понедељак, 11. фебруар 2019.

Kolac od jabuka i pudinga




Posle duze pauze zbog selidbe polako pocinjem da se vracam obavezama i mojim navikama u kuhinji
Ovaj kolac je doduse  napravljen jos pre selidbe  ali tek sad sam dobila malo vremena da ga posaljem

Kolac od jabuka i pudinga u nizu recepta koji vec postoje   Ukus isti a opet tako drugaciji...

Ovaj kolac sam negde pronasla pod imenom Jugoslovenski kolac .. ne znam zasto ali je tako E sad ja nisam neki veliki Jugonostalgicar pa sam ga samo nazvala kolac od jabuka i pudinga...











Pre nego da pocnete da pripremate koru za kolac ocistite i isecite jabuke na kockice Jer je potrebno vremena za to .Medjutim ne morate ih kuvati odmah Kuvajte ih kad stavite koru da se pece.


 Potrebno je za patispanj;



4 jaja

200 grama secera

130ml ulja

130 ml vode

200 grama brasna

1 prasak za pecivo




Preliv od jabuka i pudinga ,


1 litra vode

250 grama secera

1 kg jabuka

2 pudinga od vanile


 Dekoracija

Preko ohladjenog kolaca stavite slag





Postupak za patispanj

Odvojiti belanca od zumanaca u posebne cinije za mucenje
Umutite belanca sa secerom u cvrst sne
Umutite zumanca penasto koliko moze pa dodajte ulje ,brasno zajedno sa praskom za pecivo i onda vodu
Sada prebacite belanca postepeno mesajuci rucno u zumanca dok se sve ne izjednaci Ne koristite sad mikser na kraju,
Podmazite margarinom / uljem pleh u kome cete peci pa stavite brasno preko toga svuda okolo u tepsiji ( da bi kolac lakse se odvajao kasnije) i sipajte smesu u to
 Peci  na 180 stepeni nekih 20 minuta ( mozda 22 minuta )
Velicina pleha je 38 sa 25 cm
 Znaci moze 30 sa 20 cm

Peceni kolac izvucite i ostavite vani  da se hladi dok ne napravite fil a kasnij ga opet vratite u istu tepsiju / formu u kojoj ste pekli

Dok se kolac pece Vi stavite 900 ml vode sa secerom da se prokuva minut dva da se secer otopi a zatim u to stavite isecene jabuke i kuvajte nekih 15 do 20 minuta ali pokusajte da vam kockice jabuka ostanu u celini da se ne raskuvaju  Onu preostalu vodu 100ml pomesajte sa dva pudinga i saspite u te jabuke .
Kuvajte sve skupa jos nekih 3 minuta na laganoj vatri da se puding ukuva ali da vam ne uhvati za serpu.

Vruc uding prelijte preko kore / patispanja i polako ravnomerno razvucite po celoj povrsini
Ostavite kolac da se dobro ohladi pre nego da ga dekorisete
Z dekoraciju stavite slag odozgo

Kolac je lagan i brzo se pravi


 
 Postupak  secenja i ciscenja jabuka je uvek ovakav kod  mene Ne znam zasto ali kad sam jednom zamolila muza da mi pomogne oko ciscenja jabuka on je to uradio na ovaj nacin i to je posle preslo u naviku
Uvek moze nesto novo da se nauci....


 


 





 









 














      .























Нема коментара:

Постави коментар