четвртак, 12. децембар 2019.

Svedski safran kolaci za Santa Luciju / Lussekatter








Ovo se zove popova kosa  i prav i se vrlo lako 


Onda imamo jednu vrstu pletenice

A ovde ispod su te cuvene lussebullar ili osmice 

Recept je isti za sve samo je tehnika / masta za razvlacenje i pravljenje njih




Kolaci pod imenm lussibullar ili  lussikatter je vrlo popularni Svedski kolac koji se mesi i sluzi bas za Svetu Luciju 13 decembra Inace u toku decembra i  Bozicnih praznika obavezno se umese bar jednom u skoro pa svakoj familiji Inace se bas  13 na sv Luciju kupuju u prodavnici i ranijih godina su bili obavezni u svim firmama uz jutarnju kafu  tog datuma


Dan svete Lucije ili ovde Sankta Lucia ili vesnica svetlosti u Skandinavskim zemljama je vrlo

popularan  i jedan od praznika koji se slavi po skolama i obdanistima

 U mnogim starackim domovima dolaze tada deca iz neke skole u posetu i nastupaju pevajuci pesme koje se pevaju tog dana i budu nagradjeni aplauzom i kolacima



 Ovo je jedan od malobrojnih praznika u svedskoj koji nosi ime nekog sveca


 Proslava  ovakve  Lucije na ovaj nacin nastla je dosta kasno negde u 20 veku jer su je malo modernizovali
Ranije se slavila malo drugacije

Slavi se po skolama i obdanistima gde ujutru rano deca pocinju svoj dan tog 13 decembra sa svecicam u rukama
Devojcice u   belim dugom haljinama  i  ona devojcica koju izaberu da bude Lucija ima  upaljene svecice na glavi dok ostale devojcice idu za njom sa svecicama u rukama
 Decaci su obuceni u braon i zovu se zvezdani decaci koji nose kupaste kape na glavi sa zvezdicom i drze zvezdicu i svecicu u ruci ili dosta njih je obucenu u deda mraza


Obicno su roditelji pozvani tog jutra da dodju i prisustvuju tome i da budu sa decom dok deca izlaze iz mraka ( svetlo je ugaseno) i deca pevaju pesmice koje se pevaju tog dana a zatim se jedu ti kolaci koji se zovu lusibule i peparkake i pije blandsaft ( popularni svedski sok na rastvaranje)

 Ovog dana se isto pije glögg
 Postoji bez alkoholni i onaj koji ima neki procenat alkohola to je kao kod nas kuvano vino sa bozicnim zacinima   ( za odrasle)  sa zacinima  ili bezalkoholni glögg   uz ostale tradicionalne kolace




Deca tog dana otprilike izgledaju ovako

Stare slike mojih unuka  od prosle godine  Onaj najmanji nije na slici
Ovo je da bi vam docarala otprilike.


























                                                                                                                                                                                    






E sad posle ovog isrpnog objasnjenja evo i recepta za lusibular 











I ovaj kolac ima puno recepta ali svi sadrze safran i manje vise su slicne neke su malo mekanije neke se brzo suse ali u principu ukus je isti i jede se odmah uz kafu

Ja sam isprobala sa godinama mnoge recepte i kao sto rekoh to nije neki meki kolac koji moze da stoji to je u principu kao hleba samo sa ukusom i najbolji je jesti ga odmah ali je tradicionalni i popularan za one koji jedu safran inace prave i bez safrana sa kardemomom


Potrebno je

200 gramaputera
1 do 2 kesice safrana  ( on se prodaje u kesicama na gram)
5 decilitara mleka
 ½ decilitara slatke pavlake
50 grama kvasca
2 jaja
2½  decilitara secera pola kasicice soli
16 do 17 decilitara brasna


Postupak

Otopiti puter u jednoj serpici i u to staviti safran da se pomesa sa tim
Sklonite sa vatre dodajte u to mleko i slatku pavlaku
Stavite kvasac u ciniju u koju cete mesiti i onda sipajte to mleko i puter koje nesme da bude vruce razmutite / pomesajte to sa kvascem i dodajte jaja i so

Dodajete polako brasno i mesite nemojte da dodate od jednom nego polako po potrebi

 Ja mesim u asistentu dodavajuci brasno nekih 10 do 15 minuta  sve dok se krajevi ne odvoje od cinije onda uzmem malo rucno i formiram loptiu i ostavim da nadolazi 45  do 60 minuta


















Za odozgo premazivanje pre pecenja ide

1 jaje
1 kasika slatke pavlake i suvo grozdje Moze i samo sa jajetom bez pavlake

Ja sam zadnji put stavila umesto suvog grozdja perl secer
Mozete samo premazati jajetom i posle kad ih izvucete iz rerne vi ih pospite prah  secerom moze i tako

Postupak pravljenja

Postoje razni nacini secenja i motanja ali naj jednostavniji je da podelite testo na 24 delova i svaki taj ( slika dole) deo razvaljatrnapravite valjak i onda ga sa sa jedne i sa druge strane uvijate  da bi dobili slovo s iliti 8



 
Mozete razvuci i naparaviti  dve pletenice od kolicine toga testa  Gde mozete da stavite puno suvog grozdja u samoj pletenici unutra 
Mozete napraviti popovu kosi isto imate sliku dole a od ostatka nesto drugo
Jos jedna varijanta je da od te kolicine testa mozete da podelite na pola i da prvu razvucete i onda da je premazete pomesanim secerom( 4 kasike secera i 3 kasike vanilinog secera zatim dodati oko 100 grama putera sobne temperature) premazati sa tim i odozgo stavite suvo grozdje i urolajte u rolnu i seci makazama ( slika tole) i tako formirati jednu drugu vrstu pletenice

















Poredjajte ih na pleh oblozenom pek papirom i ostavite pokrivene da odmaraju 45 minuta
Onda umutite jaje i slatku pavlaku i premazite  nadosle kolace
Zabodite na obadve strane po jednu suvu grozdjicu i stavite u vrucu rernu koju ste predhodno ukljucili na 200 stepeni

Peci ih tacno 10 minuta ako su manje ako su vece  onda 12 minuta Za one koji nemaju perl secer moxze se poseceriti prah secerom posle pecenja

I naravno uz kolace i malo dekoracije iz kuhinje

Asad prijatan dan vam zelim a ja odoh na posao










Нема коментара:

Постави коментар