понедељак, 8. новембар 2021.

Starinski kolac od jabuka


 

Danas recept kolaca sa jabukama i dosta jesenjih slika iz mog dvorista


 



 

 

 

Danas je na redu jedan jednostavni  receptic za  kolac  gde idu   samo 4  jabuke 


To je onako na brzaka kad vam se jede nesto slatko ili se neko najavi da ce doci Kolac  nije nekog posebnog izgleda da bi se odusevili izgledom vec je ukus koji preovladava ovde

Nije ni visok i  onako razstresit nego vise izgleda neugledan a i gnjecav ali je zato u prednosti na ukusu , pogotovu sad u jesenje dane kad vecina od nas imamo jabuka i u dvoristu ili ih neko od prijatelja i rodbine ima  a u ostalom svi skoro pa imamo uvek nekoliko jabuka u kuci za ovakav jedan kolac

 Treba samo volja za pravljenjem i naravno da volite kolace sa jabukama kao mi u kuci

Pre nego da napisem ovaj recept naravno moram ja malo glasno da razmisljam i da vam napisem koju rec o mojim jabukama u dvoristu










Pre nekoliko godina kad smo se doselili ovde zatekli smo jednu veliku staru jabuku puuunnu jabuka 

Toliko je bila puna da mi nismo znali sta cemo sa jabukama 

ja sam pravila dzem od jabuka ( koji jako volimo za dorucak) , ubrala ocistila i stavila u zamrzivac za kompot preko zime i za pitu Davali prijateljima familiji i tako smo bili srecni da jabuka toliko radja

Medjutim godina posle nisu rodile mnogo a i one sto su rodile opale su sve i bacili smo

A onda smo se zapitali zasto je tako

Jos uvek ne znamo da li je godina takva ili je bilo do orezivanja U poverenju muz i ja bas nista ne znamo o tome 

Onda su cerka i muz je orezali ( u to vreme kad se ovde rezu jabuke) i gle cuda  da li slucajno ili sta ove godine je opet sve ok ne kao prve godine ali mnogo bolje 


Mozda ne kao prve godine ali ima dosta a i dosta opada 

Bilo je dosta za kompot , ubrala ocistila i stavila u zamrzivac kad mi teba za pitu samo izvucem A i jeli smo i nisam kupovala zadnjih nedelja

U svakom slucaju poneseni balkanskim mentalitetom da treba imati sto vise voca u dvoristu ode sin i kupi i krusku i jabuku u maju ove godine 

Kruska je samo cvetala i nista se nije desilo sem da je zadrzala lisce znaci primila se a jabuka je podarila dva ploda  Dve crvene male jabuke 

Jabuke su crvene i unutra i vani Pomislili smo skoro pa da je neka divlja jabuka

Jako slatke i nikad do sada nisam videle ni na pijaci ni u prodavnici takve jabuje 

Onda jednog dana sasvim slucajno ugledam na internetu sliku sa takvim jabukama Tamo stoji da je jako retka i stara vrsta jabuka ( ako je tacna informacija) i da ih nema cesto ali da se zovu red love  ili kod nas ih zovu lubenicarke valjda zbog izgleda




 



 

 

Da li neko od vas zna nesto o ovoj vrsti jabuka?

Deci pogotovu unikici se svidjao ukus pa se ndam sledece godine boljem rodu  

Aposto je ova jabuka dosta stara koju smo zatekli spremamo se da kupimo jos jednu jabuku sledece godine

Ove godine je dunja rodila ko nikad do sad 

toliko sam dunja davala poznanicima i prijateljima  i opet imam punu kesu Moracu nesto da pripremim od njih da se iskoriste 

jedino su mnogo teske za ciscenje 

A da se vratimo na jabuke danas

Recept za ovaj  kolac glasi ovako


Potrebno je

4 vece jabuke izrezane na tanke listice/ ploske

malo cimeta( moze i ne mora)

100 grama maslaca sobne temperature

3 jaja

150 grama secera

100 g brasn

100 ml mleka

pola praska za pecivo 

 jedan  vanilin secer

 

 

 

 

 



 

 Rernu zagrejati na 200 stepeni

Skinuti koru sa jabuka pa ih tanko na listice iseci

Ja jabuke staviti u jednu ciniju i doidati  cimeta i kasiku secera i ostaviti  par minuta dok ove druge sastojke izmutite


Otopite puter ili margarin ( sta koristite) ne da bude previse tecni nego samo onako onako blago otopljen

Da budem iskrena u ovakve kolace stavljam margarin 

Umutiti jaja i secer penasto  pa dodati naizmenicno margarin i brasno sa pecivom i na kraju mleko

Iskljucite mikser i sad te jabuke saspite i izmesajte rucno 

 

Sve to saspite u formu  velicine 23 cm oblozenom pek papirom

Ja obicno koristim formu kojoj se skidaju stanice ali moze i cetvrtasti pleh ili tepsija

Peci na 200 stepeni 45 do 50 minuta slobodno

 Kolac ce biti mekan ( izgledace skoro kao da nije dovoljno pecen ali tu nema potrebe za pecenjem vise od 50 minuta

Posto ima dosta jabuka one  naprave da testo ne nadodje puno nego bude mekano i ustvari izgleda gnjecavo a u principu je ispeceno


Poseceriti secerom u prahu pre sluzenja i navali 

Moze i dok je vruc a odlican je hladan




Malo slika od mog jesenjeg cveca iz mog dvorista , grozdja , jabuka  , dunja  Nije to nista mnogo ali je mnogo znacajno za osecaj koji covek ima u sebi kad proseta dvoristem i ubere nesto sto je sam posadio ili negovao 




Ovo belo grozdje je vec bilo ovde  kad smo se doselili ali moj muz ga je sada lepo formirao da se siri 

Meni se svidja ukus i unuku tako da samo nas dvoje ga jedemo sto je dobro Ne moram da razmisljam kad krenem da jedem dali ce biti za sve nas u dvoristu

U maju smo kupili i ovo grozdje i imali smo ove godine da isprobamo 






Dunja je bila u dvoristu kad smo se doselili i bas je bila rodila prve godine 

Prosle godine nije bilo mnogo a sada opet ove godine imam dosta dunja






Aster koji raste kao lud a kupljen je pre 3 godine 




Sitne hrizanteme isto su kupljene samo dva grma za saksije i onda sam ih prebacila u bastu i sad zadnje dv godine su prelepe




Lmpinjoni koje sam isto posadila kad sam se doselila

bice ih jos visw sledece godine 

A neven jos uvek se zuti u dvoristu  i ukrasni grasak po koja zevalica pa i po koja margareta 

jos uvek mogu da uberem po nesto i stavim u vazu

Jos koji dan jer zima i mraz su na pomolu ...tu iz ugla ...cekamo

Нема коментара:

Постави коментар