Dosta davno sam pronasla ovu pogacu ali nikako da stignem da je isprobam Ja volim da mesim pogace i hlebove pa tako da mi je ovo bio izazov
.Pogacu sam pronasla na blogu La cuisine creative Blog koji ima jako lepe recepte po kojima ponekad napravim nesto i dobijem nove ideje.Jedina razlika u prvobitnom receptu ovog sto sam ja pravila je da ja nisam koristila mast nego margarin i koristila kiselu pavlaku umesto milertama.
Pogaca je odlicna.
Preporucujem.
Potrebno za testo pogace je:
500 grama brasna
1 kasicica soli ( mada sam ja stavila 2 jer nevolim neslana teasta)
20 grama svezeg kvasca
50 grama margarina ili putera plus oko 100 grama za premazivanje
3 decilitara vode ili mleka ( ja koristila vodu)
Za nadev koristiti
Prvo vam treba 100 grama otopljenog margarina
A za premazivanje vam treba
500 grama svezeg sira ( ja sam koristila fetu)
3 kasike pavlake
1 jaje
Za odozgo jaje umuceno i susam za posipanje
Postupak;
Kvasac razmutite u pola solje vode ili mleka sa kasicicom secera i kasikom brasna
Ostavite da kvasac proradi nekih 10 minuta
U dublju posudu izmesajte brasna soli i dodajte 50 grama putera sobne temperature i u to dodajte taj nadosli kvasac i ostatak vode ili mleka zavisi zasta se odlucite
Zamesite glatko testo Ja mutim u asistentu a onda ga prebacim na radnu povrsinu i podelim na 3 dela
Oblikujte jufkice / loptice i ostavite da odmore 10 do 15 minuta
U medjuvremenu otopite puter na laganoj temperaturi
Razvucite prvu jufkicu velicine oko 30 cm i namazite je tim otopljenim puterom i urolajte je kao rolat.Tako uradite sa preostale dve jufkice i kada ste dobili 3 rolata sad svaki rolat posebno urolajte u krug kao sto se radi sa pitom napravite puza ( na slikama dole ima postupak)
Pokrijte " puzeve" i ostavite 10 do 15 minuta da odmaraju U medjuvremenu pripremite jednu formu ili tepsijicu velicine 24 do 26 cm
Sada svaki puzic od testa razvucite oklagijom u krug velicine kolika vam je tepsija
Formu / tepsiju namazite margarinom i stavite prvi deo testa
Premazati polovinom fila od sira Zatim stavite drugu koru i stavite preostali fil.Trecu koru razvijte u nesto veci krug za nekih 2 ili 3 cm veci i odsecite taj visak sto ste razvukli da bi dobili trakicu sirine 2 cm Tu trakicu lagano razvucite da se nebi pocepala i nju uvrtite/ upletite spiralno pa stavite na rub pogace( okolo cele videcete na slici dole)
Pre pecenja je premazati umucenim jajetom i pospite susamom.
U prvobitnom receptu ne stoji da se ceka da pogaca nadodje ali sam ja odlucila da sacekam 20 minuta pre pecenja
Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 do 40 minuta da lepo porumeni
.Pogacu sam pronasla na blogu La cuisine creative Blog koji ima jako lepe recepte po kojima ponekad napravim nesto i dobijem nove ideje.Jedina razlika u prvobitnom receptu ovog sto sam ja pravila je da ja nisam koristila mast nego margarin i koristila kiselu pavlaku umesto milertama.
Pogaca je odlicna.
Preporucujem.
Potrebno za testo pogace je:
500 grama brasna
1 kasicica soli ( mada sam ja stavila 2 jer nevolim neslana teasta)
20 grama svezeg kvasca
50 grama margarina ili putera plus oko 100 grama za premazivanje
3 decilitara vode ili mleka ( ja koristila vodu)
Za nadev koristiti
Prvo vam treba 100 grama otopljenog margarina
A za premazivanje vam treba
500 grama svezeg sira ( ja sam koristila fetu)
3 kasike pavlake
1 jaje
Za odozgo jaje umuceno i susam za posipanje
Postupak;
Kvasac razmutite u pola solje vode ili mleka sa kasicicom secera i kasikom brasna
Ostavite da kvasac proradi nekih 10 minuta
U dublju posudu izmesajte brasna soli i dodajte 50 grama putera sobne temperature i u to dodajte taj nadosli kvasac i ostatak vode ili mleka zavisi zasta se odlucite
Zamesite glatko testo Ja mutim u asistentu a onda ga prebacim na radnu povrsinu i podelim na 3 dela
Oblikujte jufkice / loptice i ostavite da odmore 10 do 15 minuta
U medjuvremenu otopite puter na laganoj temperaturi
Razvucite prvu jufkicu velicine oko 30 cm i namazite je tim otopljenim puterom i urolajte je kao rolat.Tako uradite sa preostale dve jufkice i kada ste dobili 3 rolata sad svaki rolat posebno urolajte u krug kao sto se radi sa pitom napravite puza ( na slikama dole ima postupak)
Pokrijte " puzeve" i ostavite 10 do 15 minuta da odmaraju U medjuvremenu pripremite jednu formu ili tepsijicu velicine 24 do 26 cm
Sada svaki puzic od testa razvucite oklagijom u krug velicine kolika vam je tepsija
Formu / tepsiju namazite margarinom i stavite prvi deo testa
Premazati polovinom fila od sira Zatim stavite drugu koru i stavite preostali fil.Trecu koru razvijte u nesto veci krug za nekih 2 ili 3 cm veci i odsecite taj visak sto ste razvukli da bi dobili trakicu sirine 2 cm Tu trakicu lagano razvucite da se nebi pocepala i nju uvrtite/ upletite spiralno pa stavite na rub pogace( okolo cele videcete na slici dole)
Pre pecenja je premazati umucenim jajetom i pospite susamom.
U prvobitnom receptu ne stoji da se ceka da pogaca nadodje ali sam ja odlucila da sacekam 20 minuta pre pecenja
Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 do 40 minuta da lepo porumeni
Jako fin recept, draga Jadranka. I ja jako volim da mesim tako da ću je isprobati prvom prilikom.
ОдговориИзбришиHvala Ana Da jako je ukusna samo je u prvobitnom receptu koriscena mast Ja je ne koristim godinama sto zbog nekih u familiji koji ne jedu sto zbog navike jer sam dugo ovde i tek zadnjih godina ima da se kupi.Ali znam ljude koji koriste a i sigurno sam jela negde i prezivela.A ti mozes probati sa jednim ili drugim.PO<dravAna!
ОдговориИзбриши