среда, 16. март 2016.

Cokoladna torta sa ovsanim pahuljicama




Ovo je ustvari smesa za cokoladne loptice ali sad u zadnje vreme neko je dobio ideju da pravi tortu od toga  i naravno ja sam probala jednu od varijannti.
Moj sin je imao rodjendan i posto je tesko njemu napraviti tortu jer mnogo sta ne voli na neke sastojke je alergican i njemu napraviti tortu je tesko...Medjutim jako voli ove cokoladne loptice od malena ih je jeo i kad sam pronasla ovaj recept bila sam jako srecna i sad zam sta cu cesce praviti
.Deca obozavaju te cokoladne loptice.Moj unuk je pokupio sve loptice od torte i pojeo na kraju...
Ako imate u kuci nekog ko je alergican na gluten ili na laktos ovaj kolac/ torta je odlicna da se pravi jer ako je neko alergican na laktos mozete koristiti margarin bez mleka i cokoladu bez mleka kao sto sam ja u ovom slucaju uradila.
Prednost je sto moze dugo da stoji u frizideru naravno ako se ne pojede odmah a ne moze se pojesti puno od torte.
 Ince ovde u Svedskoj ove cokoladne loptice su jako popularne to je nesto sto ima po restoranima obavezno i sto deca prave u skoli na kucnoj radinosti. Svaki  deciji rodjendan ima ove loptice na stolu a sto je najbitnije moze deca od 10 godina da naprave ovaj kolac skoro bez recepta.
Znaci jednostavno i lako....






Potrebno vam je :
forma od 20 cm, providne plasticne folije za oblaganje forme .
Ja sam po obicaju koristila formu kojoj se skidaju krajevi a vi mozete neku drugu samo malo dublju ako hocete da pravite vislju tortu
.A plasticna folija je da bi lakse tortu isvukli ix forme i stavili je na tacnu.Da jos nesto ja sam ovsane pahuljice stavila u blender nekih 30 do 40 sekundi i samlela ih malo ali to ne morate da a uradite.

Smesa za braon deo;

9 dec ovsanih pahuljica
300 gram mekanog putera
3 kasike vanil secera
1½ dec kakao
4 dec secera
1½dec jake skuvane nes kafe ili expresa ( mozda ode i malo vise zavisi od pahuljica dali ste ih samleli ili ne ) Umutite mikserom dobro puter sobne temperature i secer i vanil secer Dodajte kakao pahuljice i na kraju kafu toliko koliko treba da rukom  izradite glatku smesu.
Od te napravljene smese napravite 16 do 20 malenih loptica koje cete staviti u kokos da dovijete bele loptice stavite na jedan tanjir i odlozite u frizider na nekoliko sati
Od smese koju ste napravili  formirajte u toj formi / ciniji tortu ( predhodno formu oblozite plast folijom) tako sto kasikom sipate i pritiscete praveci kompaktno dno na torti Stavite to u frizider na sat vremena


Posle sat vremena napravite beli deo torte na skoro isti nacin sa malim izmenama u receptu .I kad napravite stavite taj drugi deo preko prvog dela.

Beli deo torte;

150 grama putera sobne temperature
5 dec ovsanih pahuljica
2 kasike vanil secera
2 dec kokosa
1 dec mleka( moze soja mleko mleko od ovasa ili bilo koja druga alternativa ako ne koristite obicno mleko)
2 dec prah secera

Umutite mikserom secer u prahu , puter i vanil secer a onda dodate pahuljice ( koje ja malo usitnim predhodno u blenderu ali vi ne morate) i kokos a zatim na kraju mleko  po potrebi mozda malo vise a mozda manje .Testo/ smesa treba da bude glatka da moze da se lagano stavlja preko one prve . Uzmite dobro navlazite kasiku i pritiscite da bude glatko i suzbijeno kad je formirate .Onda sa onom folijom sto ste stavili okolo oblozite celu formu torte i stavite u frizider da se stegne Otprilike 3- 4 sati


Ovo gore je smesa za beli deo
A ovo dole je prvi deo koji je braon




Ovakav je izgled torte posle kad je odsajala u frizideru nekoliko sati.Onda je izvuci iz forme skinuti prozirnu foliju .Stavite tortu na tacnu na koju hocete da je servirate i premazite je cokoladnim ganaseom
Ganase je mesavina cokolade malo putera i slatke pavlake koja se kuva na sporetu i ostavi da se ohladi oko 2 sata i stegne tako da mozete spaklati i filovati tortu sa time odozgo.

Materijal za ganase:
200 grama cokolade po zelji izlomite na kockice i stavite u jednu posudu koja  trpi toplotu
Na sporetu u serpici naspite 2 dec slatke pavlake  20 grama putera i malo vanil secera
da se zagreva i da bude jako vruce ( mesajte kasikom celo vreme da vam se ne uhvati za serpu)
Sa tim vrucim prelijte onu iseckanu cokoladu sacekajte minut a onda kasikom ili spatulom za tortu promesajte da vam se cokolada istopi .Ostavite tu otopljenu cokoladu sa strane nekoliko sati ( ja sam ostavila 2 sata jer sam gledala tv)
Tortu kaoja vam je u medjuvremenu stajala u frizider uzmete i premazete cokoladnim  ganaseom i ukrasiti po zelji.
Ja sam se odlucila za ovu varijantu jer sam htela da se zna da je torta od smese za loptice  ali sam stavila nesto sto se zove perl secer ( ne znam dali ima da se kupi dole)  i onda sam ih stavila odozgo a vi mozete staviti samo ganase i kokos Jedino sto ne bi preporucila je slag.


Nisam uslikala pravljenje cokoladnog preliva za tortu ali ovako izgleda preko torte.

Koristila sam perl secer a vi mozete koristiti neke druge mrvice ili kokos

A onda one loptice koje sam napravila od prve smese....Tako da svako parce torte dobije i po jednu  lopticu...

A onda smo se gostili i bili jako zadovoljni ukusom....



2 коментара:

  1. Анониман16. март 2016. 07:39

    Kako si ovo lepo opisala, odmah mi se dopao recept. Samo nisam razumela da li se kuglice prave od iste smese koja se koristi za braon deo?

    ОдговориИзбриши
  2. Da potrudim se da objasnim ali nekad nisam sigurna da nije previse ili premalo objasnjenja. Da kuglice se prave od te braon smese jer tu ima vise smese. I evo bas sad sam pojela parce uz kaficu i mogu ti reci da je odlicna. Pozdrav

    ОдговориИзбриши