Lisnatu pogacu pravim vec godinama
Pojma nemam zasto sam je uvek pravila u okrugloj tepsiji i nikad nisam dobila ideju da malo promenim izgled i napravim je ovakvu
Na internetu sam pronasla sliku ovako napravljene cetvrtaste pogace i naravno odmah usla u kuhinju da je napravim za nedeljni rucak.
Vecina zena vec pravi to i ima svoje proverene recepte sa kojima je zadovoljna ali evo nije na odmet jos jedan ako nista drugo bar podsecanje na lisnatu pogacu ako je dugo niste pravili onda je vreme
.
Potrebno je .
750 grama brasna
40 grama svezeg kvasca
2 kasicice soli
1 kasicica secera
2 kasike ulja
2 jajaeta
2½ dec mleka
1 dec kisele vode
Potrebno za premazivanje
200 do 250 grama maslaca sobne temperature
ova kolicina margarina je za 3 premazivanja
Za odozgo
Umuceno jaje
susam ili krupna so
Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka ( mleko je od te kolicine koju cete staviti )dodati to malo secera i kasiku dve brasna
Poklopiti i ostaviti a toplom da kvasac proradi.
U ciniju stavite brasno , jaje , ulje i kvasac pripremljeni pa u to dodati ostatak mleka i kisele vode i zamesite mekano testo
Odmah kad ste zamesili razvucite cetvrtastu koru velicine 30 x30 i premazite sa maslacem sobne temperature.
Zavite to u rolnu kao rolat i ostavite 10 minuta.
Ponovo razvucite testo iste velicine premazati ponovo puterom i zaviti opet u rolat ali ovog puta u suprotnom smeru od predhodnog puta
Ostaviti da testo odmara jos 10 minuta
Posle 10 minuta ponovovite postupak sa razvlacenjem i mazanjem ali ovog puta je urolate kao i prvi put na dugacko.
Ostavite opet 10 minuta
Cetvrti put kad razvuvete treba da bude otprilike 60 sa nekih 25 do 30 cm
Sada ga bez mazanja zamotajte u rolat i isecite na snite velicine 2 cm
Ja sam dobila nekih 23 iloi 24 komada malih rolata
Dublji kalup velicine nekih 20 x30 cm oblozite pek papairom i kada ste sve rolatice vec isekli i pripremili sad ih lagano slazite u pleh
Slazite ih tako da preklapaju jedna drugu kao na slici donjin redom
Mozete ih slagati 3 u redu ili samo dva ili 4 zavisi koliko vam je pleh velicine
Premazite umucenim jajetom i susamom
Ja sam koristila umuceno jaje i krupnu so jer moja unuka je alergicna na susam pa izbegavam da ga koristim u zadnje vreme
Ostaviti da odstoji 25 do 30 minuta pa staviti u zagrejanu rernu na 200 C i peci nekih 30 minuta dok ne porumeni .
Ako neko zeli moze pogacu pri svakom premazivanju margarinom stavi isto mrvljeni sir ili bar u zadnjem zavijanju pre secenja
To je vec stvar ukusa koliko puno sira
Prijatno
I uz pogacu za dekoraciju cvetici iz moje baste!
Нема коментара:
Постави коментар