Ovde cu napisati 2 recepta za hleba pecen u poklopljenoj serpi
Obadva ukusna svaki na svoj nacin
Vec sam ih pravila nekoliko puta i prvi je uzet sa instagrama od Tanja recepti a drugi isto tako jako dobar od Vukica 5
Napisacu i jedan i drugi mada su u principu slicni
Ali da se osvrnem pre recepta na nesto vezano bas za hleba iz serpe
Dok sam bila mala moja baba po ocu je cesto pravila bas hleba u visokoj serpi i bio je visok kao torta a sto je meni bilo cudno ona je taj hleba mesila kasikom i ostavljala u serpu da nadolazi i serpa sa tim hlebom je dugo , dugo stajala dok je hleba narastao a imala je svoju ukvasu domaci kvasac jer je retko kupovala
Ja sam uvek volela testa i hlebove i nikad da docekam da ona to ispece , a da jos ga je dva puta premesivala Ne znam da li zato sto nije stigla da ga zavrsi kad nadodje zbog drugih obaveza ili tako je trebalo u svakom slucaju nije zurila taj proces je trajao dugo za mene koja sam cekala vruci hleba...
Meni je to bilo jako cudno jer nikad pre to do tad nisam videla kako zene mese i na koji nacin sem kod nje jer sam stanovala u istom dvoristu dok je moja mama obicno kupovala hleba u prodavnici a vikendom je mesila pogace uz rucak sa sodom bikarbonom ili praskom za pecivo
Mesila je i hleba ali pretezno je mesila male kajzerice mi to u mom kraju zovemo kravajcice i imam utisak da je to islo mnogo brze nego kad sam cekala babin hleba
Kad sam dosla ovde mesila sam hleba u nekoj masini koja mesi i pece odmah , kupovala rezani i uvek mesila razne masne pogace , filovane sirom ili margarinom
A ondaje krenulo ovo sa blogovima , instagram , fb i takmicenje ko ce bolje da umesi i uslika i prezentira svoj hleba
Tako sam i ja krenula sa raznim testima i lepim hlebovima uvijenih kao prava vekna hleba , okrugli sa pletenicama i svasta nesto a onda dodje red i na hleba iz serpe i tako resih i ja da probam i vratim se na babin hleba Samo to kod mene ide mnogo brze....
A sad evo i recepta sa slikama
Recep br 1
1 kg brasna
25 grama svezeg kvasca
2 kasicice soli
500ml mlake vode
1 kasicica secera
50 ml ulja
U ciniji u kojoj cete mesiti razmutite kvasac sa mlakom vodom , secerom i kasikom brasna i ostavite malo da nadodje u to dodati ulje, soli i dodati brasno
Zamesiti mekano testo ali ne da bude lepljivo i ostavite da nadolazi oko 30 minuta
Premesite posle 30 minuta i ponovo ostavite da nadolazi jos 30 minuta Znaci dva premesivanja
Predpostavljam da je moja baba pravila na ovaj nacin jer se stalno vrtela oko testa a nikako da bude gotov
Ndoslo testo stavite na radnu povrsinu i i oblikovati loptu
Serpu u kojoj cete peci stavite papir za pecenje i formiranu loptu stavite u serpu na nadolazi ( hladna serpa) 20 minuta
Ukljucite rernu na 200 stepeni
Nadoslo testo zaseci nozem ili makazama (napraviti sare po zelji) poklopiti poklopcem i stavite u vrucu rernu da se pece 40 do 45 minuta
Kada prodje 40 minuta otklopite serpu i ostavite zadnjih 5 do 10 minuta da porumeni bez poklopca da dobije zlatno braon boju
Prijatno
Recept br 2
500 grama brasna
3 decilitara mlake vode
1 kasika secera
10 grama suvog kvasca
2 kasicice soli
U ciniji u kojoj cete mesiti sipajte brasno preko toga sipajte soli i onda u to brasno napraviti udubljenje ( brasno pomeriti sa strane ivica cinije) U tom udubljenju stavite kvasac i secer i to preliti sa 1 dec mlake vode
Ostavite da se kvasac istopi i zapeni
Zatim sipati ostatak vode postepeno iz par puta i mesiti uzimajuci brasno sa strane ivica cinije dok ne dobijete glatko testo
Ostaviti na toplom mestu pokriveno krpom ili prozirnom folijom da se udupla
Rernu ukljuciti i zagrejati na 200 stepeni pa u njoj zagrejati serpu u kojoj cete peci hleba
U medjuvremenu premesite testo na dosta brasna i formirajte u jednu loptu Dole ima slika otprilike kako Testo treba da ima dosta brasna preko
Zatim izvucite serpu iz rerne ( pazite vruca je ) pospite malo brasna na dnu serpe i spustite formiranu loptu u serpu Pospite opet brasno odozgo onako rukom i poklopite poklopcem ali ostavite 10 minuta van rerne da nadolazi
Stavite sada serpu u vrucu rernu i peci poklopljeno 30 minuta a zatim skinite poklopac i ostavite jos 5 do 10 minuta da hleba dobije zlatnu boju i fino porumeni
Hleba ima hrskavu koricu koja pri pecenju pukne po malo
Ako hocete da korica odozgo ostane hrskava onda izvucite hleba iz serpe i ne pokrivati ga i ostavite da se prohladi
Zelite li mekanu koricu na hlebu onda ostavite ispeceni hleba u serpi kad ga izvucete iz rerne poklopljen jos nekih 5 minuta a zatim uviti u krpu
Napomena hleba mozete peci i u vatrostalnoj ciniji sa poklopcem ako nemate odgovarajucu serpu
Ja sam pekla u istoj serpi ali onaj prvi hleba je dosta veci od ovog drugog
Ako se odlucite da isprobate necete se pokajati
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар