Danas recept kolaca sa jabukama i dosta jesenjih slika iz mog dvorista
Danas je na redu jedan jednostavni receptic za kolac gde idu samo 4 jabuke
To je onako na brzaka kad vam se jede nesto slatko ili se neko najavi da ce doci Kolac nije nekog posebnog izgleda da bi se odusevili izgledom vec je ukus koji preovladava ovde
Nije ni visok i onako razstresit nego vise izgleda neugledan a i gnjecav ali je zato u prednosti na ukusu , pogotovu sad u jesenje dane kad vecina od nas imamo jabuka i u dvoristu ili ih neko od prijatelja i rodbine ima a u ostalom svi skoro pa imamo uvek nekoliko jabuka u kuci za ovakav jedan kolac
Treba samo volja za pravljenjem i naravno da volite kolace sa jabukama kao mi u kuci
Pre nego da napisem ovaj recept naravno moram ja malo glasno da razmisljam i da vam napisem koju rec o mojim jabukama u dvoristu
Pre nekoliko godina kad smo se doselili ovde zatekli smo jednu veliku staru jabuku puuunnu jabuka
Toliko je bila puna da mi nismo znali sta cemo sa jabukama
ja sam pravila dzem od jabuka ( koji jako volimo za dorucak) , ubrala ocistila i stavila u zamrzivac za kompot preko zime i za pitu Davali prijateljima familiji i tako smo bili srecni da jabuka toliko radja
Medjutim godina posle nisu rodile mnogo a i one sto su rodile opale su sve i bacili smo
A onda smo se zapitali zasto je tako
Jos uvek ne znamo da li je godina takva ili je bilo do orezivanja U poverenju muz i ja bas nista ne znamo o tome
Onda su cerka i muz je orezali ( u to vreme kad se ovde rezu jabuke) i gle cuda da li slucajno ili sta ove godine je opet sve ok ne kao prve godine ali mnogo bolje
Mozda ne kao prve godine ali ima dosta a i dosta opada
Bilo je dosta za kompot , ubrala ocistila i stavila u zamrzivac kad mi teba za pitu samo izvucem A i jeli smo i nisam kupovala zadnjih nedelja
U svakom slucaju poneseni balkanskim mentalitetom da treba imati sto vise voca u dvoristu ode sin i kupi i krusku i jabuku u maju ove godine
Kruska je samo cvetala i nista se nije desilo sem da je zadrzala lisce znaci primila se a jabuka je podarila dva ploda Dve crvene male jabuke
Jabuke su crvene i unutra i vani Pomislili smo skoro pa da je neka divlja jabuka
Jako slatke i nikad do sada nisam videle ni na pijaci ni u prodavnici takve jabuje
Onda jednog dana sasvim slucajno ugledam na internetu sliku sa takvim jabukama Tamo stoji da je jako retka i stara vrsta jabuka ( ako je tacna informacija) i da ih nema cesto ali da se zovu red love ili kod nas ih zovu lubenicarke valjda zbog izgleda
Da li neko od vas zna nesto o ovoj vrsti jabuka?
Deci pogotovu unikici se svidjao ukus pa se ndam sledece godine boljem rodu
Aposto je ova jabuka dosta stara koju smo zatekli spremamo se da kupimo jos jednu jabuku sledece godine
Ove godine je dunja rodila ko nikad do sad
toliko sam dunja davala poznanicima i prijateljima i opet imam punu kesu Moracu nesto da pripremim od njih da se iskoriste
jedino su mnogo teske za ciscenje
A da se vratimo na jabuke danas
Recept za ovaj kolac glasi ovako
Potrebno je
4 vece jabuke izrezane na tanke listice/ ploske
malo cimeta( moze i ne mora)
100 grama maslaca sobne temperature
3 jaja
150 grama secera
100 g brasn
100 ml mleka
pola praska za pecivo
jedan vanilin secer
Rernu zagrejati na 200 stepeni
Skinuti koru sa jabuka pa ih tanko na listice iseci
Ja jabuke staviti u jednu ciniju i doidati cimeta i kasiku secera i ostaviti par minuta dok ove druge sastojke izmutite
Otopite puter ili margarin ( sta koristite) ne da bude previse tecni nego samo onako onako blago otopljen
Da budem iskrena u ovakve kolace stavljam margarin
Umutiti jaja i secer penasto pa dodati naizmenicno margarin i brasno sa pecivom i na kraju mleko
Iskljucite mikser i sad te jabuke saspite i izmesajte rucno
Sve to saspite u formu velicine 23 cm oblozenom pek papirom
Ja obicno koristim formu kojoj se skidaju stanice ali moze i cetvrtasti pleh ili tepsija
Peci na 200 stepeni 45 do 50 minuta slobodno
Kolac ce biti mekan ( izgledace skoro kao da nije dovoljno pecen ali tu nema potrebe za pecenjem vise od 50 minuta
Posto ima dosta jabuka one naprave da testo ne nadodje puno nego bude mekano i ustvari izgleda gnjecavo a u principu je ispeceno
Poseceriti secerom u prahu pre sluzenja i navali
Moze i dok je vruc a odlican je hladan
Malo slika od mog jesenjeg cveca iz mog dvorista , grozdja , jabuka , dunja Nije to nista mnogo ali je mnogo znacajno za osecaj koji covek ima u sebi kad proseta dvoristem i ubere nesto sto je sam posadio ili negovao
Ovo belo grozdje je vec bilo ovde kad smo se doselili ali moj muz ga je sada lepo formirao da se siri
Meni se svidja ukus i unuku tako da samo nas dvoje ga jedemo sto je dobro Ne moram da razmisljam kad krenem da jedem dali ce biti za sve nas u dvoristu
U maju smo kupili i ovo grozdje i imali smo ove godine da isprobamo
Dunja je bila u dvoristu kad smo se doselili i bas je bila rodila prve godine
Prosle godine nije bilo mnogo a sada opet ove godine imam dosta dunja
Aster koji raste kao lud a kupljen je pre 3 godine
Sitne hrizanteme isto su kupljene samo dva grma za saksije i onda sam ih prebacila u bastu i sad zadnje dv godine su prelepe
Lmpinjoni koje sam isto posadila kad sam se doselila
bice ih jos visw sledece godine
A neven jos uvek se zuti u dvoristu i ukrasni grasak po koja zevalica pa i po koja margareta
jos uvek mogu da uberem po nesto i stavim u vazu
Jos koji dan jer zima i mraz su na pomolu ...tu iz ugla ...cekamo
Нема коментара:
Постави коментар