понедељак, 4. април 2022.

Mafini sa borovnicama i vanilj kremom

 


 

Mafini sa vanilijinim kremom i borovnicama unutra je nesto sto  vec dugo se spremam da isprobam jer sam dosla do recepta i odmah mi je bilo primamljivo

Recept je uzet sa jednog posnatog jako dobrog svedskog  bloga 

Ja ne volim suve i klasicne mafine , vec neke malo mekanije i interesantene  punjene  necim

Na blogu imam razne vrste mafina  sto slane sto slatke ......a neki od njih su

 

 

 Musli  mafine sa jabukama i suvim grozdjem 

Kakao mafine koji imaju ukus kladkake ( mokrog svedskog kolaca)

Sarene mafine ( u nekoliko boja )

Oreo mafine 

Mafini krofne  sa cimetom i nutelom

Slane mafine sa ajvarom

Slane mafine sa slaninom i spanacem

I sad ove cu uvrstiti medju ostalima jer mi se svidjaju

Muzu i meni su se svidjali , sin je bio pozitivan , cerka ne voli vanilj  kreme , unuka Talija ne voli borovnive i ne voli odozgo ovsane pahuljice koje se stavljaju 

Unuk Jacob je odusevljen borovnicama i tako da smo podeljeni kao i u politici i u ukusima hrane i kolaca .....

 


 

 

 Za ove mafine potrebno vam je 

Ako su korpice za mafine manje ili normalne onda moze 12 ali ja sam imala vece i onda je  bilo 10 komada

 

Za ove mafine  vamje potreban vanilin krem da se napravi prvo

Mozete ga kupiti u paketu i napraviti ga po uputstvu sa paketa a ako zelite mozete napraviti vas krem za koji treba 

 Postupak br 1

Vanil krem;

 

2½ dec mleka

2 kasicice vanil secera ili vanilin stapic ako zelite

0,75 dl secera

3 zumanca

½ dec  gustin( skrob)

25 gr puter sobne temperature

Postupak 

Mleko stavite u serpu u kojoj cete kuvati krem i tu stavite vanilin secer  da prokuva pa skloniti sa strane

Umutiti secer , jaja i gustin rucno i to dodati u zakuvano mleko Vratiti na sporet mesajuci da se stegne na tihoj vatri  i da krem postane gust

Skloniti sa vatre i u to dodati puter i mesajuci da se utopi u kremu

Prebaciti kremu u jednu ciniju  i ostavite u frizider da se ohladi  

 

 

Posle vaniline kreme napravite mrvicasti  posip za preko mafina i ostavite na stranu

Postupak br 2

 Posip

 

50 grama putera sobne temperature 

1 dec ovsanih pahuljica

4 kasika brasna


Pomesati brasno , puter sobne temperature  i ovsane pahuljice rucno i  napraviti grudvicastu smesu koju cete staviti preko mafina

 Ova mrvicasta smesa  je ista koja se pravi za Krambel










Postupak br 3

Mufins;


100 grama putera

2 dec mleka

2 jaja

150 gr secera

2 kasicice vanil secera

4 dec brasna

2 kasicice praska za pecivo

na vrh noza soli


 

Postupak br 4

I jos ;

5  decilitara svezih  borovnica ili smrznutih 


2 kasicice brasna

  ako nemate toliko puno borovnica moze i manje ja sam imala smrznute i nisam imala dovoljno

 

 Mozete probati i sa manje pa sami kasnije odlucite kako cete ih praviti 

 

 

Pomesati borovnice i brasno lagano da   bi se borovnice odrzale na povrsine i ne bi pale na dno korpica

Ako se odlucite za smrznute nemojte ih izvuci iz zamrzivaca pre rano ne smeju da se otope jer ce promeniti i ukus i kozistenciju mafina

Izvucite ih u trenutku kad sipate smesu u korpice Ako imate sveze onda je okej

Od tih borovnica koje imate polovinu stavite u smesu a polovinu ostavite za dekoraciju

Staviti ih  preko testa i kreme ( mislim na ostatak borovnica) 





Postupak pravljenja


Ukljuciti rernu na 200 stepeni


Pripremite pleh na kome cete staviti velike mafin forme ( korpice)Izmedju 10 i 12 komada sve zavisi od korpica


 Otopi puter  na laganoj temperaturi  u jednoj serpici  dodati mleko i ostaviti na stranu

  Umutiti mikserom jaja i secer penasto  da pobeli pa ostaviti mikser na stranu

 dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo pa u to dodati mleko sa puterom i to brasno ali sada to izraditi rucno  sa silikonskom lopaticom / spatulom 

Pomesati sada borovnice sa malo brasna  i dodati polovinu od tih borovnica u testo ( postupak br 4 )

Spustite ih polagano i  kasikom spustajte testo u korpice 

Prvo stavite u 10 korpica po dve kasike testa pa onda dodajte ravnomerno svuda dok ne potrosite svu smesu

U receptu stoji da je za 12 mafina ali ja sam dobila samo 10

Sada uzmete onaj vanilin krem iz frizidera i napunite kesu / spric za ukrasavanje i u svaki mafin po sredini stavite po malo krema ( slika dole)

Preko toga stavite preostale borovnice preko svih mafina i odozgo preko toga dolazi posip od ovsanih pahuljica




Peci na 200 stepeni na sredini rerne 20 minuta


Prijatno

 

 

 







Нема коментара:

Постави коментар