Keksici raznih vrsta su jako popularni u mojoj familiji Svi od nas odraslih pa do malenih rado pojedemo domaci keksic
Ovu vrstu keksa pravim dosta dugo i probala sam do sada 3 razlicita recepta A sva tri recepta sam sada pravila opet u roku od nekoliko dana da bi imala slike da ubacim uz recepte
Ovde su bas popularni I moj sin ih bas bas voli
Ovde sam vam napisala sva tri recepta pa vi probajte i odlucite sami koliko ima razlike u njima U principu su dosta slicni i na ukusu
Mi smo pojeli i jedne i druge i trece bili zadovoljni mada se mom sinu svideo vise po ovom prvom receptu
Prvi recept su malo vise suvi cim se izvuku jer su i deblji a i testo je lakse za oblikovanje Doduse prvo testo ide u frizider na sat vremena
Najvise podsecaju na kupljene
Recept br 1
1 jaje
175 grama putera sobne temperature
100 grama braon secera
100 grama obicnog secera
300 grama brasna
½ kesice praska za pecivo
250 grama citno seckane cokolade mlecne ili crne
U ciniju staviti brasno i prasak za pecivo dodati obe vrste secera i pomesati
Dodati omeksali puter i izraditi to dobro rukom i dobicete peskovitu smesu
U to dodati lagano viljuskom umuceno jaje i cokoladu i izjednaciti svu tu cokoladu sa testom
Testo ce biti dosta lepljivo
Podelite ga na dva dela pa na pobrasnjenoj povrsini ( radnoj ili na nekom plehu) i napravite valjak to jest dva valjka Te valjke svaki posebno zaviti u sterc foliju i stavite u frizider na najmanje sat vremena
Kad izvucete valjkove iz frizidera odmah ukljucite rernu na 180
Kada ste izvukli valjkove onda svaki od njih podeliti na otprilike 10 delova ( otprilike 2cm debljine) i redjajte na pleh od sporeta oblozenim sa pek papirom
Napravite razmah izmedju keksica da vam se ne bi zalepili jedni za druge pri pecenju
Peci na 180 stepeni 12 do 15 minuta
Slika keksica po receptu pod br 1
Ova slika je sa keksevima iz recepta pod br 2 i 3
Ovo je po receptu br 2
225 gr putera
2,5 dl braon secera
1,8 dl obicnog secera
kasicica vanilinog secera
2 jaja
4 decilitara brasna
1 kasicica sode bikarbone
½ kasicice soli
3decilitara grubo isitnjene cokolade mlecne ili za mesenje
pek papir za pleh
Ukljuci rernu na 225
pripremi dva pleha od sporeta sa papirom preko
Izradi mikserom margarin ,braon secer i secer i vanil secer
Dodati jedno po jedno jaje mutecida se sve lepo sjedini
Uposebnu ciniju pomesati brasno bikarbonu i so
Ubaci to brasno u umucenu smesu od jaja i margarina izradi i sjedini lepo
Ubaci na kraju cokoladu
Masa ce biti dosta lepljiva
Ja sam kasikom vadila i stavljala na pleh i posle rukom spljostila malo (vrlo malo jer oni se tope i sire pri pecenju )
Probajte da ostavite razmaka dosta jer se keksici pri pecenju rasire i porastu
Pecite 8 do 10 minuta
Moj utisak
Bili su ukusni ali dosta tanki
Recept br 3
200 grama putera
200 grama secera
200 grama braon secera
2 jaja
450 grama brasna
2 kasicice praska za pecivo
malo soli
vanilj ekstrata malo ili vanil secera
150 grama sitno iseckane cokolade
Ukljuci rernu na 200
Omeksali puter sobne temperature pomesati sa secerom i braon secerom i miksati dok ne postane kremasto
Dodati jaja i vanilj ekstrat i mutiti jos malo
Dodati brasno zajedno sa praskom za pecivo i soli
Na kraju dodati sitno iseckanu cokoladu
Pleh od sporeta oblozite pek papirom
Kasikom vaditi smesu i stavljaj na papir a malo mokrom rukom ih pritisni odozgo U plehu treba da bude dosta razmaha otprilike 12 komada na jednom plehu Kolaci ce biti mekani unutra a hrskavi spolja
Peci 8 do 10 minuta
Pecene kolace kad izvucete iz rerne treba ostaviti da odmore 5 minuta da bi se malo stegli Jer kad se izvuku iz rerne jos uvek su mekani ali su peceni
To bi bilo to za ovaj put i za ove keksice
a vaolela bi da mi napisete utiske koji su vam se svidjali na ukusu i kakvi su bili
Nadam se da ce neko napisati ako bude pravio
Vrlo su zahvalni isto i za slave i rodjendane ovde ih vrlo cesto ima na decijim slavljima
Pozdrav Jadranka
Нема коментара:
Постави коментар