Sasvim slucajno trazeci nesto naletim na vlog Goce Trzan Posto ja volim njene pesme zadrzah se malo da proverim sta ima i naravno kao i njene pesme i na vlogu ima svega Ima jako interesantnih tema sta o sminki sta o zivotu sta o receptima ustvari onako otvoreno kako ona zna da bude otvorena u nekim temama
Nesto sto me bas zainteresovalo je pastirska pita u njenoj verziji Posto mi u kuci volimo tortilje i tacos zacine odgledah do kraja i posto sam imala sve sastojke u kuci odmah u toku dana sam spremila za veceru
Toplo preporucujem bas ovu njenu verziju
Gledala sam druge recepte pod ovim imenom ali sam skoro pa sve pronasla sa krompir pireom i mlevenim mesom sto mene asocira na musaku kombinacija mlevenog i krompira
Ovo je nesto sasvim drugo Mozda bi moglo da se zove i drugacije pa sam ja zato dodala ime onog ko je izdao recept i nazvala je Pastirska pita Goce Trzan
Kod nas vec pravljeno dva puta a sad u subotu pravim ponovo samo sa mlevenim mesom i naravno tortiljama ne krompirom
Kada sam drugi put pravila unuka je bila kod mene i nazvala je cvet / pita od tortilje Valjda je to slaganje tortilja u tiganju je podsetilo na cvet i jedva je cekala da bude gotovo da proba cvet pitu
Vrlo lagano se pravi samo treba malo vremena i priprema oko secenja povrca pre pravljenja
Ja se nisam bas pridrzavala sastojaka koje je ona koristila nego sam stavila ono sta ja volim
Ona je imala pecurke za koje mislim da bi pustile samo vodu i ta voda bi tesko uvrila Pa je ona stoga morala malo brasna na kraju da stavi a ja sam to izbegla
Ja sam se dakle odlucila bez pecurki i posto sam ja koristila tacos zacin nije mi bila bas najbolja kombinacija sa pecurkama Ali to je stvar ukusa
Potrebno je
Veci dublji tiganj
jedan paket tortilja od 8 komada
Sve drugo sto sam koristila od povrca i mesa je bilo od prilike
Imala sam dva pileca fileja koja sam iseckala jako sitno A moze i jedno 3 do 4 bataka da se iseku sitno umesto pilecih fileja
1 crvenu papriku baburu ako je manja moze i dve Goca je koristila zelenu papriku ali mi u kuci nismo ljubitelji zelene paprike
kukuruz secerac jedna manja konzervica
glavica crnog luka
1 veca sargarepa isecena na jako tanke listove 8 ja je secem onim za rezanje sira ili za ono sto ljusti krompir ) skoro da bude prozirna ( da bi se lakse isprzila )
150 do 200 grama narendanog kackavalja
150 d0 200 grama rendane mozarele ( ako nemate moze oba puta rendani kackavalj)
Takos zacin iz kesice
Ako nemate pri ruci kupljenu kesicu zacina mozete koristiti
1½ kasicica soli
1 kasicica luka u prahu
2 kasicice aleve paprike
2 kasicice mlevenog kima
malo cajane bibera
Priprema smese / fila
Proprziti na malo ulja luk ali ne da izgori nego onako da bude mekan i slatkast / staklast
Kad se luk uprzi onda dodajte sitno seckano pilece meso i przite sve dok moze na ulju koje je vec u tiganjui i samo meso dok se przi pustice vodu ali ako ne bude dovoljno onda dodajte malo vode da bi se meso dobro isprzilo
Kada voda uvri stavite zacine po zelji i przite jos neki minut Zatim dodajte sargarepu i papriku i sad proprzite jos malo ali nemojte previse da vam se paprika i sargarepa nebi previse omeksale vec treba malo da ostanu tvrdje i da se ne rasture pri dugom przenju
Zatim na kraju dodajte konzervu kukuruza secerca
Goca je dodala vodu i pileci buljong i ukuvala dobro a onda je stavila brasna u to i napravila ga kao pravi fil kremasto
Ja to nisam uradila ja sam htela da probam na drugi nacin i kod mene je meso i povrce bilo rastresito kad se seklo ali se lepo seklo nije s erasturalo ali cu jednom probati i tako kako je ona uradila
Sada pripremite jedan veci dublji tiganj i naspite premazite ga jednom kasikom ulja i slazite tortilja kore u tiganju kao na slici dole
Kore/ tortilje treba da vire iz tiganja sto je moguce vise jer ce se kasnije preklapati pa zato treba tako
Taj krug koji vam je ostao u sredini njega isto popunite ( kao na slici ) i punite sada prvo kackavaljem dobro a preko kackavalja stavite smesu od povrca i mesa pa opet sira odozgo
Kasikom lepo to utabajte / pritisnite i onda savijate lagano te kore sto vam vire i zatvarajte lagano tim korama koje vire tako sto idete u krug
Kada ste zatvorili ili slozili sve premazite sa malo ulja odozgo
Ukljucite ringlu na srednju temperaturu ( zavisi od sporeta ali ne sme na najace da ne bi izgorelo)
Sada ostavite nekoliko minuta da se zapece na ringli jedna starna pa ako mozete pogledajte polako ispod da li je zapecenoTo ne treba dugo peci jer sve je vec przeno samo treba sir da se otopi
Sda ce vam trebati pomoc pri okretanju te pite jer cete morati da je okrenete na drugu stranu ustvari ta strana sto se pekla sada dolazi gore A pomoc ce vam biti neko u kuhinji i plus jedan poklopac veci na kome okrenete tu pitu i posle sa poklopca je ponovo spustite nazad u tiganj da se zapece i druga stana par minuta
Pecenu pitu opet izvucite / spustite na neku tacnu / dasku na kojoj cete servirati Mi smo sacekali nekih 10 minuta da se malo prohladi da se nebi rasturala i bolje sekla ali ne morate ako vam nije to bitno J a sam zbog slikanja sacekala
Mozete napraviti neki dipa sos od jogurta i zacina po ukusu mi obicno koristimo grcki jogurt, vegetu pasirani beli luk , i malo persuna
Pomesati sve sastojke i sa time jesti
A mozete sa nekom zelenom salatom
Stvar ukusa
Nadam se da sam lepo objasnila ovo sa okretanjem na poklopac vracanje nazad u tiganj Ali verujem ako se odlucite da probate snaci cete se i oko toga
Toplo preporucujem kad se najave gosti za druzenje a i za familijarna druzenja
Mi smo doka su deca bila mala imali preko zime zadnjeg petka u mesecu navece druzenje sa decom i imali smo temu na primer Italije kao pica ili spagete ili kaneloni Meksicke teme Kineske teme obicno sam fritirala banane i jeli sa sladoledom i pohovala piletinu na kineski nacin i jeli nudlar I deca su obozavala kada smo imali vremena za tako nesto jer su onda mogli da jedu ono sto obicno vole bez da ih prisiljavamo da jedu povrce i corbice .
Tako da nam je sve to " strano " jelo i dan danas uzivanje kad spremamo
U principu od nasih jela se vrte mozda 7 do 8 nasih jela ovo sve ostalo je nesto iz drugih zemalja ali sta cemo kad volimo tako
Нема коментара:
Постави коментар