недеља, 16. август 2015.

Delimano torta


Ovo je definitivno jedna od boljih torti koje sam pravila a i jela ... cak sam dobila pohvale od onih sto nevole puno slatke kolace / torte
Ideju za ovu tortu sam dobila od Fb prijateljice Vesne Crnojevic koja je pravila i bila zadovoljna i dala mi je predlog a recept je uzet sa bloga Minjina kuhinjica ...zna se Minja je odlicna i ja volim da isprobavam njene recepte . Hvala Vesni Crnojevic i naravno hvala Minji na receptu .
Ovo je jedna od torti koju cu sigurno praviti cesce jer ja imam svoje favorite koje vrtim u krug ..mada isprobavam dosta novih stvari ali obicno neke koje se lagano prave i dobro prodju kod familije i dobiju dobre kritike od prijatelja  .

Ovo sam pravila za rodjendan mom muzu.


 Recept;

Za tortu / patispanj je potrebno :
6 belanaca
2 zumanca
6 kasika secera
100 grama cokolade ( koju treba izrendati)
1 kasika brasna
1 prasak / puding od vanila

Fil:

500 ml mleka
250 grama secera
 vanilinog secra 1 kesicu
2 pudinga od vanile
4 zumanca
250 grama maslaca
100 grama nutele

Jos vam je potrebno;

500 jagoda
2 -3 slaga za odozgo
30  -tak puslica




 Mutiti belanca u cvrst sam uz postepeno dodavanje secera  zatim dodati jedno po jedno zumance muteci jos uvek
.Kada ste umutili i dobili zeljenu  masu onda iskljucite mikser i dodajte rendanu cokoladu , brasno i puding muteci ili mesati varjacom lagano.
.Smesu peci u okruglom pek papirom postavljenom kalupu dimenzija 26 cm
.Peci u  vec zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Peceni patispanj ohladite  a zatim ga presecete na pola da dobijete dva patispanja.






 Fil:

Mleko ( 400ml)  , vanilin secer i secer stavite da prokuva / provri.
 Posebno umutite / sjediniti zumanca sa pudingom i preostalih 100 ml mleka . To sasuti u provrelo mleko i skuvati fil.
Ohladjeni fil sjediniti sa umucenim maslacem
 Fil podelite na dva dela jedan ostaje zut a u drugi stavljate nutelu.

Prvi patispanj stavite na tacnu  premazite zutim filom  pa stavite jedan deo jagoda ( posto od tih jagoda ostavljate za dekoraciju odozgo) isecenih na deblje kolutove ( ja sam od jedne jagode sekla 3 kolutica)
Zatim preko jagoda dolaze puslice  pa preko puslica staviti nutela fil .Preko  nutela fila ja sam opet stavila jagode pa onda patispanj preko toga.( u receptu idu jagode samo jednom ja sam stavila dva puta u oba fila jer sam imala dosta jagoda)


Za  dekoraciju umuceni slag i jagode odozgo....Toplo  preporucujem ovu tortu i uopste nije komplikovano je napraviti kao sto izgleda dok citate recept  a nije ni puno slatka jer jagode " vade stvar"

Naravno napravljena je dan ranije pre serviranja.....

















Нема коментара:

Постави коментар