Ovaj dzem se sprema jako brzo , najduze traje ciscenje jabuka a sama priprema vrlo brzo bude gotova
Ne znam kako je dole na Balkanu i koliko uopste sprmamo bas ovu vrstu cema ali ovde u Svedskoj je jako popularan
Mi ga u familiji volimo za dorucak na hlebu uz topli caj , a pogotovu kad vec imamo nase jabuke treba iskoristiti i napraviti
Ukuse mozete napraviti onako kako vama odgovara
Sa cimetom , bez cimeta sa kardemomom , be nje, limunovom koricom , bez nje ili cak umesto sto sipate to malo vode , mozete sipati sok od jabuke umesto vode i pojacati ukus dxema
1 kg ociscenih jabuka ( ja obicno kuvam 1½ od jednom)
korica izrendana od jednog limuna
40 ml soka od iscedjenog limuna
100 grama secera
225 ml vode ( moze i sok od jabuke ako imate u kuci)
1 kesica vanilinog secera
2 kasike cimeta ( moze manje a moze i bez ako ne volite)
1 kasicica kardemom( mozete izostaviti ako nemate)
Pre kuvanja jabuka jako je vazno pripremiti teglice manje u kojima cete sipati dzem
Prvo ih dobro operite i pri kraju kuvanja dzema ukljucite rernu na 100 stepeni i stavite te tegle i poklopce u rernu na nekih 15 minuta
Treba da budu vruce kad ih punite dzemom
Znaci vruc dzem u vruce tegle
zatvoriti tegle i staviti ih na neki posluzaonik ili karton i pokrite sa nekim peskirom ( ususkajte te tegle da stoje pokrivene i tako se hlade u toku noci)
Postupak
Oprane i ociscene ( oljustene) jabuke iseci na sitne kockice
U vecu serpu staviti sok od limuna , izrendani limun , seser , cimet , vanilin secer i na kraju jabuke
Ukljucite ringlu na dosta jako da jabuke krenu da kuvaju nekih 10 minuta mesajuci stalno
Zatim smanjiti temperatur dosta i kuvati mesajuci jis nekih 10 minuta
u medjuvremenu jabuke postaju mekane ali ostce i neke koje se nisu raskuvale
Znaci sve skupa nekih 20 minuta a ona uzeti stapni mixer ako treba i sa njime jos dodatno ih napravite kao pire
Vruc dzem sipati u vruce tegle , pokriti i ostaviti da se postepeno ohlade
Нема коментара:
Постави коментар