Nesto vec pravljeno mnogo puta i vidjeno a ipak nessto novo
Ja bi to tako mogla slobodno da kazem Jer ovaj kolac ili kolac pod ovim imenom vec imam nekih 20 godin i uvek ga pravim na nacin koji mi je Stefan moj sin jod dok je isao u osnovnu skolu doneo recept i uvek sam ga pravila tako Medjutim pre neki dan resih da potrazem neki novi kolac i na internetu i pronadjem ovo slicno ili skoro pa isto ali ipak malo drugacije
Pronadjeno je na blogu Leila baka r to je poznata blogerka koja ima cak i svoje emisije na tv o hrani.ustvari pretezno o kolacima i mesenju Vrlo populana ovde i ja rado kad imam vremena odgledam njene emisije
Kuhinja u kojoj ona sprema je bozanstvena u starom stilu sa serpama i cinijama i formama u roze i mint boji sa stolnjacima sa cvetnim dezenima ...ma bozanstveno ko naravno voli taj sti
l Idosta njenih emisija je snimljeno negde u Francuskoj isto
Tako da njene recepte rado probam
No da se vratimo kolacu koji se zove cokoladni kolac u kome se jos koristi kuvana nes kafa
Jedini sto sam ja izmenila u svemu tome jeste glaura odozgo U njenom receptu ide cokolada i pavlaka za glazuru medjutim posto i u testu ide cokolada mislim da je previse u jednom kolacu staviti sve skupa 400 grama cokolade ,Zato sam glazuru napravila moju staru klasicnu koju sam koristila na mom receptu
a sve ostalo sto ide u patispanj je originalno sa Lejlinog recepta.
Potrebno je;
5 veca jaja Xl velicine ( posto je ovo kolicina za veliki pleh od sporeta onda mislim da tebaju jaja biti krupnija u svakom slucaju ja sam imala jako krupna jaja
Potrebno je;
5 veca jaja Xl velicine ( posto je ovo kolicina za veliki pleh od sporeta onda mislim da tebaju jaja biti krupnija u svakom slucaju ja sam imala jako krupna jaja
4 decilitira secera ( 350grama)
4½ decilitara brasna (275 grama)
3 kasicice praska za pecivo
5 kasika kakao
300 grama putera
2 dec vode (150 ml)
200 grama mlecne cokolade ili crne ako vise volite( koju iseckate na manje kockice)
Glazura;
100 grama margarina otopljenog
6 dec prah secera(350 grama)
2 kasike kakao
2 kesice vanil secera
2 do 3 kasike skuvane jake nes kafe ( ako ne volite ukus nes kafe moze iscedjena pomorandza)
i plus kokos pahuljice za posipanje odozgo Ako zelite mozete kokos ofarbati sa nekoliko kapi tecne boje u jednoj cinijici i sa time posuti kolac
Priprema patispanja
Ukljucite retnu nna 220 c
Otopite puter / margarin u serpici i saspite vodu dva decilitar u to iostavite da se prohladi
Umutiti jaja i secer penasto dok ne postane svetlo
Suve sastojke brasno pecivo i kakao stavite u jednu ciniju
Uzmite spatulu sada vam vise ne treba mikser i polako te suve sastojke prosejte po malo u umcena jaja i lagano mesajte spatulom dodajte sve i izmesajte lepo
Zatim dodajte taj otopljeni puter sa vodom i dalje mesajucu spatulom Kad ste sve izjednacili sve onda saspite tu smesu u pripremljeni pleh od sporeta koji ste oblozili pek papirom
Pleh je velicine 40 x35 otprilike
Sad nozem siseckajte na sitne kockice tu cokoladu za koju ste se odlucilim mlecnu ili crnu za mesenje
tu cokoladu raspodelitenpreko testa koje ste sasuli u plehu
Peci kolac 15 minuta ( nesme da pregori i bude suv ) Kad je izvucete iz rerne ostavite je jedno 10 minuta da se prohladi
Priprema glazure
U serpici na sporetu stavite margarin da se otopi i skloniti ga sa vatre
u jednu ciniju stavite prah secer , vanil secer i kakao i onda u to dodajte taj otopljeni puterili margarin i mutite mikserom dobicete cokoladnu guscu masu ali zato dodsjte 2 do 3 kasika kuvane nes kafe i umutite jos malo
Zatim stavite kokos preko toga otprilike nekih 2 do 3 decilitara Ostavite sat vremena da se ohladi jer cete onda mnogo bolje i lakse iseci lepe kocke
Prednost ovog kolaca je sto je jako mekan vazdusast ima kockice cokolade u sebi
Izadje puno velki pleh mi smo imali 3 dama kolaca mnogo je ukusan i mekan i jednom recju odlican
Nece te se pokajati ako se odlucite da ga napravite Vazno je da ga ne prepecete jer ce bit suv i to onda nije to znaci tacno onoliko koliko stoji toliko g a pecite
Prijatno i uzivajte u Sveskom kolacu koji je ovde jako popularan i zove se " kerleksmums"
Нема коментара:
Постави коментар