понедељак, 17. октобар 2022.

Dzem od jabuka

 Ovaj dzem se sprema jako brzo , najduze traje ciscenje jabuka a sama priprema vrlo brzo bude gotova 

Ne znam kako je dole na Balkanu i koliko uopste sprmamo bas ovu vrstu cema ali ovde u Svedskoj je jako popularan

Mi ga u familiji volimo za dorucak na hlebu uz topli caj , a pogotovu kad vec imamo nase jabuke treba iskoristiti i napraviti


Ukuse mozete napraviti onako kako vama odgovara 

Sa cimetom , bez cimeta sa kardemomom , be nje, limunovom koricom , bez nje ili cak umesto sto sipate to malo vode , mozete sipati sok od jabuke umesto vode i pojacati ukus dxema



1 kg ociscenih jabuka ( ja obicno kuvam 1½ od jednom)

korica izrendana od jednog limuna 

40 ml soka od iscedjenog limuna 

100 grama secera

225 ml vode ( moze i sok od jabuke ako imate u kuci)

1 kesica vanilinog secera

2 kasike cimeta ( moze manje a moze i bez ako ne volite)

1 kasicica kardemom( mozete izostaviti ako nemate) 

 

 

Pre kuvanja jabuka jako je vazno pripremiti teglice manje u kojima cete sipati dzem

Prvo ih dobro operite i pri kraju kuvanja dzema ukljucite rernu na 100 stepeni i stavite te tegle i poklopce u rernu  na nekih 15 minuta

Treba da budu vruce kad ih punite dzemom

Znaci vruc dzem u vruce tegle 

zatvoriti tegle  i staviti ih  na neki posluzaonik ili karton i pokrite sa nekim peskirom ( ususkajte te tegle da stoje pokrivene i tako se hlade u toku noci)



Postupak

Oprane i ociscene ( oljustene) jabuke iseci na sitne kockice

U vecu serpu staviti sok od limuna , izrendani limun , seser , cimet , vanilin secer i na kraju jabuke

Ukljucite ringlu na dosta jako da jabuke krenu da kuvaju nekih 10 minuta mesajuci stalno

Zatim smanjiti temperatur dosta i kuvati mesajuci jis nekih 10 minuta

u medjuvremenu jabuke postaju mekane ali ostce i neke koje se nisu raskuvale

Znaci sve skupa nekih 20 minuta a  ona uzeti stapni mixer ako treba i sa njime jos dodatno ih napravite kao pire


Vruc dzem sipati u vruce tegle , pokriti i ostaviti da se postepeno ohlade 


Нема коментара:

Постави коментар