Jedno jako jednostavno a ukusno jelo
Verovatno kod mnogih zena popularno jer se lagano sprema
Podseca na nas pilav ili djuvec sto sam davno jela Nisam dugo spremala ovako nesto jer moj muz ne voli meso sa kostima ( batake) nego voli samo belo pilece meso , cerka isto
Kod mene je obratno ja volim bas pilece batake i sin voli i jedno i drugo Ali nismo cesto spremali bas zbog tih mimoilazenja
Deca su otisla svojim putem i ja sad pravim dosta onoga sto i ja volim....a muz da on se privikava posle 40 godina i kaze da je okej po nekad..
Mozete da zamislite da pile nisam ispekla 10 puta za 40 godina I kad odlucimo i kupimo pile peceno ( uradimo ponekad) on pojede samo belo meso a ja uizivam u ostacima i jedem sa zadovoljstvom sedim i grickam i drugi dan ostane za mene a on jede nesto drugo
Mada je mnogo bolji sad nego ranije sto se tice hrane poceo je da jede i ako nesto ne voli , za razliku od ranije
Ovaj recept sam nasla na jednoj insta stranici jedne Turkinje gde ima mnogo dobrih jela koja podsecaju na nase stare recepte a koje ja nisam ni spremala ni dugo jela
Za ovo jelo vam treba pirinac , dosta raznih zacina ( one koje mi ne koristimo toliko na Balkanu ) i pileci bataci
Nije nesto na izgled lepo za slikanje ali je zato jako ukusno
Potrebno je za mariniranje mesa jedno 2 sata ranije
1 kg pilecih bataka
1½ kasicice kumin ( ne kim)
1 kasicica bibera
1 kasicica karija
1 kasicica kurkume
1 kasicica aleve paprike
2 kasicica soli
½ dec vode
Pomesati sve te sastojke sa malo vode i stavite u jednu ciniju zajedno sa pilecim batacima u frizider nekoliko sati da meso povuce sve ukuse
T o se moze uraditi ujutru a kasnije u toku dana pripremiti rucak
Kada dodje vreme za pripremanje rucka vi izvucite te pilece batake iz marinade i ispecite ih u dubljem tiganju nekih 25 minuta sa svih strana okrecuci ih , ( mozete ih ispeci posbno u rerni tako sam ja uradila )
Potrebno za spremanje pirinca
½ dec dec ulja
1 crni luk
1½ kasike paradajz paste ( to je ono iz tubice)
0,5 dec pileceg tecno buljona Ako nemate i ne mora
2 kocke buljona za supu
1 kasikica soli
pola kasikice biberai
4 dec basmati pirinca i na kraju 9 decilitara vrele vode
Ukus i slanost doterajte po vasem ukusu dodajuci to sta treba
Iseci crni luk na sitno koliko zelite i proprzite u tiganju gde ste pekli batake Dodajte jos malo ulja ako treba
Proprziti dok luk postane prozracan zatim dodati paradajz pire iz tube , biber iprziti jos malo
Zatim dodati oprani pirinac i prziti uz neprestalno mesanje nekih 5 minuta pazeci da se pirinac ne rasturi
Staviti 9 decilitara vrele vode i 2 pilece kockice za supu Kada su se kockice otopile izmesati sve skupa i po tom pirincu stavite vec isprzene batake
Smanjiti temperaturu na sporetu i poklopite tako da se taj pirinac krcka i voda nestaje
Kada je voda sva nestala i pirinac se skuvao onda je gotovo
Servirati sa svezom salatom i cazikijem
Нема коментара:
Постави коментар