уторак, 15. септембар 2015.

Starinska kisela pita sa sirom


Ovo je neka vrsta pite / pogace i pravi se sa kvascem . Moja baba je cesto pravila i ja sam je jako volela. Razlika  je sto je ona pravila vise kora i pekla u visokoj okrugloj serpi  i koristila mast umesto ulja i zvala je " kisela pita". Ta pita je bila debela i visoka kao neka torta sa redom fila od sira izmedju i bila je mnoooogoooo masnija nego ova moja ....

Ovaj recept sam pronasla na netu pod imenom " secenica" i sledeci put pravicu je u okrugloj tepsiji i sa nekim drugim " nadevima"



Za tepsiju / pleh velicine 26 cm potrebno vam je:

35 kasika brasna
20 grama kvasca
3 kasicice soli
vode
Od  vode  ,soli , kvasca i brasna zamesiti testo  srednje tvrdoce

za premazivanje 200 grama sira i  ulje

 Zamesiti testo srednje tvrdoce da se nebi lepilo ali nesme da bude previse tvrdo....

 To testo sam podelila na dva dela

 Od toga sam podelila na 10 manjih

 Razvukla po malo oklagijom i spajala po dva kruga . Premazati uljem i staviti po dve kore jednu na drugu  ne mazati odozgo nego samo izmedju ( tako da na kraju dobijete 5 krugova / kora )
Svih pet kora  razvuci jos malo  u velicini vase tepsije ( ja sam moje pracila cetvrtasto ovog puta)

 Pouljiti tepsiju.....i staviti prvu koru  ( koju ste dobili od dva kruga )
Pouljiti koru pa staviti jedan deo tog izmrvljenog sira.
Preko toga stavite drugu koru pa ulje pa sir pa koru i tako do kraja sa svim korama . Na zadnju koru ne stavljati sir ali staviti ulje odozgo  i iseci na kocke pre pecenja. Ostaviti da odstoji 30 do 40 minuta.
Peci u zagrejanoj rerni  na 220 nekih 20 -25 minuta










7 коментара:

  1. Ovo je odlična pita, kod mene u selu, zvali smo je *Kisela gibanica* zato što se pravila od testa sa kvascem-kiselog testa

    ОдговориИзбриши
  2. I ja volim ovakve pite zato sto mi je jednostavnija nego da razvlacim a i neznam da razvucem inace kore za pitu Doduse mozda bi i naucila ali jos nisam probala ne vuce me neznam zasto
    Ali ima vremena kad prestanem da radim i budem bila kuci i imala malo vise vremena verovatno ce i to doci na red Za sad kupujem gotove kore jos uvek

    ОдговориИзбриши
  3. Extra je..😍 ! Moja baka i majka su pravile ovu " KISELU PITUUUU " 💓💓💓 ! ISPROBATI...! PRIJATNOOO... 🙆

    ОдговориИзбриши
  4. Izvinite, da li mozda znate da ovo jos ne zovu krvajce u okolini Nisa i zaplanjskom kraju? A izgleda odlicno! Unapred hvala! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam iz Aleksinca i moja majka i baba su zvale kisela pita, mada se Aleksinac i Nis (i okolina) dosta razlikuju.
      Mi imamo kravajcice ili kravaj ali u njih ne ide sir nego je samo testo koje se pece kao da su deblje lepinje u pitanju, mene je ovo podsetilo na caje ������

      Избриши
    2. Izvini ja tek sada videla pitanje
      Stvarno neznnam sigurno kako je pravi naziv ali mislim da je kravajce nesto poput kajzerica A ova kisela pita podseca na one caje iz pekare sa sirom kako smo ih mi zvali ranije Nisam sigurna veruj mi Pozdrav

      Избриши