Mafini sa vanilijinim kremom i borovnicama unutra je nesto sto vec dugo se spremam da isprobam jer sam dosla do recepta i odmah mi je bilo primamljivo
Recept je uzet sa jednog posnatog jako dobrog svedskog bloga
Ja ne volim suve i klasicne mafine , vec neke malo mekanije i interesantene punjene necim
Na blogu imam razne vrste mafina sto slane sto slatke ......a neki od njih su
Musli mafine sa jabukama i suvim grozdjem
Kakao mafine koji imaju ukus kladkake ( mokrog svedskog kolaca)
Sarene mafine ( u nekoliko boja )
Oreo mafine
Mafini krofne sa cimetom i nutelom
Slane mafine sa ajvarom
Slane mafine sa slaninom i spanacem
I sad ove cu uvrstiti medju ostalima jer mi se svidjaju
Muzu i meni su se svidjali , sin je bio pozitivan , cerka ne voli vanilj kreme , unuka Talija ne voli borovnive i ne voli odozgo ovsane pahuljice koje se stavljaju
Unuk Jacob je odusevljen borovnicama i tako da smo podeljeni kao i u politici i u ukusima hrane i kolaca .....
Za ove mafine potrebno vam je
Ako su korpice za mafine manje ili normalne onda moze 12 ali ja sam imala vece i onda je bilo 10 komada
Za ove mafine vamje potreban vanilin krem da se napravi prvo
Mozete ga kupiti u paketu i napraviti ga po uputstvu sa paketa a ako zelite mozete napraviti vas krem za koji treba
Postupak br 1
Vanil krem;
2½ dec mleka
2 kasicice vanil secera ili vanilin stapic ako zelite
0,75 dl secera
3 zumanca
½ dec gustin( skrob)
25 gr puter sobne temperature
Postupak
Mleko stavite u serpu u kojoj cete kuvati krem i tu stavite vanilin secer da prokuva pa skloniti sa strane
Umutiti secer , jaja i gustin rucno i to dodati u zakuvano mleko Vratiti na sporet mesajuci da se stegne na tihoj vatri i da krem postane gust
Skloniti sa vatre i u to dodati puter i mesajuci da se utopi u kremu
Prebaciti kremu u jednu ciniju i ostavite u frizider da se ohladi
Posle vaniline kreme napravite mrvicasti posip za preko mafina i ostavite na stranu
Postupak br 2
Posip
50 grama putera sobne temperature
1 dec ovsanih pahuljica
4 kasika brasna
Pomesati brasno , puter sobne temperature i ovsane pahuljice rucno i napraviti grudvicastu smesu koju cete staviti preko mafina
Ova mrvicasta smesa je ista koja se pravi za Krambel
Postupak br 3
Mufins;
100 grama putera
2 dec mleka
2 jaja
150 gr secera
2 kasicice vanil secera
4 dec brasna
2 kasicice praska za pecivo
na vrh noza soli
Postupak br 4
I jos ;
5 decilitara svezih borovnica ili smrznutih
2 kasicice brasna
ako nemate toliko puno borovnica moze i manje ja sam imala smrznute i nisam imala dovoljno
Mozete probati i sa manje pa sami kasnije odlucite kako cete ih praviti
Pomesati borovnice i brasno lagano da bi se borovnice odrzale na povrsine i ne bi pale na dno korpica
Ako se odlucite za smrznute nemojte ih izvuci iz zamrzivaca pre rano ne smeju da se otope jer ce promeniti i ukus i kozistenciju mafina
Izvucite ih u trenutku kad sipate smesu u korpice Ako imate sveze onda je okej
Od tih borovnica koje imate polovinu stavite u smesu a polovinu ostavite za dekoraciju
Staviti ih preko testa i kreme ( mislim na ostatak borovnica)
Postupak pravljenja
Ukljuciti rernu na 200 stepeni
Pripremite pleh na kome cete staviti velike mafin forme ( korpice)Izmedju 10 i 12 komada sve zavisi od korpica
Otopi puter na laganoj temperaturi u jednoj serpici dodati mleko i ostaviti na stranu
Umutiti mikserom jaja i secer penasto da pobeli pa ostaviti mikser na stranu
dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo pa u to dodati mleko sa puterom i to brasno ali sada to izraditi rucno sa silikonskom lopaticom / spatulom
Pomesati sada borovnice sa malo brasna i dodati polovinu od tih borovnica u testo ( postupak br 4 )
Spustite ih polagano i kasikom spustajte testo u korpice
Prvo stavite u 10 korpica po dve kasike testa pa onda dodajte ravnomerno svuda dok ne potrosite svu smesu
U receptu stoji da je za 12 mafina ali ja sam dobila samo 10
Sada uzmete onaj vanilin krem iz frizidera i napunite kesu / spric za ukrasavanje i u svaki mafin po sredini stavite po malo krema ( slika dole)
Preko toga stavite preostale borovnice preko svih mafina i odozgo preko toga dolazi posip od ovsanih pahuljica
Peci na 200 stepeni na sredini rerne 20 minuta
Prijatno
Нема коментара:
Постави коментар