петак, 04. мај 2018.

Ledeni rolat / puslica rolat







Ovo je nesto sto je zahtevnije za pravljenje jer treba prakse i treninga da bi uspelo a ukus je bozanstven Vredi svakog truda i strepnje da li ce uspeti ili nece

Samo opet nije za sve koji vole slatkise posto je malo sladje  ali meni ne smeta Pojedem manje ali cesce dok je imam u frizideru a i cerka i zet vole slatkise pa kad je tako nesto u kuci onda ili dodju cesce ili dobiju pola kolaca  Sin ne voli kremaste kolace a muz cim se buni da je preslatko ja zapretim da cu prestati da pravim slatkise
Ovo je vec trece pravljenje u roku za dva meseca a definitivno nesto sto cu cesce praviti a i eksperimentisati malo sa kremama i kombinovati sigurno nesto Moze da se napravi kao torta
i  jednostavnijeje jer je mnogo komplikovanije urolati  je i napraviti rolat jer postoji mogucnost da pukne a kao torta je lakse samo se presece na pola i slozi

Nesto slicno imam vec godinama pod imenom puslica torta i pravila sam je nekoliko puta ranijih godina za neke rodjendane i taj recept je od moje zaove Jovanke Pravila sam i Pavlovu sa vocem

Medjutim  ovaj rolat je recept sa jedne instagram stranice gde jedna gospodja ima jako lepe slike kolaca kojoj  ocito ide od ruke i fotografisanje i mesenje i  hvala joj za ovaj odlicni rolat.

Kao sto rekoh treba spretnost i treba maste , ideja  pa i ako pukne negde moze se zakamuflirati sa nekim slagom ili kremom odozgo Naravno ako se skroz rasturi i pukne onda ne ide
Ja obicno kad pravim bilo koje rolate pokvasim malo jednu cistu krpu za sudove i kad je patispanj  gotov i malo se prohladio neki minut ja ga onda okrenem na tu vlaznu krpu i skinem papir sa njega i umotam lagano ( savijem ga ) u tu krpu da se formira i skoro da nikad ne pukne Ali ga tako drzim kratko vreme i cim vidim da se ohladio onda ga otvorim namazem krem i zavijem ponovo

To je moja tehnika ali verovatno svaka zena ima svoju neku caku kako radi neko tvrdi da nikad ne pukne i ne radi nista  extra ali ja opet kazem sve sto pravim pravim amaterski i za moju dusu i kucu i nisam profesionalac a i sve kolace i sve sto sam do sad slikala pravila i podelila sa vama sam radila sama i za nas u kuci i u mojoj kuhinji
Tako da nije bas uvek savrseno i lepo ali je bitno da je ukusno



 Bilo bi dobro da se napravi prvo fil / krema za rolat da bi stigla da se ohladi i sjednini ohladjena sa puterom

Krema se pravi od ;

1 litra mleka
9 zumanaca
3 pudinga od vanile
9 kasika secera
250 grama neslanog putera

Postupak pravljenja kreme

Umutiti secer i zimanca penasto koliko je moguce i u njih dodati prah od pudinga   i jos dva do tri decilitara mleka  a preostalo mleko staviteu jednu serpu da se zagreje / prokuva  i kada se to mleko zagreje vi ga pomesajte sa pripremljenim pudingom i ukuvajte kremu kao za puding Znaci neprestalno mesajuci na vatri da se ukuva i ne stvore grudvice

Skloniti sa vatre i prebacite u jednu ciniju  i probajte da prohladite sto pre mesajuci stalno ali pazeci da se na pudingu ne stvori korica  Da bi to izbegli mozete staviti  plasticnu foliju preko A mozete ubrzati proces mesajuci i prebaciti na neki ravni posluzaonik isto i onda razvuci kremu po njemu i krema ce se brze hladiti ali pokrivena plasticnom kesom

Kada vam se krema dobro ohladila  vi je sad pomesajte sa umucenim puterom  Umutite puter penasto ( ja obicno drzim puter isto na sobnoj temperaturi neko vreme pre nego da ga izradim za kremu) pa u taj puter dodajete po nekoliko kasika hladne  kreme i sve izjednacite

Ako hocete da vam krema bude penastija onda mozete staviti 2do 3 kasike umucene pavlake ili tecnog slaga koji je dobro umucen i pomesati sa kremom
Mozete staviti 

Ujedno se umuti slag /slatka pavlaka   za odozgo   preko rolata
A mozete kad filujete da bi vam bilo kremastije staviti preko rolata kremu pa preko kreme umucenog slaga ( ja sam ovog puta stavila kremfix za svaki slucaj u slag) pa tek onda urolati / zaviti rolat Ako vam je krema i slag dobre konzistencije onda vam nece curiti  Meni je ostalo sva tri puta malo kreme   Ovog puta  sam koristila vanilin krem slag









Potrebno za koru od rolata


Veliki pleh od sporeta

9 belanaca ( preporuka da ne treba da budu hladna  jaja iz frizidera vec da  odstoje par sati na sobnoj temperaturi

 Malo soli

400grama secera

2 kasike gustina

4 kasike soka od iscedjenog limuna

Saviti 9 belanjaka u duboki sud za miksanje i staviti malo vrlo malo soli i miksajte  par minuta pa stavite od tog izmerenog secera malo i nastavite mutiti nekih 5 minuta pa opet  stavite ostatak secera i tako iz nekoliko puta stavljanja secera pa mucenja dobicete vrlo lepu gustu smeu koju sto duze muti i bude bolja
Na kraju kad ste lepo umutili tako da kad okrenete naopako ciniju i nista ne ispadne iz ne onda je dobro
Onda dodajte 2 kasike gustina koje isto treba izmiksat nekoliko minuta da se sjedine svi belanci sa gustinom
Na kraju dodati 4 kasike limunovog soka i sada smanjite brzinu ine mutite dugo samo toliko da ste sigurni da se sve izmesalo




Pripremite pleh od sporeta i na njega staviti  pek papir i polako kasikom / spatulom vadite taj sne i formirajte koru
Pleh je velicine  sporeta
Peci na 170 stepeni oko 30 minuta i ne otvarajte dok pecete
Kao sto sam napisala gore kada je puslica pecena izvucem i pokrijem ostavim nekoliko minuta da se prohladi i u medjuvremenu pokvasim jednu krpu ne previse mokru ali vlaznu i okrenem tu puslicu preko toga onda sklonim polako papir i urolam lagano i ostavim tako nekoliko minuta da se formira i ne pukne
Nemojte drzati predugo i nemojte pokvasiti previse  samo malo da bi se puslica formirala u rolat

Kada se dobro prohladi onda ga orvorite i filujte  prvo zuti krem pa onda malo umucene pavlake ili slaga preko i urolajte  Sad morate da budete dobro spretni jer sad hoce da pukne Ja imam obicaj istom tom krpom da pomognem u safijanju rolovanju i lagano prebacim na tacnu

Sad ga isfilujte malo slagom i po zelji dekorisite
mozete samo sa otopljenom cokoladom a moze sa nekim vocem sad je vec po vasem ukusu i zelji

U frizider na hladjenje  pa navalite
ocete zvati goste ili pojesti sami  to sami odlucite
Prijatan vikend vam zelim
Moj vikend je radan i zato je kolac napravljen ranije da bi se za vikend gostili kad dodjemo sa posla


























Нема коментара:

Постави коментар