Crumble ili mrvicasti vocni kolac je nesto sto je vrlo popularno ovde u Svedskoj
Lagano se pravi i pravi se od raznog sumskog voca ili od jabuka , kruski
Ja ga dugo nisam pravila sama jer su ga moja deca cesto pravila i uvek sam bila zadovoljna kako ga oni naprave pa se nisam trudila ali sam zato u zadnjih 2 meseca pravila mnogo puta sa raznim vocem
Recept je tako jednostavan da nema sanse da se pogresi
Sa jabukama i posle sa prelivom od vanil kreme je pun pogodak a posebno sad u jesenje dane kad ima dosta jabuka
Bar sam ih ja imala dosta ove jeseni
Potrebno je za testo
Testo se posle deli na dva dela Jedan deo se stavlja na dnu cinije / tepsije a onaj drugi deo se izmrvi preko voca
300 grama margarina( sobne temperature)
4 kasicice vanil secera
2 kasicice praska za pecivo
1½ dec secera (140 grama)
4½ decilitara brasna (250grama)
4½ decilitara ovsanih pahuljica (175 grama)
Postupak je ovakav
Ukljucite rernu na 200 stepeni
Tepsija ili ili forma najvise velicine 28 cm
Za punjenje ili fil vam je potrebno nekoliko jabuka ( zavisi koliko puno hocete da stavite ali jedno najmanje 4 do 5 vecih jabuka ) secera nekoliko kasika ( ili u zavisnosti koliko volite slatko )malo cimeta i kasicicu margarina da se malo prodinsta / omeksa Jabuke ne smeju da budu kasaste nego da ostanu cele ali omeksale
Neko uopste ne dinsta jabuke nego ih samo nareze i poredja preko kore i poseceri medjutim ja volim kad su jabuke mekane i da nisu zilave
U jednu ciniju za mesenje stavite sve suve sastojke i dodajte margarin isecen na male kockice ili listice i izradite rukom testo da se sjedine svi suvi sastojci sa margarinom i dobije jedna mrvicasta masa / testo
Podelite testo otprilike na pola
Jedan deo rucno utisnite u tepsiju ( kao na slici )
Preko tog testa sad stavite te jabuke koje ste predhodno malo prodinstali
A sad preko tih jabuka rukom mrvite i stvljajte testo preko tako da to dodje kao neki prekrivac
Negde vise negde manje ali je bitno da se dobeo prekrije
Gotov kolac stavite u vec zagrejanu rernu ( donji deo rerne) i peci 25 do 30 minuta dok kolac dobije zlatno / zutu boju
Na slikama dole vidite gde sam koristila i sumsko voce
Jesti sa vaniljinim sosom ili vanilj pudingom ( redje skuvanim )
Moxete ga jesti i sa sladoledom
Нема коментара:
Постави коментар