понедељак, 12. октобар 2015.

Kolac od jabuke



Perfektno u ovo doba kad ima puno jabuka i odlicno za nedeljno posle podne u drustvu familije i prijatelja. Lagano za pravljenje i skoro da sve sastpjke uvek imamao u kuci pa ako se najave iznenadni gosti isto eto laganog a ukusnog kolaca.
Ja sam ga ove jeseni pravila vec 3 puta kad nemam ideju sta cu. Moze se jesti  kao kolac uz kafu i caj a moze i kao desert sa vanilj sosom / kremom kad gosti dodju .....



 Ovo je Svedski recept uzet iz jednih novina a pravila sam ga i sa sljivama...
Potrebni sastojci za jedan kolac otprilike 20tak parcica ( u zavisnosti koliko velike parcice secete)

Potrebno je:
50 grama margarina otopljenog
2 jaja
3½ dec secera
6 dec brasna
1 kasicica praska za pecivo
oko 2 dec jogurta

 Za filovanje
 6 oljustenih jabuka
2 kasicice cimeta
2 kasike secera
80 do 100 grama margarina isecenog na male kockice
secer u prahu za posoipanje posle pecenja ili vanil sos


 Pre nego da krenete sa kolacem oljustite jabuke i isecite ih na kolutove  i pomesati ih sa secerom i cimetom i ostaviti da odstoje 10 minuta dok pravite patispanj / testo



 Otopi margarin u serpici i ostavi da se  ohladi
Umuti jaja i secer da postane belo
Pomesaj brasno i pecivo
Sipati brasno ,. margarin i jogurt naizmenicno u umucena jaja i secer
Sasuti testo u formu / tepsiju velicine 25x35predhodnooblozenom pek papirom.



Pripremljene jabuke zabadati jednu do druge   u smesu i tako sa svim jabukama ( moje jabuke su bile srednje velicine i sve su stale bas u ovu velicinu forme)
Kada slozite sve jabuke preliti sa onom tecnoscu sto je ostala i stavite preko jabuka margarin isecen na sitne kockice ( kao na slici)
Ja sam stavljala perl secer ( a nemorate) jer ga nema svuda da se kupi . Perl secer daje samo krckavi osecaj secera po malo a inace se i on otopi .





Kolac peci na 200 stepeni nekih 25 do 30 minuta Pre sluzenja kad se malo ohladi posuti ga prah secerom ili ga jesti sa vanil sosom ....Jako je ukusan i mekan i drugi dan ( naravno ako ostane)












Нема коментара:

Постави коментар