среда, 26. јануар 2022.

Posna baklava sa plazmom i cokoladom

 


 

 

 

 

 

 

 Jos jedan dobar nacin spremanja baklave  za one koji ne jedu orahae a vole ukus baklava  

Ja sam ovog puta pravila posnu varijantu za Badnji dan a vi mozete praviti sa mlecnom cokoladom i obicnom plazmom i onda bude mrsna 

Posto sam pravila nekoliko puta i sa mlecnom i sa posnom cokoladom nisam primetila nikakvu razliku u ukusu



















Potrebno je


500 grama tankih kora  za pitu/ baklavu

250 grama biljnog margarina

200 grama posne izrendane cokolade

200 grama posne mlevene plazme


Za sirup 


650 g secera

650 ml vode

nekoliko kriski isecenih od jednog limuna


Prvo skuvajte serbet / agdu

Secer i vodu sipati u serpu i promesati i staviti da provri od vremena kad je to provrilo kuvati nekih 5 do 6  minuta  na srednjoj temperaturi

Pre nego da sklonite dodajte limun isecen na krugove i  i sklonite sa strane da se sirup prohladi malo dok vi spremate baklavu


Priprema baklave 

Ukljucite rernu na 200 stepeni  a kad se rerna zagreje i stavite baklave unutra opnda smanjite na 180

 


Cokoladu izrendati a keks samleti ( ako vec niste kupili mleveni) i to pomesati u jednoj cinijici 

U prvobitnom receptu stoji da se samo jedna kora zavija i puni i onda bas bude kao cigaret baklava  , tanka

Medjutim ja nisam posto sam imala dosta kora probala am ovako sa po dve kore  Vi mozete ili  jedno ili drugo kako hocete

Stavite koru na radnu povrsinu i stavite  na  prvu koru malo otopljenog margarina  pa stavite jos  koru preko te Na jednom kraju  kore  stavite mesavinu keksa i cokolade  pa uvijati dosta kompaktno / cvrsto ali ne skroz do kraja 

Redjajte po duzini u plehu koji ne treba da premazete uljem jer cemo posle preliti gotove kore otopljenim margarinom i zato ne treba

Moj pleh je bio velicine 35x 25 znaci moze tako otprilike 40x 20

Kada ste potrosili svu smesu od cokolade i keksa onda isecete pazljivo te duzine na 4 dela 

Prvo po sredini na pola pa sad te dve polovine jos po na pola 

Preliti lepo krajeve , sredinu otopljenim margarinom pogotovu tamo gde je iseceno  ( prvo kasikom a posle malo i cetkicom ) da  sav margarin udje unutra  

Peci u vec zagrejanoj rerni  na 180 do 200 stepeni u zavisnosti od rerne nekih 20 do 25 minuta pazeci da vam se ne osisi 

Morate da pratite zadnjiih 5 minuta


Vrucu  (cim je izvucete iz rerne ) preliteje prohladjenim serbetom lagano sipajucu svvuda po plehu iz dva puta  Izgledace da ima previse sirupa medutim baklava to upije 

Poredjajte limun odozgo i ostavite na sobnoj temperaturi  da se postepeno hladi par sti i kore upiju serbet pa tek onda stavite u frizider

Prijatno

 Ja jedino tu baklavu pravim vec par puta zbog toga sto ne koristim orahe u kolace Mada imam na blogu jednu sa makom ali to je sa makom i jogurtom i masna je nije  posna ali je jako ukusna isto


 

 







Нема коментара:

Постави коментар