уторак, 09. јун 2015.

Baklava sa makom i kokosom


Baklava od maka je jedan od kolaca koji pravim godinama bar jednom godisnje, mada sam je ranije pravila cesce .
 Recept sam dobila od jedne poznanice rodom iz  Vojvodine to jest recept je njene mame  a ja je zoven Sasina baklava od maka.
  Obicno je pravim samo  sa makom ali ovog puta nisam imala dovoljno maka pa sam ubacila  kokos i bilo je odlicno  a vi mozete kako hocete .


Portebno je ; 
500 grama kora za baklavu, 4 jaja, 1 casa secera, 1 casa kiselog mleka, 1 casa ulja, 1 prasak za pecivo, 200 grama suvog grozdja, 300 grama mlevenog maka ( ili 200 grama maka i 100 grama kokosa)
Umutiti jaja i secer penasto i dodati u to kiselo mleko ,ulje ,suvo grozdje pecivo i mak.
Od tih kora odvojiti 6 do 8 kora  i ostaviti cele a ostatak kora iskidati/ izmrviti rukom u smesu od jaja.
Podmazati pleh ( djuvec formu) 25x25 uljem i staviti 3 kore na dnu forme / tepsije tako da krajevi malo vire sa strane pleha i onda tu smesu od jaja , kora i secera sasuti ravnomerno u pleh i onda staviti te preostale 3 kore odozgo i one sto su virile preko tako da prekrijete testo.            Nozem iseci / zaseci kockice i staviti da se pece25 minuta na 220 stepeni 
 Pecenu baklavu ponovo iseci da bi mogla da upije serbet  i preliti skuvanim vrucim serbetom. .Skuvati serbet od 3 casa secera i 3 casa vode ( kuvati 10 minuta) i preliti baklavu . Kolac ili baklava upije sav serbet i vise podseca na socnu pitu  .....

Нема коментара:

Постави коментар