Cerka , unuk i zet su doputovali sa odmora a mi se spremamo da idemo tek..i to je bio povod zajucerasnji danasnji familijarni rucak i naravno nesto novo sam pravila . Ovog puta je to bila pogaca za zeta..po kurdskom receptu .Svideo mi se i ukus i testo je bilo jako lepo , neznam da li je bila pocetnicka sreca ali znam da cu praviti ceste...
Recept je vrlo jednostavan za pravljenje ...
7 decilitara mlake vode
14 -15 decilitara brasna ( ja sam samo upotrebila 14 ali pocnite sa 14 dec )
5 kasika jogurta
soli
imalo ulja za lakse formiranje pogace da se nevi lepila za ruke.
1 umuceno jaje za premazivanje
i crni susam ili mak za odozgo
Sasuti vodu i jogurt i kvasac u jednu ciniju u kojoj cete mesiti ( ja mesim u masini za mesenje)
i razmutite kvasac u to da bi se kvasac otopio.Dodavati brasno po malo meseci ili dok masina mesi ...na najace...Testo treba da bude glatko i da se ne lepi za ruke ...
Pripremite 2 pleha sa pek papirom
saspite malo ulja u jednu cinijicu jer ce vam ulje trebati za kvasenje ruku da se lakse pogaca rastanji...i ne lepi za ruke
Podeliti testo na dve lopte i stavite svako na svoj pleh...na sredini pleha i pouljite ruke i lagano razvalacite rukama i napravite pogacu velicine 30 cm
Ostavite da odstoje 30 minuta .
Premazati jajetom i uz pomoc stranice od cetkice napraviti prvo krug oko pogace a zatim napraviti kockice/ kvadrate.Ja sam radila drskom noza jer mi je tako bilo lakse ali pogacu ne treba zaseci nego je samo oznaciti da bi te sare ostale na njoj ...
Na kraju posuti makom ili susamo ...to je vec stvar ukusa...
Rernu zagrejati na 250 stepeni i peci pogacu / pogace 10 do 15 minuta.
Ostaviti da se malo prohladi Ako vam ostane pogace mozete je iseci na manje parcice i zamrznuti ..jako je ukusna i iz zamrzivaca kasnije zagrejana u rerni ili u mikro sporetu.
Ja sam je jutros doruckovala i jos uvek je jako ukusna i nije mnogo suva a nisam je zagrevala ...
Нема коментара:
Постави коментар