Danas vam pisem recept za hleba sa ajvarom
Pre neki dan sam poslala recept za Kis sa ajvarom pa nasavila u tom smeru evo sada i hleba na temu Ajvar
Ovde na blogu ima kiflice sa ajvarom( posne)
Kis sa ajvarom
Proice sa ajvarom
uskoro kotlete u sosu od ajvara
Ovaj hleba se mesi vodom i biljnim margarinom sto znaci moze se reci da je postan
Ponekad ostane neka tegla ajvara koji se ne pojede pa je dobro iskoristiti ga
Ja retko pravim ajvar ovde jer je komplikovano i paprika je preskupa jer se donosi iz drugih delova Evrope i kosta puno
Ali zato kad idemo automobilom dole obicno kupimo desetak petnaest tegli koje narucimo i platimo da nam naprave i ponesemo sa sobom
Verujte ja to vise pojedem sama u toku godine , mazem na hleba , jedem ga uz i sa svacim tako da mi nikad ne ostane
Cesto kupujemo ovde i desi se da mi se ne svidja kozinstencija i ukus i ne mogu da ga jedem tako na taj nacin e onda ga utrosim u kifle ili hleba
Mom muzu nikad nije bilo jasno sto sam ja toliko zaludjena sa ajvarom i kako mogu da jedem samo ajvar dok on skoro pa i ne proba , ali on ne dolazi iz mog kraja gde je paprika i proizvodi od nje zakon
Recept za ovaj hleba ustvari je recept za kifle sa ajvarom koji vec imam nekoliko godina na blogu a uzet je od Minjina kuhinjica
Desilo se jednom da sam zamesila kiflice a nisam imala vremena dovoljno da ih secem i pravim i ja odlucim da od te smese napravim veknu hleba i bilo je odlicno i sad ponekad preko zime pravim takav hleba i jedem za dorucak samo sa puterom i soljom jogurta
Doduse hleba nije veliki i mozete zamesiti odmah dve vekne kad vec ukljucijete sporet
Ja tako uradim
Obicno pravim dva testa i pecem dva hleba od jednom
Ide brze nego kiflice
Post sa receptom za kiflice vec postoji na blogu a sad pisem i za hleba
Ovaj hleba ostane mekan i drugog dana Naravno ako ostane nesto od njega
Moj muz nije ljubitelj ajvara a cerka i sin vole ali kifle i hleba jedemo svi
Za 1 veknu hleba potrebno vam je
Forma za hleba u kojoj cete peci tu ili te vekne ali moze i na obicnom plehu od sporeta
300 do 350 grama brasna
130 ml mlake vode
20 grama kvasca
2 kasicice soli
½ kasicice secera
40 ml ulja
120 grama ajvara
i jos
80 grama hladnoh margarina ( koji cete izrendati ili staviti odozgo preko hleba pre pecenja )
Mozete koristiti koji ajvar hocete ali ja sam koristila onaj sa krupnijim parcicima paprike u njemu i ostavilo je bolji efekat u izgledu
Postupak
U posudu za mesenje stavite kvasac secer , kasiku brasna i toplu / mlaku vodu i ostavite da nadodje nekih desetak minuta.
U medjuvremenu izmerite i pripremite sve ostale sastojke Ja obicno sve pripremim u male cinijice i stavim na radnu povrsinu
U nadosao kvasac dodati ulje i ajvar pomesajte sa varjacom pa dodajte brasna mesajuci varjacom sve dok moze .
Kad ne bude moglo vise onda radite rucno na radnoj povrsini dodavajuci brasno po potrebi.
Vratite u ciniju pokrite krpom i ostavite da naraste nekih 30 do 40 minuta
Naraslo testo stavite na radnu povrsinu
Pripremite pleh ili formu i oblozite pek papirom a rernu ukljucite na 200 stepeni
Razvucite testo u pravougaonik i zavijte kao rolat Ostaviti da odstoji nekih 30 do 40 minuta i preko toga stavite parcice margarina ili ga izrendajte Hladan margarin
Peci u zagrejanoj rerni 25 minuta na 200 stepeni Morate sacekati da se dobro ohladi pre nego da ga secete ako zelite da vam izgleda lepo inace hleba je jako mekan pa moze da se deformise pri secenjiu dok je vruc
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар