среда, 23. децембар 2015.

Svedska Safran peciva ili Safranbullar




Ovo je tradicionalno Skandinavsko pecivo i vrlo je popularno Sprema se celog decembra jer je povezano sa Bozicnim spremanjem






.Pocinje da se pravi oko 1 adventa i naravno najvise se kupuje / pravi za 13 decembar kada je dan Svete Lucije Pa stime se i pecivo formirano u slovo S  i zove se Lussekatter ili Lussebulle.
Ja cu vam dati standar recept a vasa masta moze da napravi mozda i vise i bolje nego sto vam ja predstavim .Ovako su izgledala moja peciva koja sam ja pravila sinoc,







Recept;
4 decilitara mleka
50 grama kvasca
0,5 grama safrana ( ako hocete jaci miris i ukus onda stavite 2 packeta to jest 10 grama )
.2 kasicice kardemom
1 kasicica soli
1,5 decilitara ( 10 kasika ) secera
200 grama margarina sobne temperature
rendana kora od jedne pomorandze
ca 12 do 13 decilitara brasna ( to je 69 kasika ravnih brasna)

Postupak:

Pre nego da pocnete da mesite stavite 4 decilitara mleka i safran i kardemom u to mleko i zagrejte malo ( ne previse vruce ali mozete uraditi ranije i ostaviti dok se ne ohladi to je zbog safrana da se otopi)

staviti 12 decilitara brasna u sud za mesenje ( ja mesim u asistentu i uvek najmanje 10 minuta) pa dodati secer, soli, i margarin sobne temperature Staviti izgnjeceni kvasac preko toga i zalijte sa mlekom dok vam se sve to muti .Mesite dugo dodavajuci ostatak brasna. Testo mora da bude jako mekano ali nikako da se lepi .Ja izvucem iz asistenta i rukom zadnji minut izradim loptu koju ostavim da nadolazi 40 minuta.
Kada je testo nadoslo podelim ga otprilike na 20 dela malij loptica koje kad izmerim budu oko 70 grama Nemorate ako nemate vremena moze odokativno.Kada ih podelite vi rukom valjajte loptice i stavljate u pleh na pek papiru pokrijete  ostavite da nadolaze 30 minuta
Posle 30 minuta kada su nadosle prstom palcem ili necim drugim napravite udubljrnje rupu u tu lopticu i u tu rupu spusti pripremljenu mandel masu ili mozete koristiti euro krem
Ostavite jos 15 minuta premazite jajetom i staviti u vec vrucu rernu.
Peci na 200 stepeni 10 do 12 minuta ne vise.Treba da budu mekane
Ostavite ih nekoliko minuta da odmore i posle premazite cetkicom sa malo otopljenog putera i valjati ih u secer.

Filovanje / punjenje

200 grama mandel mase
100 grama putera i
7 kasika secera

Umutiti puter sobne temperature sa secerom i dodajte mandel masu narendanu ili na sitne komadice da bi se lakse izmiksala i napravila kremasta masa od sastojaka .


Potrebno je jos kristal secera za posipanje / valjanje i 50 d0 100 grama otopljenog putera za premazivanje vec pecenih peciva.



 Mleko safran i kardemom....


 Testo pre nego da ga izradim rukom....






Loptice


Loptice napunjene sa mandelmasom



Premazati umucenim jajketom

 Pecene premazati otopljenim puterom i uvaljati u secer








Evo sada slika kako napraviti ovu drugu vrstu koja se zove Lussekatter Sve je isto osim oblikovanja .Podeliti isti testo na 20 nalih duzina i valjati valjke koje kasnije uvijate u slovo s  stavite po dve grozdjice i premazete jajetom pre pecenja Proces je isto testo nadolazi 40 minuta a zatim delite testo na 20 manjih delova valjate valjke i pravite slovo s ( kao na slici)
posle toga stavlajate grozdje na kolac i ostavite da nadolaze 30  minuta premazite jajetom i peci na 200 stepeni 12 do 14 minuta.Kada se malo odmore  posle pecenja samo ih premazati puterom radi sjaja.
Inace one nisu puno slatke pa mozete ako volite sladje staviti malo vise secera.




















Нема коментара:

Постави коментар