недеља, 23. април 2017.

Pogaca








.Pogaca koja se koristi / pravi bar par puta godisnje kad imam goste. Jednostavna laka za pravljenje i mekana . Toliko puta sam je pravila i jako sam zadovoljna sa njom a imam jako lose slike  ne uspem nikad da je uslikam
Ovo nije klasicna masna pogaca koja se premazuje sklapa premazuje
 Ovo je obicno testo zameseno koje se kad nadodje razvuce tanko i  onda vadi casom kruzice  umace u ulje i redja u krug ,
Dole cu objasniti malo bolje postupak u svakom slucaju jako lagano bez mnogo cekanja i muka a odlicna i mekana.
Mesi se sa vodom pa moze skroz da bude posna i jedino onda  je ne premazati jajetom


Potrebno je ;

8 do 9 decilitara brasna
malo soli po vasem ukusu
4 decilitara mlake vode
2 kasike meda
3 kasike maslinovog ulja
20 grama kvasca
8 decilitara brasna stavite u ciniju a jedan decilitar ostavite za dodavanje  Stavite sa strane i dodajete pri mesenju.

Za premazivanje pogace ide
Ulje maslinovo ili obicno
 Neznam tacno koliko ide ulja za premazivanje jer ja to stavim u cinijicu i umacem jednu stranu testa koje je vec napravljeno u krugove

persun
beli luk
susam ili vec sta smislite sami
Jaje za premazivanje  odozgo


Ja mesim u masini nekoliko minuta a moze i rucno smo malo duze.
Stavite kvasac u malo  mlake vode i razmutite skupa sa medom 8 dec brasna i soli stavite u ciniju u kojoj cete mesiti i onda taj otopljeni kvasac i vodu dodajte. Mesite sto duze da bi vam testo bilo glatko i lepo.
Ostavite sat vremena da odstoji
 .Dok cekate da testo nadolazi ja pripremim premazivanje za pogacu
 To obicno bude sitno seckani persun ( koji ja vrlo cesto kupim vec smrznuti)  beli luk i maslinovo ulje a moze i obicno
Kada je testo nadoslo sad ga prebacite na radni sto i razvucite dosta tanko ( stavite ispod malo brasna da vam se ne lepi)testo i vadite casom ili modlom kruzice.Te kruzice samo jednu stranu umaknite u ulje i pocnite da redjate okolo daok ne spojite krug
 Ali treba da leze po pola  jedn na  drugi kao na slici da bi izgledalo ovako ako stavite samo malo u krug onda nema ovakvog efekta 

Ostavite da odstoji 30  minuta Premazati umucenim jajaetom i persunom odozgo ili susamom
Peci u vec zagrejanoj rerni 20 minuta na 225 stepeni
Ovde na mojim slikama je dosta velika pogaca jer imam jako veliku tepsiju a i kad imam goste pravim vecu pogacu
 I zato ako se odlucite da pravite u vecoj tepsiji vi pravite jednu ipo meru
  A to znaci  12 do 13 dec brasna 6 dec vode 3 kasika meda 5 kasika maslinovog ulja 30 grama kvasca .....
Kao sto rekoh vrlo ukusna bez nekog veceg cekanja i posla bez premazivanja a dobar efekat a i jos sto je bitnije vrlo mekana i ukusna


Ovde ima nekoliko rzlicitih slika sa razlicitim premazivanjem.Negde samo sa uljem a nege sa zacinima kao ulje / persun / beli luk



Ovo je persun beli luk i ulje....







Ovde je samo ulje i kasnije posuto sa susamom




Ovo je bila Bozicna pogaca pa je zato ovako ukrasena.

Нема коментара:

Постави коментар