петак, 12. март 2021.

Cokoladni keksici

 

 


 

 

 Keksici raznih vrsta su jako popularni u mojoj familiji Svi od nas odraslih pa do malenih rado pojedemo domaci keksic

Ovu vrstu keksa pravim dosta dugo i probala sam do sada 3 razlicita recepta A sva tri recepta sam sada pravila opet u roku od nekoliko dana da bi imala slike da ubacim uz recepte 

Ovde su bas popularni I moj sin ih bas bas voli

Ovde sam vam napisala sva tri  recepta pa vi probajte i odlucite sami  koliko ima razlike u njima U principu su dosta slicni i na ukusu

Mi smo pojeli i jedne i druge i  trece bili zadovoljni mada se mom sinu svideo vise po ovom prvom receptu 

Prvi recept su malo vise suvi cim se izvuku jer su i deblji  a i testo je lakse za oblikovanje Doduse prvo testo ide u frizider na sat vremena 

Najvise podsecaju na kupljene



 Recept br 1

1 jaje

175 grama putera sobne temperature

100 grama braon secera

100 grama obicnog secera

300 grama brasna

½ kesice praska za pecivo

250 grama citno seckane cokolade mlecne ili crne

 

U ciniju staviti brasno i prasak za pecivo  dodati obe vrste secera i pomesati 

Dodati omeksali puter i izraditi to dobro rukom i dobicete peskovitu smesu

U to dodati lagano viljuskom umuceno jaje i cokoladu i izjednaciti svu tu cokoladu sa testom

Testo ce biti dosta lepljivo

Podelite ga na dva dela pa na pobrasnjenoj povrsini ( radnoj ili na nekom plehu)  i napravite valjak to jest dva valjka Te valjke svaki posebno zaviti u sterc foliju i stavite u frizider na najmanje sat vremena

 Kad izvucete valjkove iz frizidera odmah ukljucite rernu na 180

Kada ste izvukli valjkove onda svaki od njih  podeliti na otprilike 10 delova  ( otprilike 2cm debljine) i redjajte na pleh od sporeta oblozenim sa  pek papirom 

Napravite razmah izmedju keksica da vam se ne bi zalepili jedni za druge pri pecenju

 

Peci na 180 stepeni 12 do 15 minuta

 


 

 

 



 

 

 

Slika keksica po receptu pod br  1
 

 

 

 

 

 

 

Ova slika je sa keksevima iz recepta pod br 2 i 3


 Ovo je po receptu br 2




225 gr putera

2,5 dl braon secera

1,8 dl obicnog secera

kasicica vanilinog secera

2 jaja

4 decilitara brasna

1 kasicica sode bikarbone

½ kasicice soli

3decilitara grubo isitnjene cokolade mlecne ili za mesenje

pek papir za pleh

 

 

Ukljuci rernu na 225

pripremi dva pleha od sporeta sa papirom preko

 

Izradi mikserom margarin ,braon secer i secer i vanil secer

Dodati jedno po jedno jaje mutecida se sve lepo sjedini

Uposebnu ciniju pomesati brasno  bikarbonu i so

Ubaci to brasno  u umucenu smesu od jaja i margarina izradi i sjedini lepo 

Ubaci na kraju cokoladu 

Masa ce biti dosta lepljiva

Ja sam kasikom vadila  i stavljala na pleh i posle rukom spljostila malo (vrlo malo jer oni se tope i sire pri pecenju )

Probajte da ostavite razmaka dosta jer se keksici pri pecenju rasire i porastu


Pecite 8 do 10 minuta

Moj utisak 

Bili su ukusni ali dosta tanki

 

 


 

 


 


 Recept br 3


200  grama putera

200 grama secera

200 grama braon secera

2 jaja

450 grama brasna

2 kasicice praska za pecivo

malo soli

vanilj ekstrata malo ili vanil secera

150 grama sitno iseckane cokolade


Ukljuci rernu na 200

Omeksali puter sobne temperature pomesati sa secerom i braon secerom i miksati dok ne postane kremasto

Dodati jaja i vanilj ekstrat i mutiti jos malo

Dodati brasno zajedno sa  praskom za pecivo i soli

Na kraju dodati sitno iseckanu cokoladu 

Pleh od sporeta oblozite pek papirom

Kasikom vaditi smesu i stavljaj na papir a malo mokrom  rukom ih pritisni odozgo U plehu treba da bude  dosta razmaha otprilike 12 komada na jednom plehu  Kolaci ce biti mekani unutra a hrskavi spolja

Peci  8 do 10 minuta 


Pecene kolace  kad izvucete iz rerne treba ostaviti da odmore 5 minuta da bi se malo stegli Jer kad se izvuku iz rerne jos uvek su mekani ali su peceni





To bi bilo to za ovaj put  i za ove keksice 

a vaolela bi da mi napisete utiske koji su vam se svidjali na ukusu i kakvi su bili

Nadam se da ce neko napisati ako bude pravio 

Vrlo su zahvalni isto i za slave i rodjendane ovde ih vrlo cesto ima na decijim slavljima

 Pozdrav Jadranka

Нема коментара:

Постави коментар