уторак, 03. мај 2016.

Cokoladne - kokos kocke


Ovaj kolac sam pre neki dan jela na poslu i bila odusevljena.Za neke je presladak ali ja koja volim kolace i rado  pojedem pola kocke / parceta slatkog kolacica/ torte a mozete  smanjiti secer ako zelite. Kolac  je dobar i izdasan ako odlucite da ga pravite za neko slavlje  i serviranje na stolu uz kafu jer bude manjih 24 kockica .
Recept sam dobila od naseg kuvara / pekara na poslu Keneta  i rado ga delim sa vama.Podseca na Svedsku kladdkaku ( mokri kolac) za koji vec imam napisan recept samo sto se ovde ne koristi uopste cokolada nego samo kakao ali podseca jako na ukus bas kladdkake. Hvala Kenetu za recept .




Kolac se pravi iz dve smese ili dva testa  i  vraca se  dva puta u renu pa zato stoji  da ima dve kore  ustvari to nisu kore nego dve smese koje se peku i izlivaju jedna na drugu . Kolac  je brzo pravljiv i ne ide puno materijala to su neke stvari koje vec imamo u kuci . Sve sem javorovog sirupa ...ali ne znam mozda moze probati sa medom ako nemate javorov  sirup kod kuce.
U svakom slucaju dole kod nas javorov sirup je malo skuplji ali vredi ga imati ...moze se koristiti za palacinke  moze te ga staviti u hleba kad mesite kap dva  a ima i dosta drugih recepata gde ga mozete iskoristiti....
Jedino mozete smanjiti  secer ali ne u prvoj kori  nego  u onom gornjrm sloju .Kad ga ispecete isecite ga ostrim nozem na kockice i stavite ispod staklenog zvona ili kese da bude mekan  i imacete kolac nekoliko dana.

Potrebno je za prvu koru;

175 grama putera
2 dec secera
1½dl kakao
½ dl javorovog sirupa ili meda
malo soli
3 jaja
1½ dec  brasna

Potrebno je za drugu koru ili za drugi deo .A ta smesa se zove Toska smesa

75 gr putera
½ dec slatke pavlake
1½ dl javorovog sirupa ili meda
3 dec secera ( preporucujem da stavite ovde 2 dec )
 200 grama kokosovog brasna






Ukljuci rernu na 175
Umuti puter i secer kremasto
Dodaj kakao , javorov sirup i so
Dodaj  jedno po jedno jaje muteci ina kraju dodaj brasno
Pripremiti formu 20 x 30 i oblozite je pek papirom
Saspite smesu u formu
Peci kolac na sredini rerne 30 minuta Probati sa cackalicom da li je peceno ali bi trbalo da ostane malo mekano unutra ( treba da bude kao mokri svedski kolac vec sam pisala recept za njega ) ali i me mora mozete ga ostaviti 2-  3 minuta duze  i bice normalno pecen
Izvucite ga iz rerne i ostavite jedno 5 minuta da odmori dok kuvate fil koji cete staviti preko toga i vratiti u rernu na  jos 10 minuta.

Za Toska smesu vam je sledeci postupak
Stavite puter , pavlaku, secer i javorov sirup ( ako nemate probajte sa medom) na laganu vatru i kuvajte 5 minuta
Posle 5 minuta dodajte kokosovo brasno  i izmesajte da se sve izjednaci. Saspite toska smesu preko ispecenog kolaca raspodelite ravnomerno i vratite u rernu na 10 minuta
Ohladjeni kolac isecite ostrim dobrim nozem na manje kocke ( dobije se otprilike manjih 20 kockica )Kolac prvo bude tvrd odozgo ali se posle opusti i bude dobar .Drzite ispod staklenog zvona ili ispod pasticne folije da bi duze bio mekan.























2 коментара:

  1. Da stvarno je dobar a posebno za nas sto volimo malo sladje kolace Pozdrav Biljana evo bas sad gledam tvoje radove

    ОдговориИзбриши