уторак, 1. март 2016.

Hlebici sa razenim brasnom i ovsanim pahuljicama

'

Evo nesto jako ukusno za nedljni dorucak kad su svi kod kuce na okupu i natravno za one koji vole kombinacije rtazlicitih brasna ,,,,a ne samo belo brasno. Ovi hlebici su jako ukusni i ja licno koja obozavam hleba pojedem samo jednu i budem sita dugo
To je verovatno zbog ovsanih pahuljica i razenog brasna.Jako su ukusni jesti ih sa marmeladom od pomorandze na njima ...a moze i bilo sta drugo sta volite.
Recept je uzet sa jednog Svedskog bloga koji ja pratim ali sam dodala obicno brasno jer je original recept samo sa razenim i ovsanim pahuljicama a ja sam se odlucila da isprobam pola razenog pola belog a  sve ostalo je po originalnom receptu.





50 grama kvasca
50 gram otopljenog margarina / putera ( sta ko ima)
6 decilitara mlakog mleka
2 kasicice soli
½ dec meda
i 2 dec ovsanih pahuljica
5 dec razenog brasna
5 dec belog brasna
plus 1 jaje za premazivanjei
malo ovsanih pahuljica za odozgo posipanje preko hlebica
plus malo brasna za radnu povrsinu dok radite hlebice ( belog)

Mozda ce vam trebati malo vise brasna a mozda ne Ja sam koristila belo brasno tipa 400 a razeno je krupnije mleveno nije tako sitno kao belo.Pa stoga mozda ne stima bas mera ali testo treba da bude glatko i mekano ali da se ne lepi za ruke.Zagrejte malo mleka da bude mlako i stavite ga u ciniju u koju cete mesiti .Zatim u to stavite kvasac i med i razmutite kasikom da se kvasac razmuti( mleko nesme da bude vruce previse)
Kada se razmutio kvasac dodajte otopljeni margarin , soli i ovsane pahuljice i dodajte naizmenicno  i jedno i drugo brasno da napravite / umesite testo glatko kao za bilo koji drugi hleba.Masinom je dosta 3  minuta a rucno malo duze 5 - 6 minuta.
Prekrite peskirom i ostavite da nadolazi 45 minuta.
Nadoslo testo stavite na radnu povrsinu i podelitye testo na otprilike 12  loptica ( u zavisnosti koliko velike hocete da vam budu) Mozete napraviti i manje.
Formirajte loptice i stavite ih na pleh oblozen pek papirom.Stisnite loptice malo rukom odozgo da ih spljostite  i pokrite kuhinjskim peskirom i cekajte da nadocu 30 minuta .
Nadosle hlebice / zemicke premazati umucenim jajetom i posuti odozgo ovsanim pahuljicama ili nekim drugim semenkama po zelji.

Predhodno zagrejte rernu  na 220 stepeni i stavite  nadosle hlebice u vrucu rernu i peci 12 do 15 minuta,
Hlebice mozete zamrznuti i kad vam treba izvuci iz zamrzivabca  odlicni su .









Нема коментара:

Постави коментар