Ovo je neka vrsta pite / pogace i pravi se sa kvascem . Moja baba je cesto pravila i ja sam je jako volela. Razlika je sto je ona pravila vise kora i pekla u visokoj okrugloj serpi i koristila mast umesto ulja i zvala je " kisela pita". Ta pita je bila debela i visoka kao neka torta sa redom fila od sira izmedju i bila je mnoooogoooo masnija nego ova moja ....
Ovaj recept sam pronasla na netu pod imenom " secenica" i sledeci put pravicu je u okrugloj tepsiji i sa nekim drugim " nadevima"
Za tepsiju / pleh velicine 26 cm potrebno vam je:
35 kasika brasna
20 grama kvasca
3 kasicice soli
vode
Od vode ,soli , kvasca i brasna zamesiti testo srednje tvrdoce
za premazivanje 200 grama sira i ulje
Zamesiti testo srednje tvrdoce da se nebi lepilo ali nesme da bude previse tvrdo....
To testo sam podelila na dva dela
Od toga sam podelila na 10 manjih
Razvukla po malo oklagijom i spajala po dva kruga . Premazati uljem i staviti po dve kore jednu na drugu ne mazati odozgo nego samo izmedju ( tako da na kraju dobijete 5 krugova / kora )
Svih pet kora razvuci jos malo u velicini vase tepsije ( ja sam moje pracila cetvrtasto ovog puta)
Pouljiti tepsiju.....i staviti prvu koru ( koju ste dobili od dva kruga )
Pouljiti koru pa staviti jedan deo tog izmrvljenog sira.
Preko toga stavite drugu koru pa ulje pa sir pa koru i tako do kraja sa svim korama . Na zadnju koru ne stavljati sir ali staviti ulje odozgo i iseci na kocke pre pecenja. Ostaviti da odstoji 30 do 40 minuta.
Peci u zagrejanoj rerni na 220 nekih 20 -25 minuta
Obožavam ovo tijesto 😍 super je.
ОдговориИзбришиOvo je odlična pita, kod mene u selu, zvali smo je *Kisela gibanica* zato što se pravila od testa sa kvascem-kiselog testa
ОдговориИзбришиI ja volim ovakve pite zato sto mi je jednostavnija nego da razvlacim a i neznam da razvucem inace kore za pitu Doduse mozda bi i naucila ali jos nisam probala ne vuce me neznam zasto
ОдговориИзбришиAli ima vremena kad prestanem da radim i budem bila kuci i imala malo vise vremena verovatno ce i to doci na red Za sad kupujem gotove kore jos uvek
Extra je..😍 ! Moja baka i majka su pravile ovu " KISELU PITUUUU " 💓💓💓 ! ISPROBATI...! PRIJATNOOO... 🙆
ОдговориИзбришиIzvinite, da li mozda znate da ovo jos ne zovu krvajce u okolini Nisa i zaplanjskom kraju? A izgleda odlicno! Unapred hvala! :)
ОдговориИзбришиJa sam iz Aleksinca i moja majka i baba su zvale kisela pita, mada se Aleksinac i Nis (i okolina) dosta razlikuju.
ИзбришиMi imamo kravajcice ili kravaj ali u njih ne ide sir nego je samo testo koje se pece kao da su deblje lepinje u pitanju, mene je ovo podsetilo na caje ������
Izvini ja tek sada videla pitanje
ИзбришиStvarno neznnam sigurno kako je pravi naziv ali mislim da je kravajce nesto poput kajzerica A ova kisela pita podseca na one caje iz pekare sa sirom kako smo ih mi zvali ranije Nisam sigurna veruj mi Pozdrav