понедељак, 30. новембар 2015.

KOCKE SA DIGISTIVE KEKSOM I PUTEROM OD KIKIRIKIJA


Predlog za ovaj kolac sam dobila od moje fb prijateljice Dragice  Dace Spasic i pravila sam ga vec nekoliko puta jer nam se svidja. Ukusi su razliciti i o njima ne treba diskutovati ali verujem da ce biti nekih zainteresovanih i za ovaj recept mada nije klasicni sladki kolac
.Ukus ovog kolaca je slankasto sladak zbog kikiriki putera ali mi sto ga volimo mi smo zadovoljni sa tim ukusom. Kolac sem sto se   ne pece brzo se pravi i jeftin je 



Potrebno  za prvi sloj ;

 400 grama digistive keksa
120 grama kikiriki putera
70 grama otopljenog   putera

Digistive keks izmiksati u blenderu i napraviti mrvice od njega .Dodati kikiriki puter i otopljeni puter i izmixati sve skupa. Kada ste dobili glatku masu onda je saspite u malu formu 20 x20 na pek papiru. Kasikom  izravnajte dobro keks

Drugi sloj ili glazura;

200 grama cokolade
50grama  kikiriki  putera.

Plus jos 50 grama kikikriki putera za saranje kolaca.

Na pari ( serpa u serpu) Serpa sa vodom da kuva na sporetu a u nju stavite jednu ciniju sa cokoladom i kikiriki puterom i polako topite, Kada se to otopilo saspite po prvom sloju po keksu .Ravnomerno kasikom nanesite glazuru
. U medjuvremenu otopite jos 50 grama kikikriki putera posebno u serpici i kada ste stavili cokoladnu glazuru preko  nje stavljajte kasikom negde negde kikiriki puter otopljeni ( ima dole slika kako cete napraviti) i zatim nozemici u krug i praviti sare na kolacu .
Zvuci mnogo komplikovanije nego sto jeste ali je jako jednostavno .
Spremljeni kolac ostavite 2 sata u frizider i seci kasnije na kocke ( kvaseci noz vrucom vodom)









Kasikom  utabajte keks u formi na pek papiru dobro da postane kao kora..( kao na slici)

Cokoladu otopljenu razvuci preko keksa


Otopite kikiriki puter..


Stavite ovako negde negde kasikom dok je toplo ..



i onda nozem ici u krug i sarati po kolacu...


среда, 25. новембар 2015.

Lazanja

Lazanja je jedno od jela koje je vrlo cesto na meniu kod nas u kuci posto je svi volimo. Obicno imam prvog dana bolonjeze sos i spagete pa ostane sosa i onda drugog dan iskoristim i npravim lazanju.

Potrebno vam je :
 kore za lazanje oko 16  komada
400 do 500  grama mlevenog mesa po zelji
1 glavica crnog luka
malo belog ( ako volite ukus)
oregano
bosiljka / basilike malo
500 -600 grama paradajza pelata mlevenog ( mozete vise )
bibera
soli ili zacina c / vegete
kackavalja narendanog za odozgo otprilike 2 solje ( ja to stavim odprilike nikad ne merim bitno je da se stavi odozgo po celoj lazanji)



Za besamel sos:

4 kasike do 5 putera
3 kasike brasna
3do 4 solje mleka
soli i bibera






Priprema:

Uprziti crni luk i dodajte mlevenog mesa i przite dobro .Zatim dodajte belog luka i oregana i dodajte pasirani paradajz . Zacinite po vasem ukusu ali oregano je jedan vazni sastojak koji daje ukus lazanjama.
Kuvati na laganoj vatri nekih 20 minuta.

Napravite beli  besamel sos
.Otopite puter u serpici i uprzite brasno pazeci da ne izgori ( na vrlo niskoj temperaturi) i dodajte mleko stalno mesajuci da izbegnete grudvice i sos treba da se zgusne .Ako vam je pregusto slobodno dodajte jos mleka ( to cete sa vremenom nauciti bez mere)

Besamel sos izgleda ovako .......

Sos  Bolonjeze izgleda ovako kada je gotov....

Pleh za slaganje je otprilike 20 x 30  velicine
Poredjati lazanje kore na dnu pleha pa staviti besamel pa odozgo bolonjeze sos.
Zatim staviti novi red kora za lazanju pa opet besamel sos bolonjeze sos pa kore i tako dok imate sosa.Ja sam ovog puta imala 4 reda kora
Vazno je da vam ostane besamel za odozgo i da sve kore plivaju u tom sosu da bi se lepo ispekle i povukle da budu mekane .

Na kraju odozgo staviti lazanje kore i besamel sos. Staviti u rernu na 200 stepeni nekih 30 inuta do 40 minuta. .Pred sami kraj nekih par minuta izvuci i staviti odozgo neku vrstu rendanog sira ...kackavalja ili mozarele ili koji koristite u kuci...


Ovako izgleda pre pecenja u rerni....

Ovako pre nego da stavim sir.
 Jesti sa salatom.
Prednost lazanja je sto se mogu pripremiti malo ranije u toku dana i mozete ih ispeci pre rucka i serviranja.
Mozete stavlajti sir kackavalj izmedju svakog punjenja sa sosevima onda ce biti jos bogatija i socnija






среда, 18. новембар 2015.

