Ovo je definitivno jedna od boljih torti koje sam pravila a i jela ... cak sam dobila pohvale od onih sto nevole puno slatke kolace / torte
Ideju za ovu tortu sam dobila od Fb prijateljice Vesne Crnojevic koja je pravila i bila zadovoljna i dala mi je predlog a recept je uzet sa bloga Minjina kuhinjica ...zna se Minja je odlicna i ja volim da isprobavam njene recepte . Hvala Vesni Crnojevic i naravno hvala Minji na receptu .
Ovo je jedna od torti koju cu sigurno praviti cesce jer ja imam svoje favorite koje vrtim u krug ..mada isprobavam dosta novih stvari ali obicno neke koje se lagano prave i dobro prodju kod familije i dobiju dobre kritike od prijatelja .
Ovo sam pravila za rodjendan mom muzu.
Recept;
Za tortu / patispanj je potrebno :
6 belanaca
2 zumanca
6 kasika secera
100 grama cokolade ( koju treba izrendati)
1 kasika brasna
1 prasak / puding od vanila
Fil:
500 ml mleka
250 grama secera
vanilinog secra 1 kesicu
2 pudinga od vanile
4 zumanca
250 grama maslaca
100 grama nutele
Jos vam je potrebno;
500 jagoda
2 -3 slaga za odozgo
30 -tak puslica
Mutiti belanca u cvrst sam uz postepeno dodavanje secera zatim dodati jedno po jedno zumance muteci jos uvek
.Kada ste umutili i dobili zeljenu masu onda iskljucite mikser i dodajte rendanu cokoladu , brasno i puding muteci ili mesati varjacom lagano.
.Smesu peci u okruglom pek papirom postavljenom kalupu dimenzija 26 cm
.Peci u vec zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Peceni patispanj ohladite a zatim ga presecete na pola da dobijete dva patispanja.
Fil:
Mleko ( 400ml) , vanilin secer i secer stavite da prokuva / provri.
Posebno umutite / sjediniti zumanca sa pudingom i preostalih 100 ml mleka . To sasuti u provrelo mleko i skuvati fil.
Ohladjeni fil sjediniti sa umucenim maslacem
Fil podelite na dva dela jedan ostaje zut a u drugi stavljate nutelu.
Prvi patispanj stavite na tacnu premazite zutim filom pa stavite jedan deo jagoda ( posto od tih jagoda ostavljate za dekoraciju odozgo) isecenih na deblje kolutove ( ja sam od jedne jagode sekla 3 kolutica)
Zatim preko jagoda dolaze puslice pa preko puslica staviti nutela fil .Preko nutela fila ja sam opet stavila jagode pa onda patispanj preko toga.( u receptu idu jagode samo jednom ja sam stavila dva puta u oba fila jer sam imala dosta jagoda)
Za dekoraciju umuceni slag i jagode odozgo....Toplo preporucujem ovu tortu i uopste nije komplikovano je napraviti kao sto izgleda dok citate recept a nije ni puno slatka jer jagode " vade stvar"
Naravno napravljena je dan ranije pre serviranja.....
Нема коментара:
Постави коментар