sa nekim kiselkastim dzemom kao na primer pomorandza ili kajsija
Vec sam ga pravila nekoliko puta po bas ovom receptu u principu je isto samo neko stavlja tamno pivo , neko stavlja zacine za medenjake ( cimet i karanfilic )mesi ga sa vodom a neko stavlja julmust to je specijalno pice ovde za Bozic neka vrsta koka kole sa zacinima ( i to se prodaje oko bozicnih praznika i vrlo je popularan) ima specificni ukus sa tim zacinima
Ovde sada pisem jedan recept po kome sam pravila do sada ali cu uskoro isprobati jos jedan recept i upisacu vam ga dole ispod ovoga da imate dve razlicite verzije
Te slike i recept ce doci naknadno
Evo recepta pa ako se nekom cini interesantno moxe da proba u ove hladne zimske dane uz caj
Za dve vekne potrebno je
5 decilitara obicnog belog brasna
4 decilitara razenog finog ( ne razenog krupno samlevenog )
25 grama kvasca
33 cl tamnog piva
0,5 dec meda
1 kasicice cimeta
1 kasicica kardemom mlevenog
1 kasicica mlevenog karanfilica
2 kasicicedjumbira
1 kasicica soli
100 grama putera sobne temperature
Glazura preko ispecenog hleba
2 kasicice meda
1 kasika hladne kafe
To pomesati u soljici i sa time premazati vruci peceni hleb zbog sjaja i boje
Postupak
Izmrviti kvasac u jednoj ciniji u kojoj cete mesiti
U jednoj serpici sipajte pivo i sve zacine zajedno sa medom i zagrejte do 37 stepeni
Nesme da bude prevruce zbog kvasca pa zato pazite
saspite to mlako pivo sa zacinima u taj kvasac i dodajte brasno soli i taj puter sobne temperature i mutite u asistentu oko 10 minuta
Ako pravite rucno onda isto duze se mesi
Kada ste umesili pokrijte testo i ostavite da odstoji 45 minuta
Kada je testo nadoslo podelite ga na 2 dela ali ga nemojte mnogo premesivati
Testo staviti u 2dugacke forme za hleba ako imate One bi trebale da budu otprilike 1,5 liter Oblozite ih pek papirom
Ako nemate formu onda na velikom plehu stavite papir i napravite dve vekne isto tako
Ostavite 45 minuta da nadolazi
Ukljucite rernu na 200 stepeni
Peci u donjem delu rerne 35 minuta
Pomesati med i kafu i sa cerkicom premazite hleb odozgo odmah cim ga izvucete iz rerne
Sacekati malo da se prohladi jer se lakse sece i uzivajte u ukusima
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар