субота, 13. јануар 2018.

Kuvane kruske u saftu od cimeta


Kuvane kruske u saftu od secera cimeta i kardemoma

Jednostavno brzo i ukusno.Mozda i bas nije sezona krusaka i malo su skuplje sada nego obicno ali posle svih slavskih novogodisnjih i bozicnih kolaca torti i slatkisa ovo dodje odlicno
 lagano i za pravljenje a odlicno u kombinaciji sa sladoledom ili sa karamel sosom


Ako ih ne pojedete odmah mozete ih staviti u teglu pa u friider  i imati ih nedelju dana , naravno ako napravite vise

Potrebno vam je 4 kruske
Ja sam birala malo krupnije kruske ali vam ne mogu reci kako se zovu jer nisam gledala nego bilo mi je bitno da lepo izgledaju I ne trebaju biti ni previse mekanje a ne ni tvrde
Znacu srednje mekoce kao kad bi ih jeli


Kruske ocistite / oljustite ali im ostavite peteljke  ako hocete da ih servirate odmah sa kremom ili sladoledom i zbog izgleda
Postoji varijanta gde mozete krusku iseci na 4 dela  i posle kuvanja  u saftu mozete ih imati u tegli i koristiti kad vam treba u narednih dana


4 kruske
7 decilitara vode
3decilitara secera
1 paket vanilinog secera
1 kasicica  kardemom
1 limun
1 celi stapic cimeta

Stavite vodu secer cimet  vanilj secer i limun isecen na pola ili na krugove da prokuva Neka prokuva neki ,minut pre nego da spustite kruske u to
Ostavite ih nekih 25 minuta da se kuvaju u tome na tihoj vatri  za cele kruske
Ako se odlucite za polovine onda ce biti dosta 15 minuta






Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi Ako se odlucite da ih imate u tegli onda te kruske prelite sa tom tecnoscu  i ostavite tako
Ako ih jedete odmah moete ih izvuci staviti u casu za desert dodsti sladolet i gostiti se


Ja sam ovog puta pravila domaci karamel i jesli smo sa tim
Isto ukusno kao i sa sladoledom Odlucite sami
Odlicno napraviti u toku dana i servirati navece
Vredi probati svi oni koji vole kruske nece se pokajati









Evo i recept za kola sos prve varijante

Potrebni sastojci za kola sos otprilike 3 dec sosa dobicete od ovoga

2½dec slatke pavlake

2 dec secra

1 dec meda

2 kasike putera


Izmesati sve skupaali bez putera ( puter dolazi na kraj ) u jednoj serpici i prokuvajte uz mesanjeA onda zatim pojacajte temperaturu i kuvajte 10 minuta bez poklopca na serpi dok se ne dobije malo gusca kosistencija Skloniti sa vatre i kad sklonite ubacite tak puter promesajre i mozete ga koristiti cim se ohladi a mozete ga imati u frizideru za sledece  koriscenje uz mozda samo sladoled




Ovo je druga varijanta kola sosa


Pripremanje karamel krema ide ovako:

200 grama secera
200 ml slatke pavlake
malo soli
40  grama putera
Stavite secer u dublju serpu i zagrejte ga mesajuci dok se ne otopi i postane zlatan ( serpu mozete vrteti i okretati tako da se brze topi ) Secer treba da postane zlatne boje ali sve jedno nesme da pregori jer onda ce biti jako tesko ga odvojiti od serpe i bice gorak
 .Slatku pavlaku sobne temperature ( izvucite je ranije iz  frizidera) saspite u taj secer ( pazite jer ce prskati)Mozda ce vam izgledati kao da je secer  se pretvorio u kamen medjutim laganim zagrevanjem on se polako topi i sjedinjuje sa pavlakom Kuvajte na laganoj temperaturi mesajuci dok se secer ne rastopi...i pavlaka polako pocinje da se zgusnjava i bude kremasta dodati oko 40 grama putera
Ohladite ga na sobnoj temperaturi saspite u jednu teglu i cuvajte u frizideru.
Ako vam je karamel pregust kada hocete da ga koristite  samo ga stavite malo u mikro talasnu i on ce biti mekan opet...





















Нема коментара:

Постави коментар