четвртак, 14. јун 2018.

Oslic u paradajz sosu / Losos u safran sosu



Ovde imate dve vrste riba  i dva jela koja se spremaju vrlo brzo i idealno je za dane kad nemate mnogo vremena a osim toga nije ono klasicno spremanje i pecenje ribe
Moze se koristiti i u dane posta jer pavlaka moze da se zameni sa biljnom pavlakom

 Fileti oslica u sosu od paradajza



Rucak na brzinu
 Najduze je trajalo skuvati krompir i napraviti krompir pire

Ko voli ribu i cesto je sprema a nije probao na ovbaj nacin toplo preporucujem jer se sprema brzo , kuca se ne oseca puno na ribu posle kuvanja  i izbegne se ono przenje









Pre nego da pocnete da spremate ovo jelo ako se odlucite za prilog od krompira onda obavezno prvo stavite krompir da se kuva jer ce njemu trebati vise vremena nego spremanh ribe


File oslica isecen na kocke po zelji koliko hocete  Recimo 800 gr ili jedno  kilo Moji parcici su bili maleni i neravno iseceni jer su to bili  ostaci krajeva od fileja koje sam przila ranije Ali ih je bilo dosta

400 grama paradajza pelata krupno secenog

mirodjije ( koristila suvu) Ali je mirodjija vazna jer daje ukus i bilo bi dobro imati je sveze

kockica secera

margarin

glavica crnog luka

malo belog luka ako volite

vegeta / buljong u kocki

bazilika   ( bosiljak) suseni ako nemate svezeg


malo susenog timjana ( moze i ne mora)

2 do 3 dec pavlake za kuvanje
malo belog luka
 Ako ne volite ukus timjana ili basilike mozete koristiti mirodju ili samo oregano


Na puteru / margarinu uprzite na tihoj vatri malo crnog luka i  belog luka i dodajte paradajza pelata ili ako imate svezeg isecenog na sitnije kockice
Uprzite dobro pa dodajte u to buljona u kocki
Dodajte kockicu secera ( da bi se izgubio onaj kiseli ukus sosa)
Zatim posle par minuta u taj sos od paradajza dodate pavlaku
Dodajte mirodju ili persun ili oregano sta vec ste odlucili Dodajte soli / zacina koje koristite  malo bibera i na kraju u to spustite parcice ribe
Poklopite poklopcem i ostavite nekih 15 minuta da se riba krcka u to,m sosu

Nadam se da ste krompir vec skuvali jer njemu treba vise vremena za kuvanje
Kao prilog mozete koristiti i grasak













Drugi recept koji cu pisati je recept lososa u sosu od pavlake i safrana


Ako ne volite ukus safrana ili ga nemate slobodno koristite kurkumu koja daje tu zlatno zutu boju


Losos u sosu od pavlake i safrana


 Fileti lososa u safran sosu ili samo u sosu  od pavlake  sa zacinima  ako nevolite ukus safrana. Jeste da ima specifican ukus ali tako lepo se slaze sa ovim jelom

Mi u kuci svi volimo safran i cesto ga spremam sa piletinom
 Neznam mozda sam negde u nekom postu i pisala da moj sin voli pilece fileje u safran sosu sa pavlakom .Kad je bio mladji stalno je trazio da mu spremam a ja kad nisam imala safran u kuci ( a desilo se po nekad) sos bi napravila sa kurkumom zbog boje,  mada ona nema neki specificni ukus i on je bio zadovoljan kad vidi boju....mala prevara ali isplatilo se jer je to voleo da jede.





























Ovo je nesto sto morate probati .Jeste da losos nije jeftin ali nekad covek moze sebi priustiti.Brzo se sprema i jede se sa kuvanim krompirom ili pirincem.
Mozete probati i sa nekom belom vrstom ribe pomesano skupa sa lososom

Mi smo ljubitelji pirinca i kod nas se pirinac jede cesto na razlicite nacine
A sad da se vratimo na spremanje fileta od lososa.

Potrebno vam je za 4 porcije:

600 grama smrznutog fileja lososa

1 mala glavica crnog luka

2 dec belog vina

1 pileca kockica

soli

bibera

6 dec kisele pavlake

1 dec sitno iseckane mirodjije ( moze sveza a moze i smrznuta.)
Ja uvek imam u zamrzivacu  smrznutu.
Ja koristim safran celu kesicu  Kesica je skoro uvek 5 grama Mozete staviti i pola kesice
 Ali ako nemate safran ili ne volite ukus onda mozete dodati kurkumu zbog boje,
malo kurkume ( zbog boje ) pola kasicice da bi bilo zuto
1 manja glavica karfiola
Brokoli iseckan na buketice.






Deluje komplikovano i puno sastojaka ali je jako lagano za pravljenje

Isecite losos u 2 centimetara debljine Ili podelite svako parce fileja lososa na 2 do 3 parceta
Isecite crni luk
Izlomite karfiol na buketice i stavite ga 3do 4 minuta u slanu vodu Ali nemojte ga prekuvati jer cete ga posle opet  kuvati zajedno sa lososom  nekih 5 minuta.Mozda ce biti dosta  Sve zavisi kako volite da bude vise skuvan ili manje.
Isto uradite sa brokolijem( mozete sve to koristiti smrznuto ako nemate sveze samo pazite da vam se ne prekuva)'
Uprzite crni luk na ulju ili na puteru  ali da ne pregori. Dodajte safran( ako se odlucite za safran)  ili kurkumu dodajte vino i kockicu za supu sa 1 dec vode Prokuvajte 2 do 3 minuta pa dodajte kiselu pavlaku  i promesajte.U to stavite ribu.  i karfiol i ostavite nekih 5 minuta.Nemojte mnogo prekuvati i mesati da vam se losos nebi raspadao.Ali njemu nije potrebno vise od 5do 6 minuta.Dodajte soli i bibera .Kad imaknete sa sporeta ubacite jednu saku mirodjije poklopite i ostavite sa strane neki minut pre serviranja.Jesti sa pastom , pirincem ili kuvanim krompirom.'
Odlicno za kasni rucak kad dodjete umorni sa posla
Ja sam jedne godine pravila za moju posnu slavu samo sto sam pavlaku zamenila sa pavlakom od soje posnom varijantom




Нема коментара:

Постави коментар