петак, 6. новембар 2015.

Dan kladkake -mokrog cokoladnog kolaca



 Klasicna sa secerom u prahu odozgo dekoracije radi...




 Jedna Bozicna varijanta sa ukusom pomorandze...




.


Taj lepljivi mokri kolac ima svoj dan ...zove se Kladkaka dagen i  obelezava  se od 2008godine svakog 7 novembra. Po nekoj statistici koja postoji ovde   tog dana se u Svedskoj pojede oko 2 miliona ( klad kake ) tog cokoladnog mokrog kolaca.
Po nekima  kladkaka je  kao nesto izmedju francuske cokoladne torte i americkog braunija ali kolac za sebe..Kolac se pravi bez praska za pecivo pece se vrlo kratko nekih 20 minuta i bude pomalo ziv unutra , mokar .Pored kanel bula ( cimet rolnica) i cokoladnih loptica ( ima recept na blogu) ovo je jedan od najpopularnijih kolaca koji se kupuje i  jede  uz kafu ili pravi kod kuce.
 
.Statistika kaze  da Svedjani najradje jedu taj kolac sa umucenom pavlakom ( grädde)   na drugom mestu dolazi sladoled sa kladkakom  a na trecem je  sa sumskim vocem ili nekom vrstom voca....
Ta klasicna kladkaka se dosta izmenila i sada ne postoji samo ta klasicna sa cokoladom nego i sa belom cokoladom sa limunom sa kokosom i jos razlicite vrste....

Evo i nekih mojih varijanti koje sam spremala ranije...


 Obicna sa cokoladnom glazurom...

Sa keksom....




 Sa jagodama
A ima jos razlicitih varijanti koje se spremam uskoro da isprobam.......

Нема коментара:

Постави коментар