Lazanja je jedno od jela koje je vrlo cesto na meniu kod nas u kuci posto je svi volimo. Obicno imam prvog dana bolonjeze sos i spagete pa ostane sosa i onda drugog dan iskoristim i npravim lazanju.
Potrebno vam je :
kore za lazanje oko 16 komada
400 do 500 grama mlevenog mesa po zelji
1 glavica crnog luka
malo belog ( ako volite ukus)
oregano
bosiljka / basilike malo
500 -600 grama paradajza pelata mlevenog ( mozete vise )
bibera
soli ili zacina c / vegete
kackavalja narendanog za odozgo otprilike 2 solje ( ja to stavim odprilike nikad ne merim bitno je da se stavi odozgo po celoj lazanji)
Za besamel sos:
4 kasike do 5 putera
3 kasike brasna
3do 4 solje mleka
soli i bibera
Priprema:
Uprziti crni luk i dodajte mlevenog mesa i przite dobro .Zatim dodajte belog luka i oregana i dodajte pasirani paradajz . Zacinite po vasem ukusu ali oregano je jedan vazni sastojak koji daje ukus lazanjama.
Kuvati na laganoj vatri nekih 20 minuta.
Napravite beli besamel sos
.Otopite puter u serpici i uprzite brasno pazeci da ne izgori ( na vrlo niskoj temperaturi) i dodajte mleko stalno mesajuci da izbegnete grudvice i sos treba da se zgusne .Ako vam je pregusto slobodno dodajte jos mleka ( to cete sa vremenom nauciti bez mere)
Besamel sos izgleda ovako .......
Sos Bolonjeze izgleda ovako kada je gotov....
Pleh za slaganje je otprilike 20 x 30 velicine
Poredjati lazanje kore na dnu pleha pa staviti besamel pa odozgo bolonjeze sos.
Zatim staviti novi red kora za lazanju pa opet besamel sos bolonjeze sos pa kore i tako dok imate sosa.Ja sam ovog puta imala 4 reda kora
Vazno je da vam ostane besamel za odozgo i da sve kore plivaju u tom sosu da bi se lepo ispekle i povukle da budu mekane .
Na kraju odozgo staviti lazanje kore i besamel sos. Staviti u rernu na 200 stepeni nekih 30 inuta do 40 minuta. .Pred sami kraj nekih par minuta izvuci i staviti odozgo neku vrstu rendanog sira ...kackavalja ili mozarele ili koji koristite u kuci...
Ovako izgleda pre pecenja u rerni....
Ovako pre nego da stavim sir.
Jesti sa salatom.
Prednost lazanja je sto se mogu pripremiti malo ranije u toku dana i mozete ih ispeci pre rucka i serviranja.
Mozete stavlajti sir kackavalj izmedju svakog punjenja sa sosevima onda ce biti jos bogatija i socnija
Potrebno vam je :
kore za lazanje oko 16 komada
400 do 500 grama mlevenog mesa po zelji
1 glavica crnog luka
malo belog ( ako volite ukus)
oregano
bosiljka / basilike malo
500 -600 grama paradajza pelata mlevenog ( mozete vise )
bibera
soli ili zacina c / vegete
kackavalja narendanog za odozgo otprilike 2 solje ( ja to stavim odprilike nikad ne merim bitno je da se stavi odozgo po celoj lazanji)
Za besamel sos:
4 kasike do 5 putera
3 kasike brasna
3do 4 solje mleka
soli i bibera
Priprema:
Uprziti crni luk i dodajte mlevenog mesa i przite dobro .Zatim dodajte belog luka i oregana i dodajte pasirani paradajz . Zacinite po vasem ukusu ali oregano je jedan vazni sastojak koji daje ukus lazanjama.
Kuvati na laganoj vatri nekih 20 minuta.
Napravite beli besamel sos
.Otopite puter u serpici i uprzite brasno pazeci da ne izgori ( na vrlo niskoj temperaturi) i dodajte mleko stalno mesajuci da izbegnete grudvice i sos treba da se zgusne .Ako vam je pregusto slobodno dodajte jos mleka ( to cete sa vremenom nauciti bez mere)
Besamel sos izgleda ovako .......
Sos Bolonjeze izgleda ovako kada je gotov....
Pleh za slaganje je otprilike 20 x 30 velicine
Poredjati lazanje kore na dnu pleha pa staviti besamel pa odozgo bolonjeze sos.
Zatim staviti novi red kora za lazanju pa opet besamel sos bolonjeze sos pa kore i tako dok imate sosa.Ja sam ovog puta imala 4 reda kora
Vazno je da vam ostane besamel za odozgo i da sve kore plivaju u tom sosu da bi se lepo ispekle i povukle da budu mekane .
Na kraju odozgo staviti lazanje kore i besamel sos. Staviti u rernu na 200 stepeni nekih 30 inuta do 40 minuta. .Pred sami kraj nekih par minuta izvuci i staviti odozgo neku vrstu rendanog sira ...kackavalja ili mozarele ili koji koristite u kuci...
Ovako izgleda pre pecenja u rerni....
Ovako pre nego da stavim sir.
Jesti sa salatom.
Prednost lazanja je sto se mogu pripremiti malo ranije u toku dana i mozete ih ispeci pre rucka i serviranja.
Mozete stavlajti sir kackavalj izmedju svakog punjenja sa sosevima onda ce biti jos bogatija i socnija
Нема коментара:
Постави коментар