Klasicna sa secerom u prahu odozgo dekoracije radi...
Jedna Bozicna varijanta sa ukusom pomorandze...
Taj lepljivi mokri kolac ima svoj dan ...zove se Kladkaka dagen i obelezava se od 2008godine svakog 7 novembra. Po nekoj statistici koja postoji ovde tog dana se u Svedskoj pojede oko 2 miliona ( klad kake ) tog cokoladnog mokrog kolaca.
Po nekima kladkaka je kao nesto izmedju francuske cokoladne torte i americkog braunija ali kolac za sebe..Kolac se pravi bez praska za pecivo pece se vrlo kratko nekih 20 minuta i bude pomalo ziv unutra , mokar .Pored kanel bula ( cimet rolnica) i cokoladnih loptica ( ima recept na blogu) ovo je jedan od najpopularnijih kolaca koji se kupuje i jede uz kafu ili pravi kod kuce.
.Statistika kaze da Svedjani najradje jedu taj kolac sa umucenom pavlakom ( grädde) na drugom mestu dolazi sladoled sa kladkakom a na trecem je sa sumskim vocem ili nekom vrstom voca....
Ta klasicna kladkaka se dosta izmenila i sada ne postoji samo ta klasicna sa cokoladom nego i sa belom cokoladom sa limunom sa kokosom i jos razlicite vrste....
Evo i nekih mojih varijanti koje sam spremala ranije...
Obicna sa cokoladnom glazurom...
Sa keksom....
Sa jagodama
A ima jos razlicitih varijanti koje se spremam uskoro da isprobam.......
Нема коментара:
Постави коментар