понедељак, 4. јануар 2016.

Bozicni hleba



Evo jos jedne vrste Bozicnog hleba koji se puno jede i mesi ovde u Svedskoj bas za vreme Bozicnih praznika





.Moja familija je odusevljena  sa ovim hlebom i cesto ga pravim.
  Ovde oko Bozica ide jedan program o hrani i dekoracijama na tv 4 nedelje jednom nedeljno i program vodi jedan vrlo sarmantan voditelj  koji se zove Ernst Kirchsteiger  i u toj njegovoj emisiji sam ustvari prvi put videla mesenje tog hleba i naravno posle pronasla recept i vec godinama ga koristim.
 Vrlo cesto napravim duplu meru i podelim na pola vec ispecene hlebove i zamrznem i kada pozelimo sladak vocni hleba onda je samo potrebno otvoriti zamrzivac i izvuci hlena i sacekati da se odmrzne , Naravno desavalo se da nestigne da dodje do zamrzivaca.
Jedino je problem sto ide dosta raznih sastojaka pa onda kad se ne potrosi ostaje i zato ja da bi iskoristila sve te sastojke koje kupim radi tog hleba onda napravim vise hleba i zamrznem.
Toliko je ukusan skoro pa kao neki kolac .Vrlo lako se pravi bez mesenja rucnog dovoljno je sve sastojke pomesati varjacom i to je sve.
Sastojci za ovaj sladki vocni hleba su;












1 litra jogurta
2 kasicice sode bikarbone
2 decilitara meda
2 kasicice soli
7 decilitara psenicnog brasna'
3 decilitara grahams brasna
2 dec grubo samlevenog razenog brasna
2 dec suncokretovih semenki ( mozete staviti i orahe pola pola )
2 dec suvog grozdja
3 dec sitno iseckanih smokvi
2 dec sitno iseckanih osusenih kajsija

Mozete umesto nekih od sastojaka ubaciti malo lesnika ili oraha u zavisnosti sta volite
Pomesati sva brasna sodu bikarbonu i soli u jednu duboku ( jako duboku ) vanglu i ubaciti sve semenke ( koje koristite) dodate suvo voce ( kajsije , smokve , grozdjice ) stavite med i jogurt i varjacom polako sjedinjujete sve sastojke dok ne dobijete lepljivu masu.
Podmazite uljem 2 do 3 formice za hleba ( ja koristim uvek forme za hleba ali su manje )  i sipajte u forme to testo ali ne do vrha jer ce hleba jos da naraste pri pecenju.( ostavite otprilike 3 cm )
Stavite hlebove u vec zagrejanu rernu na 200 stepeni 60 minuta pa onda smanjite na 175 jos 15 do 20 minuta ali pazeci da vam hleba ne izgori,Zavisi od rerne mozda moze i ranije da smanjite na 175 ali je bitno da se pece sat i 20 minuta.
Sacekati da se hleba prohladi pre secenja.Drzati ga uvijem u krpu/ peskir a zatim u kesu da bi se odrzala vlaznost hlebu.
Evo dok ovo pisem pijem kafu i grickam hleba namazan puterom.



Нема коментара:

Постави коментар