среда, 24. април 2019.

Socne kajzerice























Ove male kajzerice  su tako socne i verujem da svako ko ih proba imace zelju da ih napravi

Malo je cudan postupak pravljenja jer se od ovsanih pahuljica prvo skuva kasica pa se onda sa tim
zamesi testo za njih

 Valjda su zato i ukusne i mekane i drugog i treceg dana

Recept je sa jednog poznatog bloga ovde  sa koga vrlo cesto isprobavam razne hlebove i peciva

Ja sam ih pravila par puta

 Zamrznem i imam uvek u kuci kad mi treba

Odlicne su kad se razmrznu







Prvo napravite/ skuvajte kasicu i ostavite da se ohladi





Potrebni sastojci za kuvanje kasice




2 decilitara ovsanih pahuljica

2½ decilitara vode

1 kasicica soli

100  grama putera / margarina


U jednoj serpici pomesajte ovsane pahuljice , soli i vode i ukljucite ringlu na lagaaniju vatru i skuvajte guscu  kasicu od toga

 Kuvanje ne traje dugo jer se to brzo kuva

Mozda nekoliko minuta

U jos vruce stavite tih 100 grama margarina  i mesajte da se margarin izjednaci sa kasom

Ostavite na stanu da se prohladi nekoliko minuta







Ostali sastojci koji idu za mesenje su jos


2½ decilitara mleka

½ decilitara meda

50 grama svezeg kvasca

8 do 9 dec brasna

















Za premazivanje pre pecenja




½ decilitara mleka

malo ovsanih pahuljica



Postupak pri pravljenju

U napravljenu kasu dodati mleko i med i ostaviti da se prohladi malo ( samim tim kad se kasa prohladi malo i doda se mleko nece vise biti prevruce i onda moze kvasac da se stavi u to)

Pripremiti jednu vanglicu u kojoj cete mesiti i  u njoj izmrvite kvasac i saspite tu pripremljenu kasicu pomesanu sa mlekom

 Zatim dodajte  brasno postepeno mesajuci  Dobicete jedno lepljivo testo koje ne treba dugo mesiti Treba da se sve sjedini
 Prvo sam radila varjacom pa na kraju i rucno 
 Testo ostavite 45 minuta da naraste

Sada kad je testo naraslo prebacite ga na pobrasnjenu radnu povrsinu i podelite na najmanje 16 jednakih delova  i od svakog napraviti male kajzerice / loptice  koje cete staviti na pek papirom oblozeni pleh od sporeta

Ako vam se previse lepi dok ih formirate vi uzmite malo brasna na ruke

Pokriti kuhinjskim peskirom i ostaviti da narastu  30 minuta

Ukljuciti rernu na 225 stepeni

Svaku od njih premazati mlekom i posuti odozgo sa malo ovsanih pahuljica

Peci na sredini rerne 13 do 15 minuta  dok ne dobiju lepu braon boju








Нема коментара:

Постави коментар