среда, 02. август 2017.

Lisnata pogaca



Lisnatu pogacu pravim vec godinama
 Pojma nemam zasto sam je  uvek pravila   u okrugloj tepsiji i nikad nisam dobila ideju da malo promenim izgled i napravim je ovakvu
Na internetu sam pronasla sliku ovako napravljene cetvrtaste pogace  i naravno odmah usla u kuhinju da je napravim za nedeljni rucak.
Vecina zena vec pravi to i ima svoje proverene recepte sa kojima je zadovoljna ali evo nije na odmet jos jedan ako nista drugo bar podsecanje na lisnatu pogacu ako je dugo niste pravili onda je vreme


.


Potrebno je .
750 grama brasna
40 grama svezeg kvasca
2 kasicice soli
1 kasicica secera

2 kasike ulja
2 jajaeta
2½ dec mleka
1 dec kisele vode

Potrebno za premazivanje

200 do 250 grama maslaca sobne temperature

ova kolicina margarina je za 3 premazivanja

Za odozgo

Umuceno jaje
susam ili krupna so


Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka ( mleko je od te kolicine koju cete staviti )dodati to malo secera i kasiku dve brasna
 Poklopiti i ostaviti a toplom da kvasac proradi.
U ciniju stavite brasno , jaje , ulje i kvasac pripremljeni pa u to dodati ostatak mleka i kisele vode i zamesite  mekano testo
Odmah kad ste zamesili razvucite cetvrtastu koru velicine 30 x30 i premazite sa maslacem sobne temperature.
Zavite to u rolnu kao rolat i ostavite 10 minuta.

Ponovo razvucite testo iste velicine premazati ponovo puterom i zaviti opet u rolat ali ovog puta u suprotnom smeru od predhodnog puta

Ostaviti da testo odmara jos 10 minuta




Posle 10 minuta ponovovite postupak sa razvlacenjem i mazanjem ali ovog puta je urolate kao i prvi put na dugacko.

Ostavite opet 10 minuta


Cetvrti put kad razvuvete  treba da bude otprilike 60 sa nekih 25 do 30 cm

 Sada ga bez mazanja zamotajte u rolat i isecite na snite velicine 2 cm

 Ja sam dobila nekih 23 iloi 24 komada malih rolata




Dublji kalup velicine nekih 20 x30 cm  oblozite pek papairom i kada ste sve rolatice vec isekli i pripremili sad ih lagano slazite u pleh

Slazite ih tako da  preklapaju jedna drugu kao na slici donjin redom

Mozete ih slagati 3 u redu ili samo dva ili 4 zavisi koliko vam je pleh velicine


Premazite umucenim jajetom i susamom

Ja sam koristila umuceno jaje i krupnu so jer moja unuka je alergicna na susam pa izbegavam da ga koristim u zadnje vreme

Ostaviti da odstoji 25 do 30 minuta pa staviti u zagrejanu rernu na 200 C i peci nekih  30 minuta  dok ne porumeni .
Ako neko zeli moze pogacu pri svakom premazivanju margarinom stavi isto mrvljeni sir ili bar u zadnjem zavijanju pre secenja
 To je vec stvar ukusa koliko puno sira 
Prijatno




I uz pogacu za dekoraciju cvetici iz moje baste!


Нема коментара:

Постави коментар