Ove male kajzerice su tako socne i verujem da svako ko ih proba imace zelju da ih napravi
Malo je cudan postupak pravljenja jer se od ovsanih pahuljica prvo skuva kasica pa se onda sa tim
zamesi testo za njih
Valjda su zato i ukusne i mekane i drugog i treceg dana
Recept je sa jednog poznatog bloga ovde sa koga vrlo cesto isprobavam razne hlebove i peciva
Ja sam ih pravila par puta
Zamrznem i imam uvek u kuci kad mi treba
Odlicne su kad se razmrznu
Prvo napravite/ skuvajte kasicu i ostavite da se ohladi
Potrebni sastojci za kuvanje kasice
2 decilitara ovsanih pahuljica
2½ decilitara vode
1 kasicica soli
100 grama putera / margarina
U jednoj serpici pomesajte ovsane pahuljice , soli i vode i ukljucite ringlu na lagaaniju vatru i skuvajte guscu kasicu od toga
Kuvanje ne traje dugo jer se to brzo kuva
Mozda nekoliko minuta
U jos vruce stavite tih 100 grama margarina i mesajte da se margarin izjednaci sa kasom
Ostavite na stanu da se prohladi nekoliko minuta
Ostali sastojci koji idu za mesenje su jos
2½ decilitara mleka
½ decilitara meda
50 grama svezeg kvasca
8 do 9 dec brasna
Za premazivanje pre pecenja
½ decilitara mleka
malo ovsanih pahuljica
Postupak pri pravljenju
U napravljenu kasu dodati mleko i med i ostaviti da se prohladi malo ( samim tim kad se kasa prohladi malo i doda se mleko nece vise biti prevruce i onda moze kvasac da se stavi u to)
Pripremiti jednu vanglicu u kojoj cete mesiti i u njoj izmrvite kvasac i saspite tu pripremljenu kasicu pomesanu sa mlekom
Zatim dodajte brasno postepeno mesajuci Dobicete jedno lepljivo testo koje ne treba dugo mesiti Treba da se sve sjedini
Prvo sam radila varjacom pa na kraju i rucno
Testo ostavite 45 minuta da naraste
Sada kad je testo naraslo prebacite ga na pobrasnjenu radnu povrsinu i podelite na najmanje 16 jednakih delova i od svakog napraviti male kajzerice / loptice koje cete staviti na pek papirom oblozeni pleh od sporeta
Ako vam se previse lepi dok ih formirate vi uzmite malo brasna na ruke
Pokriti kuhinjskim peskirom i ostaviti da narastu 30 minuta
Ukljuciti rernu na 225 stepeni
Svaku od njih premazati mlekom i posuti odozgo sa malo ovsanih pahuljica
Peci na sredini rerne 13 do 15 minuta dok ne dobiju lepu braon boju
Нема коментара:
Постави коментар