субота, 22. јул 2017.

Kilimandzaro




Ovo je torta napravljena od dve razlicita recepta torte pod istim imenom .Od jednog recepta sam uzela krem / fil i samo povecala  sastojke za fil i dobila vrlo bogati krem za tortu iodlican  patispanj

Od jednog drugog    sam uzela ideju da u sve to ubacim voce unutra u krem  i ta kombinacija je bila odlicna Ko ne voli voce u kremove ne mora da stavlja voce .Moja cerka nije ljubitelj voca u kolace i torte i kaze da bi bila mnogo bolja da je bez
.Posto mi se ucinilo da je samo sa kremom mnogo malena torta ja sam jos preko tog fila dodala umuceni slag sa kiselom vodom i bio je fil malo bogatiji i torta vislja.Drugi put sam kupila neki mus koji se pravi tako samo sto se umuti i njega sam stavila preko  umesto slaga

.Pravila sam je prvo jednom za probu i bila sam zadovoljna i posle sam je pravila za rodjendan moga muza
 Ovog puta sam koristila malo smrznutih borovnica i jednu pomorandzu .
Slika ima razllicitih i malo su lose rasporedjene jer ih ima puni i sa prvog i drugog pravljenja ali ne sumljam u vas snacivete se ....





















Drugi put umesto slaga sam stavila ovaj krem sa ukusom vanile preko fila To je kupljeni i samo se umuti po receptu Verovatno ima i kod nas da se kupi ako ne moze i slag




 Drugi put sam stavila i secer u prahu pre serviranja...









Ovde se vidi fil koji je bio u ciniji i u zamrzivacu a preko toga sam kasnije stavila slag.....


Patispanj


3 jaja
3 kasike secera
3 kasika brasna
50 grama cokolade
50 grama margarina
1 kesica praska za pecivo

Okrugla forma za torte najbolje ako imate onu sa koje se skida obruc sa strane
Forma / kalup trebba da bude otprilike velicine 20 najvise do 24 cm Moja je bila 24 cm i samim tim je torta tanja kad se ispece i posle se presece na pola da se dobiju dvea dela Ali licno mislim da i ne treba da bude deblja sasvim je bilo okej

Priprema se ovako;

Ukljucite rernu na 200 C
Otopite margarin i dodajte cokoladu da se otopi skupa sa margarinom i ostavite da se prohladi na stranu
U medjuvremenu ulupati belanca sa secerom dobro i dodati zumanca uz  mucenje pa kada se to dobro umutilo dodajte ohladjeni margarin sa cokoladom´ A zatim iskljucite mikser i polako dodajete brasno i pecivo i mesate spatulom dok se sve lepo ne izjednaci

Pleh u kome cete peci treba da bude oblozen pek papirom
Saspite smesu u formu i pecite nekih 5 minuta na tih 200 stepeni a zadnjih 20 minuta peci na 180 stepeni
Probajte cackalicom dali je pecena i kada je pecena izvuci te je iz forme skinite pek papir i sacekajte da se ohladi pre nego da je presecete na pola da dobijete dva patispanja.



Dok se kolac pece vi pripremite fil




Potrebno vam je za fil:
;
4 pudinga od vanile ili slatke pavlake , kokosa sta zelite
6 kasika secera
100 grama secera u prahu
200 grama neslanog putera/ margarina
1, 3 mililitra mleka
oko 100 grama narendane i iseckane mlecne cokolade
50 grama bele rendane cokolade
1  pomorandza oljustena i iseckana na kockice
jedno 3 kasika borovnica

Slag krem nekih 3 kesica umucenih sa kiselom vodom

Litru mleka staviti da provri u serpi sa 6 kasika secera U ostalih 300 ml mleka razmutite ta 4 pudinga i sa time zakuvajte fil  kao i obicno sto se radi .
Ostavite fil da se ohladi uz stalno mesanje da se nebi stvorila korica odozgo Tips da se brze hladi saspite taj fil u neku vecu ciniju ( jer je serpa dugo vruca i teze se hladi )Obicno stavim malo plasticne folije odozgo da se nebi previse osusio krem.

U medjuvremenu umutite margarin sobne temperature sa secerom u prahu i njemu dodajte ohladjeni puding po malo i  mutite dok ne dobijete gladki krem

U taj krem mozete dodati jednu pomorandzu koju ste iseckali na sitne kockice ( ali bez previse soka) i dodajte otprilike 3 kasika borovnica



Potrebna je cinija precnika izmedju 18 i nekih 20 cm

 Trebalo bi otprilike da  bude nekih santimetar dva manje nego kora torte
Cinija treba da bude kupolasta i duboka  ( slika dole kako otprilike treba da izgleda)
.
U toj ciniji se stavi plasticna folija ( oblozi) i tu se stavi  nekoliko kasika krema recimo 5 pa onda malo voca pa krema pa voca i sve tako dok ima krema A mozete odmah pomesati voce u krem pre nego da sipate u ciniju.taj krem i stavi se u zamrzivac  da se stegne 30 minuta Ja sam  za svaki slucaj drzala 1 sat.u zamrzivacu
Onda dolazi slaganje torte
Izvucite ciniju sa filom iz zamrzivaca i poklopite jednom korom pa onda to okrenite i stavite na jednu tacnu.
Ostace vam oko 1 do 2 cm kore koja ce biti bez fila ali cete kasmije na to sloziti komade druce torte (slika dole)
Pre nego da pocnete da stavljate komade patispanja stavite preko i umuceni slag malo vise gore ali pomalo i dole da bi se korice kalse zalepile za to i omeksale brze.

Drugu kori koja je ostala ( gornji deo) iseci na nekih 11 ili 12 delova / trouglova Zatim te trouglove naslanjatijedam do drugogda se dodiruju dole i budu jedan do drugog.( slike dole)
Pre nego da slozite sve trouglove jedan do drugog uzmite malo bele i crne ili obicne mlecne cokolade i narendajte  A posle narendajte i odozgo Ostavite da se hladi i te kore da povuku malo i budu mekanije

Odlican ukus odlican izgled
Nece te se pokajati u izboru ove torte
Prijatno!















Нема коментара:

Постави коментар