Peciva u obliku malih bundevica je stvarno nesto sto me je jako obradovalo kada sam ugledala sliku i pronasla recept za njih Dva dana sam samo o njima razmisljala i da li hocu ili necu da ih pravim i kad sam odlucila onda samsam jedva cekala da zavrsim posao i svratim usput u prodavnicu i kupim kanap za njih da bi mogla da ih pecem
I stvarno nisam se pokajala jer sam dosta bila zadovoljna sa izgledom i ukusom Recept po kome sam ja pravila je iz svedskih novina koje se zovu Hembakat
Onda sam proveravala razlicite recepte i skoro svi recepti sadrze pire od bundeve koji ja nisam imala
i zato mi je najvise odgovarao ovaj koji sam pravila
Razlika od svih ostalih recepta je u sastojcima a tajna zuttih bundevica nije u pireju od bundeve vec u kurkumi ...a i malo rendane sargarepe...E mozete ih napraviti dosta slatke jer bas odgovaraju po sastojcima da budu slatki hlebici ili malo vise neutralnog ukusa gde ih mozete jesti uz nesto konkretno
Prvi put sam ih pravila sa malo rendane sargarepe a drugi put sam ih pravila sa semenkama od bundeve Znaci umesto sargarepe staviti jedan decilitar semenki i malo vise kurkume da bi bile jace zute boje
Slike dole ( videcete razliku ) su kasnije stavljene i tu se vidi da je pravljaeno samo sa semenkama
Bilo kako da se odlucite su dobre
Otprilike od ovog recepta bude izmedju 8 i 12 komada Ja sam napravila malo vece pa sam dobila 8 ali sad kad sam ih vec pravila znam da jos 4 komada mogu sigurno da izvucem od te kolicine testa a da ne budu ni prevelike a ni premale
Da se razumemo to nisu ni kolaci pa da je sad nesto slatko a nije ni klasicni hleba Ovo je vise zabavno i za one koji vole da probaju razna testa za mesenje i hlebove raznih ukusa
A ako stavite malo vise soli imacete obican hleb , mozete eksperimentisati sa ukusom
Mozete se odluciti da napravite jedan hleb od toga i dobijete samo jednu veliku bundevu za rucak uz jedno kuvano jelo
Ako se odlucite da ne stavite rendasnu sargarepu ili neke od semenki mozete napraviti bez toga sa dodatkom malo kurkume da bi podsetilo na bundevu
3 decilitara mlakog mleka(300ml)
75 grama rendane sargarepe( moze bez sargarepe)
2 kasike ulja
½ decilitara meda ( ako hocete sladje onda stacvite vise meda )
1 kasicica soli
1 kasicica kurkume
8 do 9 decilitarabrasna(450 do 500 grama brasna)
i jos kuhinjski kanap ( kanap za pecenje u sporetu )
Za garnering ako imate peteljke od paradajza ili neke male grancice od nekog povrca ili ociscene semenke od bundeve
U ciniji u kojoj cete mesiti hleb izmrvite kvasac dodajte mlako mleko u kome je vec med i mutite / mesajte kasikom da se kvasac razbije Dodajte zejtin a onda polagano i kurkumu i brasno postepeno ali ne sve nego za pocetak 7 do 8 dec
Izradite ga dobro najmanje 15 minuta
Ja sam moje mesila u asistentu malo krace
Ako se lepi onda dodajte jos malo brasna Ali kad ga izbacite na radnu povrsinu iz asistenta trebace vam jos malo brasna
Ostavite da nadodje nekih 40 minuta
Nadoslo testo podelite na 8 do 12 loptica i rukom na kojoj je brasno ( ako treba) rulajte pravite loptice
Kada ste napravili sve loptice koliko ste hteli pripremite kuhinjski kanap i sada sa njim vezite svaku lopticu tako da se od nje naprave 8 parcica torte( kao na slici)
Ako se lepi onda dodajte jos malo brasna Ali kad ga izbacite na radnu povrsinu iz asistenta trebace vam jos malo brasna
Ostavite da nadodje nekih 40 minuta
Nadoslo testo podelite na 8 do 12 loptica i rukom na kojoj je brasno ( ako treba) rulajte pravite loptice
Kada ste napravili sve loptice koliko ste hteli pripremite kuhinjski kanap i sada sa njim vezite svaku lopticu tako da se od nje naprave 8 parcica torte( kao na slici)
Kada ste okrenuli i vezali kako treba onda isecite taj visak konca i stavite bundevicu na pleh oblozen pek papirom
Sad koliko ode konca za jednu u santimetre ne znam jer sam zaboravila da izmerim pa probajte sa prvim pa posle toga isecite sve iste takve
Nemojte ih ni previse lagano vezati a ni previse cvrsto jer ce one same nadoci i onda ce se formirati ti parcici torte i bice lakse skinuti konac kasnije
Sad koliko ode konca za jednu u santimetre ne znam jer sam zaboravila da izmerim pa probajte sa prvim pa posle toga isecite sve iste takve
Nemojte ih ni previse lagano vezati a ni previse cvrsto jer ce one same nadoci i onda ce se formirati ti parcici torte i bice lakse skinuti konac kasnije
Skidanje konca je malo pipljivo i malo treba posla oko toga ali se sline Znaci pazljivo
Ostaviti ih pokrivene jos 30 minuta da narastu
Ukljuciti rernu onda na 230 C
Kada su bundevice narasle onad ih samo premazite sa vodom pre stavljanja u rernu ili ih premazati sa umucenim jajetom Prvi put sam premazala samo vodom pre pecenja a drugi put sam premazala umucenim jajetom
Pecite ih na sredini rerne 10 do 14 minuta
Pecene bundevice ostavite malo da se prohlade i onda makazama polako skinite konac koji se stvarno vrlo tesko skida Meni je to bio najtezi deo posla Ali uspe
Sad ih mozete premazati otopljenim puterom i poseceriti odozgo ili samo vodom kao ja Sad je vec stvar ukusa vremena i ideja koje imate
Kada su se prohladile onda ako imate te peteljkice od paradajza ili neke druge ideje vi zabodite da izgleda kao prava bundeva ako nemate onda moze i bez
Tips
Ako se odlucite da ih napravite deci mozete ih premazati kad ih ispecete malo medom ili samo margarinom da budu sjajnije i secerom odozgo
Mozete unutra u testo staviti malo ( ne previse ) suvog grozdja
Moje su ovog puta bile rusticne jer sam bas htela da isprobam ovako
Za drskice / peteljke na bundevama sam koristila peteljke od paradajza jer sam bas kod kuce imala ceri paradajz ali mozete koristiti isemenke od buneve
Slike dole su isto testo ali bez sargarepe sa semenkama bundeve
Нема коментара:
Постави коментар