петак, 28. април 2017.

Metarski kolac









Recept za ovaj kolac imam vec nekih 20 godina i uvek sam pravila po ovom receptu koji sam dobila od zaove Jovanke
Kolac je malo pao u zaborav jer toliko drugog mesim da ne stizem da ga napravim  Nekih 90 tih godina bio je mnogo popularniji i cesce sam ga spremala.
Pre neki dan sam ga pravila ponovo E sad onako iskreno kod mene nije neki favorit ali se pojeo
Moja cerka toliko voli slatkise i uopste nije mnogo izbirljiva za razliku od sina ona jede sve
 Ima favorite ali voli slatkise. Moj muz voli kvasna testa kifle i sve sto je suvo
 Ja volim testa sto se vidi po meni ali imam i ja sta volim da jedem a sta moze da stoji danima pored mene bez da probam.


Ovaj kolac je jako dobar za vise gostiju jer ga ima dosta a isplatljiv je za pravljenje




 Potrebno je napraviti zuto i braon testo / smesu



4 jaja
250 grama secera
250 grama brasna
1 prasak za pecivo
2 male soljice za kafu  ( a to bi bilo otprilike 2 decilitara ulja ukupno)
1  sojica  tople vode

i plus  1 kasika kakao za druu polovinu testa.



Krem;

4 pudinga od vanile
Ovog puta sam imala 2 pudinga od kokosa i 2 od vanile i bilo je odlicno

 1 litra 125 ml mleka
250 grama secera u prahu
250 grama putera neslanog


Postupak

Umutiti jaja sa secerom
.Ja ne odvajam belanca od zumanca nego mutim malo duze dok masa ne pobeli i postane gusta.Zatim dodam vrucu vodu ulje i brasno pomesano sa praskom za pecivo..A   kada dodam te ostale sastojke onda smanjim mikser na najmanju brzinu,
Tu umucenu smesu podelim na dva dela
U jedan deo dodam kakao a drugi ostaje zut.
Ja sam koristila modle / forme za srneca ledja Modle sam podmazala malo uljem i sasula smese u njih
 Posto ja imam dve modle pekla sam obadve od jednom A vi ako imate samo jednu onda prvo ispecite jednu  pa posle drugo koru.
Peci na 180 stepeni nekih 35 do 40 minuta
Ostavite kore pecene da se dobro ohlade pre nego da ih secete na parcice / reznjeve koji se vec ocrtani  Dobicete nekih  35 do 40 parcica skupa jedne i druge boje Ustvari zavisi koliko debelo secete.


U medjuvremenu skuvate 4 pudinga u 1 litru i 125 ml mleka
Ohladite puding ali pazite da vam se ne stvori korica odozgo
Umutite posebno 250 grama putera sa 250 grama secera u prahu  pa sve to sjediniti sa pudingom i napraviti krem.
Preporuka pre nego da pocnete da pravite patispanj skuvajte puding da stigne da se ohladi

Spremite dugacki posluzaonik i slazite kolac
Redjajte naizmenicno zuti patispanj krem braon patispanj krem zuti patispanj  i sve tako dok ima i dok imate mesta na tacni  ( kao na slici dole otprilike)
Stavljajte dosta fila oko jedne kasike izmedju svakog parcerta i lagano oslanjajte pritiscite jedno uz drugo.
Mozete napraviti u dva reda ili dva kolaca na jednoj tacni.Ostavite fil i za sa strane i odozgo da premazete kolac
Otopite cokoladu sa vrlo malo ulja i pavlake i sa tim preliti tolat odozgo i ostavite da povuce i da se omeksa Napravite dan ranije bice najbolje tako kad malo odstoji Kada secete kolac secite ukoso da bi dobili lepe sare 




Glazura ;
150 grama cokolade
2 kasike ulja
2 kasike slatke pavlake ili mleka
 Cokoladu otopiti na ringli u jednoj serpici a mozete i na pari i sa time preliti kolaz i ostavite da se hladi.



















2 коментара:

  1. I ja sam nekada davno pravila ovaj kolač, super je.

    ОдговориИзбриши
  2. Ja nisma još nikad pravila ovaj kolač ali mi se veoma dopada.

    ОдговориИзбриши