Cimet ruzice ili cimet klupko je isti kolac samo uvijanje je drugacije
Sad u zadnje vreme je bas popularno ih napraviti u klupko ovde kod nas
Ja sam prvi put radila ih na ovaj nacin pa bas nisam bila zadovoljna kako sam ih umotala ali jos jednom i bice bolje
Ukus je bozanstven pogotovu ovih sto imaju safrana u testu
Primetila sam da ih kod nas cesto filuju orasima dok ja nisam pristalica toga jer mislim da ih orasi puno isuse ili je to stvar navike da prvi put kad sam ih jela pre 35 godina bile su sa cimetom i tako u kombinaciji sa safranom mi se najvise svidjaju
Potrebno je za otprilike 24 komada
Pre nego da pocnete da mesite izvucite margarin da vam odstoji na sobnoj temperaturi ili ga mozda malo samo zagrejte u mikrotalasnu ( ne da se otopi)
5 decilitara mleka
50 grama kvasca
1 gram safrana
2 dec secera
13 decilitara brasna ( 780 grama)
150grama putera sobne temperature
½ kasicice soli
Zagrejati mleko da bude mlako ne sme da bude vruce
Dodati secer u to mleko
Izmrviti kvasac i promesati sa mlekom
Dodati safran u to
Staviti brasno i malo soli u jednu ciniju u koju cete mesiti a zatim u to dodati tecnost ( mleko sa kvascem) i onda dodajte taj mekani puter / margarin koji ste predhodno drzali na toplom i mesite rucno 10 minuta ili u masini oko 5 minuta
Pokrite krpom kada ste zamesili i ostavite da odstoji nekih 30 minuta
Dok testo nadolazi mozete napraviti fil za punjenje
Dok testo nadolazi vi pomesajte puter vanil secer i prah secer tako da napravite kremastu smesu koja ce se mazati preko
Za filovanje / punjenje
200 grama margarina sobne tempeature
1 ½ decilitar vanilinog secera
1 dec secera u prahu
Sada razvuci oklagijom veliki pravougaonik na malo pobrasnjenoj radnoj povrsini
Preklopi testo ( kao na slici) dugacku stranu sa dugackom
Iseci otprilike 48 duzine otprilike 1 cm sirine
Uvijati po dve duzine u jedno klupko tako sto prvo uvijete jedno pa onda uvijati to drugo oko tog prvog
Pripremiti pleh sa pek papirom i redjati klupka na njemu sa malim razmakom izmedju
Pokriti i ostaviti klupka 30 minuta da narastaju
Ukljuciti rernu na 225 stepeni
Peci kolace / klupka na sredini rerne 8 do 10 minuta
Dok se kolaci peku staviti na ringlu u serpici da prokuva serbet od
1 decilar vode
1 dec secera
Kada izvucete kolace iz rerne odmah ih premazete sa tim serbetom Ne sipati po njimma ili ih preliti nego samo cetkicom ih premazati
Ako imate krupni secer koji se ovde zove Perl secer vi ga odmag kad premazete posecerite time dok su vlazne da se secer zalepi
Ako nemate perl secer mozete to uradit obicnim ili uopste ne stavljati secer
Za one koji ne vole safran ili ga nemaju kod kuce moze i bez
Sve isto sem safrana
Dole na slikama imam obadve varijante i sa safranom i bez Vidi se po boji testa
Нема коментара:
Постави коментар