Mancmelou



Pre neki dan sam prvi put pravila ovaj kolac . Za prvi put sam uspela u pokusaju i verovatno cu ga praviti opet posto nije bio tezak za pravljenje a bio je ukusan. Recept sam uzela iz novina blic zena i podelicu ga sa vama
Jedini problem koji sam imala je bio  seci vec ohladjeni kolac zbog cokolade koja se stegla i bila je tvrdja  za secenje i negde je pukla . Zato je bolje iseci /obeleziti odmah kolac pre nego da se stegne ...pa ga posle zaseci ponovo jer ce biti lakse ...





Potrebno je za patispanj:

6 zumanaca
10 ravnih kasika secera
6 kasika  brasna
3 kasika kakoa
pola praska za pecivo
1 vanil secer
200 ml mleka'
 i 100 m ulja


Potrebno za fil;
6 belanaca
20 kasika secera  (10plus 10)
1 vanil secer
4 kasike hladne vode
Malo objasnjenje oko fila od polovine secera i vode se kuva serbet a belanca se mute sa secerom i vanilom pa se onda serbet saspe u belanca.....

Za glazuru:
150 grama cokolade
5 kasika ulja
 5 kasika vode

Umutiti 5 zumanaca sa secerom pa dodajte vanilin secer  pa kada je umuceno dodajte mleko i ulje i dalje mikserom sve lepo sjedinite
. U brasno stavite prasak za pecivo i to skupa dodajte u umucenu smesu sa jajima pa kad dodate brasno iskljucite mixer i umesajte varjacim da se izjednaci.
 Smesu za biskvit saspite u pleh sa pek papirom velicine30x40 ili slicnih dimenzija
.Kolac nemora biti mnogo visok jer se lakse sece.Peci u vec zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Dok se biskvit pece mixerom mutite belanca  dok se ne dobije cvrsta smesa .Dodajte zatim 10 kasika secera i vanil secer i mutite jos.
Dok vi mutite belanca a kolac se pece pripremite serbet ( skuvati secer i vodu dok ne pocne da peni i bude gusca)  koji skuvate od 10 kasika secera i 4 kasika vode i dok mutite belanca sipajte po malo taj uspinovani secer  sve vreme muteci
. Okrenete ciniju na dole i ako sne ne ispada iz cinije onda je dobro umucen.







Patispanj / biskvit izvucete iz rerne i ravnomerno po njemu premazete sa tim umucenim sneom / smesom zatim smanjite rernu na 120 stepeni i vratite to sve nazad u rernu 10 -12 minuta




Glazuru napravite od cokolade ulja i vode. Prelijte mancmelou i odmah ga isecite na kocke i zatim ostavite da se hladii i  stegne.

Ja nebi bila ja ako nesto nebi promenila ili dodala. Ovog puta sam izrendala pomoranzu  u cokoladnu glauru  posto volim kombinaciju cokolade i pomoranzde.....





уторак, 10. новембар 2015.

Moka kocke









Ovaj kolac koji ovde zovemo moka kocke ima nekoliko jos  razlicitih imena   jedan je od  kolaca koji me vezuje za odrastanje moje dece . Vrlo cesto smo ga pravili mozda cak i dva puta mesecno.Recept je iz otprilike kad je moj sin Stefan krenuo u prvi razred i oni su to ponekad pravili u skoli kad su imali domacinstvo i svaki put sta da su pravili Stefan bi doneo kolac da probam i naravno recept koji smo mi isprobavali kuci ... Naravno ono sto je bilo dobro ostalo je pod imenom Stefanove  kocke , Stefanovi kolaci i tako....i ovaj recept.....
Dugo ga nisam pravila jer sta zbog bloga sta zbog radoznalosti cesto isprobavam nove stvari, ali sam se na kraju setila i ovog recepta i naravno moja deca obadvoje su bili odusevljeni  i naravno pojelo se vrlo brzo jer su ga jeli sa soljom mleka.....

Forma 25x35
Peci na 225 stepeni
 10 do 15 minuta u zavisnosti od rerne ja sam moj pekla manje od 15 negde 13 minuta....

Potrebno je;

150 grama margarina / putera
2 jaja
3 dec secera
3 kasicice praska za pecivo
2 kasicice vanil secera
3 kasike kakaoa
1,5 dec mleka
4,5 dec brasna


Otopiti margarin u serpici i ostaviti da se malo prohladi. U medjuvremenu umutiti jaja i secer penasto da bude belo...mutiti mixerom. Dodati pecivo vanil i kakao ( koji mozete prosejati da nebi ostale grudvice) i mutiti vrlo malo da se dobije glatka masa, dodati mleko brasno i na kraju otopljeni margarin netreba mutiti previse posle smanjite brzinu na mixeru kad stavite brasno i vrlo kratko izradite masu.
Smesu staviti u vec podmazan i brasnom posut pleh velicine 25x35 ( u mom slucaju je uvek pek papir  lakse za pranje forme)
Peci u vec zagrejanoj rerni na 225 stepeni izmedju 10 i 15 minuta.

Dok se kolac pece pripremite glazuru za njega. U principu kolac kad se ispece moze odmah da se stavi glazura a i ne mora kolac moze da bude i hladan ali glazura mora da bude vruca.

Glazura;

50 grama margarina.
3 dec prah secera,
 1 kasika kako
2 kesice vanil secera
2,5 kasika skuvane nes kafe

Garniranje ;
2 do 3 dec kokosovih pahuljica

Otopiti puter u serpici pa skloniti sa vatre dodati u to prah secer prosejani kakao i 2 do 3 kasike skuvane nes kafe  sve to izmixati u glatku glazuri i preliti preko kolaca dok je glazura vruca

Preko toga stavit 2 do 3 decilitara kokosovih pahuljica . Ostavite kolac nekih sat vremena da se ohladi i glazura stegne i mozete ga seci u kockice.