четвртак, 27. јул 2017.

Lejlin cokoladni kolac





Nesto vec pravljeno mnogo puta i vidjeno a ipak nessto novo

Ja bi to tako mogla slobodno da kazem  Jer ovaj kolac ili kolac pod ovim imenom vec imam nekih 20 godin i uvek ga pravim na nacin koji mi je Stefan moj sin jod dok je  isao u osnovnu skolu doneo recept i uvek sam ga pravila tako Medjutim pre neki dan resih da potrazem neki novi kolac i na internetu i pronadjem ovo slicno ili skoro pa isto ali ipak malo drugacije
 Pronadjeno je na blogu Leila bakar to je poznata blogerka koja ima cak i svoje emisije na tv o hrani.ustvari pretezno o kolacima i mesenju  Vrlo populana ovde i ja rado kad imam vremena odgledam njene emisije Kuhinja u kojoj ona sprema je bozanstvena u starom stilu sa serpama i cinijama i formama u roze i mint boji sa stolnjacima sa cvetnim dezenima ...ma bozanstveno ko naravno voli taj stil Idosta njenih emisija je snimljeno negde u Francuskoj isto Tako da njene recepte rado probam




No da se vratimo kolacu koji se zove cokoladni kolac u kome se jos koristi kuvana nes kafa
Jedini sto sam ja izmenila u svemu tome jeste glaura odozgo U njenom receptu ide cokolada  i pavlaka za glazuru medjutim posto i u testu ide cokolada mislim da je previse u jednom kolacu staviti sve skupa 400 grama cokolade ,Zato sam glazuru napravila moju staru klasicnu koju sam koristila na mom receptu a sve ostalo sto ide u patispanj je originalno sa Lejlinog recepta.

Potrebno je;

5 veca jaja Xl velicine ( posto je ovo kolicina za veliki pleh od sporeta onda mislim da tebaju jaja biti krupnija u svakom slucaju ja sam imala jako krupna jaja
4 decilitira secera
4½ decilitara brasna
3 kasicice praska za pecivo
5 kasika kakao
300 grama putera
2 dec vode
200 grama mlecne cokolade ili crne ako vise volite





Glazura;

100 grama margarina otopljenog
6 dec prah secera
2 kasike kakao
2 kesice vanil secera
2 do 3 kasike skuvane jake nes kafe ( ako ne volite ukus nes kafe moxe iscedjena pomorandza)

i plus kokos pahuljice za posipanje odozgo







Priprema patispanja


Ukljucite retnu nna 220 c
Otopite puter / margarin u serpici i saspite vodu dva decilitar u to iostavite da se prohladi

Umutiti jaja i secer penasto dok ne postane svetlo
Suve sastojke brasno pecivo i kakao stavite u jednu ciniju

Uzmite spatulu sada vam vise ne treba mikser i polako te suve sastojke prosejte po malo u umcena jaja i lagano mesajte spatulom dodajte sve i izmesajte lepo
Zatim dodajte taj otopljeni smer i dalje mesajucu spatulom Kad ste sve izjednacili sve onda saspite tu smesu u pripremljeni pleh od sporeta koji ste oblozili pek papirom
Pleh je velicine 40 x35 otprilike
Sad nozem siseckajte na sitne kockice tu cokoladu za koju ste se odlucilim mlecnu ili crnu za mesenje
tu cokoladu raspodelitenpreko testa koje ste sasuli u plehu
















Peci kolac 15 minuta ( nesme da pregori i bude suv ) Kad je izvucete iz rerne ostavite je jedno 10 minuta da se prohladi




Priprema glazure

U serpici na sporetu stavite  margarin da se otopi i skloniti ga sa vatre
u jednu ciniju stavite prah secer , vanil secer i kakao i onda u to dodajte taj otopljeni puterili  margarin i mutite mikserom dobicete cokoladnu guscu masu ali zato dodsjte 2 do 3 kasika kuvane nes kafe i umutite jos malo



Sad to saspite preko kolaca malo svuda da se lakse razlije i pomocu noza ili spatule rasporedite ravnomerno po celom kolacu
Zatim stavite kokos preko toga otprilike nekih 2 do 3 decilitar Ostavite sat vremena da se ohladi jer cete onda mnogo bolje i lakse iseci lepe kocke

Prednost ovog kolaca je sto je jako mekan vazdusast ima kockice cokolade u sebi
  Izadje puno velki pleh mi smo imali 3 dama kolaca mnogo je ukusan i mekan i jednom recju odlican
Nece te se pokajati ako se odlucite da ga napravite Vazno je da ga ne prepecete jer ce bit suv i to onda nije to znaci tacno onoliko koliko stoji toliko g a  pecite
Prijatno i uzivajte u Sveskom kolacu koji je ovde jako popularan i zove se " kerleksmums"







Нема коментара:

Постави коментар