Ovo je nesto sto je zahtevnije za pravljenje jer treba prakse i treninga da bi uspelo a ukus je bozanstven Vredi svakog truda i strepnje da li ce uspeti ili nece
Samo opet nije za sve koji vole slatkise posto je malo sladje ali meni ne smeta Pojedem manje ali cesce dok je imam u frizideru a i cerka i zet vole slatkise pa kad je tako nesto u kuci onda ili dodju cesce ili dobiju pola kolaca Sin ne voli kremaste kolace a muz cim se buni da je preslatko ja zapretim da cu prestati da pravim slatkise
Ovo je vec trece pravljenje u roku za dva meseca a definitivno nesto sto cu cesce praviti a i eksperimentisati malo sa kremama i kombinovati sigurno nesto Moze da se napravi kao torta
i jednostavnijeje jer je mnogo komplikovanije urolati je i napraviti rolat jer postoji mogucnost da pukne a kao torta je lakse samo se presece na pola i slozi
Nesto slicno imam vec godinama pod imenom puslica torta i pravila sam je nekoliko puta ranijih godina za neke rodjendane i taj recept je od moje zaove Jovanke Pravila sam i Pavlovu sa vocem
Medjutim ovaj rolat je recept sa jedne instagram stranice gde jedna gospodja ima jako lepe slike kolaca kojoj ocito ide od ruke i fotografisanje i mesenje i hvala joj za ovaj odlicni rolat.
Kao sto rekoh treba spretnost i treba maste , ideja pa i ako pukne negde moze se zakamuflirati sa nekim slagom ili kremom odozgo Naravno ako se skroz rasturi i pukne onda ne ide
Ja obicno kad pravim bilo koje rolate pokvasim malo jednu cistu krpu za sudove i kad je patispanj gotov i malo se prohladio neki minut ja ga onda okrenem na tu vlaznu krpu i skinem papir sa njega i umotam lagano ( savijem ga ) u tu krpu da se formira i skoro da nikad ne pukne Ali ga tako drzim kratko vreme i cim vidim da se ohladio onda ga otvorim namazem krem i zavijem ponovo
To je moja tehnika ali verovatno svaka zena ima svoju neku caku kako radi neko tvrdi da nikad ne pukne i ne radi nista extra ali ja opet kazem sve sto pravim pravim amaterski i za moju dusu i kucu i nisam profesionalac a i sve kolace i sve sto sam do sad slikala pravila i podelila sa vama sam radila sama i za nas u kuci i u mojoj kuhinji
Tako da nije bas uvek savrseno i lepo ali je bitno da je ukusno
Bilo bi dobro da se napravi prvo fil / krema za rolat da bi stigla da se ohladi i sjednini ohladjena sa puterom
Krema se pravi od ;
1 litra mleka
9 zumanaca
3 pudinga od vanile
9 kasika secera
250 grama neslanog putera
Postupak pravljenja kreme
Umutiti secer i zimanca penasto koliko je moguce i u njih dodati prah od pudinga i jos dva do tri decilitara mleka a preostalo mleko staviteu jednu serpu da se zagreje / prokuva i kada se to mleko zagreje vi ga pomesajte sa pripremljenim pudingom i ukuvajte kremu kao za puding Znaci neprestalno mesajuci na vatri da se ukuva i ne stvore grudvice
Skloniti sa vatre i prebacite u jednu ciniju i probajte da prohladite sto pre mesajuci stalno ali pazeci da se na pudingu ne stvori korica Da bi to izbegli mozete staviti plasticnu foliju preko A mozete ubrzati proces mesajuci i prebaciti na neki ravni posluzaonik isto i onda razvuci kremu po njemu i krema ce se brze hladiti ali pokrivena plasticnom kesom
Kada vam se krema dobro ohladila vi je sad pomesajte sa umucenim puterom Umutite puter penasto ( ja obicno drzim puter isto na sobnoj temperaturi neko vreme pre nego da ga izradim za kremu) pa u taj puter dodajete po nekoliko kasika hladne kreme i sve izjednacite
Ako hocete da vam krema bude penastija onda mozete staviti 2do 3 kasike umucene pavlake ili tecnog slaga koji je dobro umucen i pomesati sa kremom
Mozete staviti
Ujedno se umuti slag /slatka pavlaka za odozgo preko rolata
A mozete kad filujete da bi vam bilo kremastije staviti preko rolata kremu pa preko kreme umucenog slaga ( ja sam ovog puta stavila kremfix za svaki slucaj u slag) pa tek onda urolati / zaviti rolat Ako vam je krema i slag dobre konzistencije onda vam nece curiti Meni je ostalo sva tri puta malo kreme Ovog puta sam koristila vanilin krem slag
Potrebno za koru od rolata
Veliki pleh od sporeta
9 belanaca ( preporuka da ne treba da budu hladna jaja iz frizidera vec da odstoje par sati na sobnoj temperaturi
Malo soli
400grama secera
2 kasike gustina
4 kasike soka od iscedjenog limuna
Saviti 9 belanjaka u duboki sud za miksanje i staviti malo vrlo malo soli i miksajte par minuta pa stavite od tog izmerenog secera malo i nastavite mutiti nekih 5 minuta pa opet stavite ostatak secera i tako iz nekoliko puta stavljanja secera pa mucenja dobicete vrlo lepu gustu smeu koju sto duze muti i bude bolja
Na kraju kad ste lepo umutili tako da kad okrenete naopako ciniju i nista ne ispadne iz ne onda je dobro
Onda dodajte 2 kasike gustina koje isto treba izmiksat nekoliko minuta da se sjedine svi belanci sa gustinom
Na kraju dodati 4 kasike limunovog soka i sada smanjite brzinu ine mutite dugo samo toliko da ste sigurni da se sve izmesalo
Pleh je velicine sporeta
Peci na 170 stepeni oko 30 minuta i ne otvarajte dok pecete
Kao sto sam napisala gore kada je puslica pecena izvucem i pokrijem ostavim nekoliko minuta da se prohladi i u medjuvremenu pokvasim jednu krpu ne previse mokru ali vlaznu i okrenem tu puslicu preko toga onda sklonim polako papir i urolam lagano i ostavim tako nekoliko minuta da se formira i ne pukne
Nemojte drzati predugo i nemojte pokvasiti previse samo malo da bi se puslica formirala u rolat
Kada se dobro prohladi onda ga orvorite i filujte prvo zuti krem pa onda malo umucene pavlake ili slaga preko i urolajte Sad morate da budete dobro spretni jer sad hoce da pukne Ja imam obicaj istom tom krpom da pomognem u safijanju rolovanju i lagano prebacim na tacnu
Sad ga isfilujte malo slagom i po zelji dekorisite
mozete samo sa otopljenom cokoladom a moze sa nekim vocem sad je vec po vasem ukusu i zelji
U frizider na hladjenje pa navalite
ocete zvati goste ili pojesti sami to sami odlucite
Prijatan vikend vam zelim
Moj vikend je radan i zato je kolac napravljen ranije da bi se za vikend gostili kad dodjemo sa posla
Нема коментара:
Постави коментар