четвртак, 04. мај 2017.

Vocni kolac sa makom








 Nisam neki ljubitelj maka ali ovaj kolac  je odlican

 Bas zato sto je kombinacija maka i voca i za one sto ne vole mak kao ja a ovu varijantu  mogu da jedu,
Jako je socan a vrlo lak za pravljenje
Recept je od moje drugarice Ljilje pa dok je bila ovde kod mene u gostima smo ga pravile da potrosim taj mak koji sam imala
Ali ostalo je jos malo za sledece pravljenje i najverovatnije cu ga uskoro praviti,















Kolac moze da se pravi sa visnjama isto mozda je i ukusnije ali ja ovde visnje vrlo retko mogu da nadjem.
I kad ih nadjem kupim nekoliko kesa ali moj muz obozava pitu od visanja i obicno se potrose za to.
Zato sam ja pravila sa malinama moze sa svim sumskim vocem koje adjete u kesicama.....















Ovaj kolac ima dve kore od kojih je jedna obicni beli patispanj a druga je napravljena sa makom


Kora br 1

3 jaja
3 kasika secera
3 kasika brasna
2 kasika ulja
½ kasicice praska za pecivo

Umutiti belanca sa secerom kao za puslicu( dodavajuci secer postepeno) i izmutiti  zumanca i dodati zumanca u belanca muteci pa dodati ulje. Iskljuciti mikser i dodati brasno i prasak za pecivo i rucno promesati
Sipati u mali plehic koji je oblozen pek papirom Pleh je dimenzija 27 x17 ili nesto slicno samo ne mnogo manji jer ce onda kolac biti ili patispanj biti debeoZnaci mozda i santimetar 2 veci nego moj A mozete ga napraviti i u okruglu tepsiju  isto ce biti dobro
 Jer onda mozete seci kao parcice za tortu.
Peci na 180 stepeni 20 do 25 minuta
 Ostaviti koru da se hladi dok pecete drugu koru










Kora br 2

3 jaja
3 kasika secera
½ kasicica praska za pecivo
100 grama maka

Umutiti belanca penasto kao za puslice dodavajuci po malo secera u to.
Dodati umucena zumanca muteci i dalje mikserom Zatim dodati mak sa praskom za pecivo ali promesajte rucno
Peci u  plehu iste velicine / istom na 180 stepeni 20 do 25 minuta
Peceni patispanj izvucite i odstranite pek papir
 Oprati pleh u kome ste pekli da bi posle vratili kolac unutra da fulujete .












Vocni krem:

500 do 600 grama  sumskog voca  ( ribizla / malina borovnica ili vec taj mix koji ima da se kupi)
2 decilitara vode
6 kasika secera
2 pudinga od vanile
I vrlo malo vode samo da razmutite ta dva pudinga u to


Staviti voce , secer i vodu da kuva nekoliko minuta  A posebno razmutite 2 pudinga u vrlo malo vode sto manje i kada voce prokuva stavite puding i smanjite vatru i zakuvajte puding
On ce se brzo stegnuti  Ako vam se cini da je mnogo gusto dodajte kasiku dve vode i napravite fini glatki krem koji posle trebate da premazete izmedju dva patispanja.

Krem  treba da bude vruc / mlak dok ga sipate i razmazete na prvoj kori
Prva kora je zuta
Pa dolazi krem  pa dolazi kora od maka
Gotovi kolac preliti / premazati sa 150 grama cokolade koju otopite u serpici sa nekoliko kasika slatke pavlake ili mleka ako nemate slatku pavlaku kod kuce,

Kolac nije mnogo veliki ali dobiju se bar najmanje 12 do 16 kocki zavi kako ih secete ako budu vece onda manje parcica ako manja onda vise,Ali vredi probati jer ca vam se svideti naravno za one koji ga do sada nisu pravili kao ja,








Cokolada za prelivanje kolaca sa malo slatke pavlake i najmanje 150 grama cokolade







Slaganje kolaca / tortice


























Нема коментара:

Постави коментар