среда, 29. јул 2015.

Indijski punjeni hleba iz tiganja na moj nacin


Ovo sam skoro nasla i naravno morala sam da isprobam ali na moj nacin  to jest punjenje testa je bilo po mom ukusu sa sirom belim lukom i persunom.
Indijci to pune  sigurno necim drugimm  a mozda ga i ne pune nego ga jedu uz kuvano jelo. U svakom slucaju ja sam to lepo napunila sirom i bila zadovoljna i jeli smo za dorucak...meni se svidelo jer ja volim testo a ovo podseca na kore za pitu pecene na plotni od sporeta.. malo je tako zilavo ali ukusno.Moj muz nije bio nesto odusevljen ali on i ne voli tako puno testa kao ja..
.Prilazem vam i recept za testo a mozete ga puniti cime hocete masti na volju...Mozete ih ispeci samo pojedinacno bez da ih punite i jedete uz krompir paprikas na primer...




Za testo je potrebno otprilike : 250 grama brasna malo soli i otprilike 2 decilitara vode . Zamesite testo lepo da vam se odvaja od cinije ali da nije lepljivo...



To testo sam podelila na 8 delova...
I  napravila loptice od toga koje sam ostavila da odmaraju 15 minuta...

U medjuvremenu sam spremila  / izmrvila sir i dodala belog luka i persuna sitno iseckanog ( radi ukusa i moj sir je bio domaci koji sam ja pravila od kiselog mleka ali moze bilo koji)

 Kada prodje  15 minuta razvuci dve loptice otprilike  velicine cd -a  ( dok se razvlaci oklagijom celo vreme se brasni da se nebi lepilo)  i na jedno stavite sirni namaz i preklopite drugim delom zatvorite viljuskom okolo .
 Tako  taj kruzic spustite u jednu serpicu / tiganj teflonski na jakoj vatri nekoliko minuta pa okrenite  na deugu stranu .
 Sad tu stranu namazite malom kockom margarina i okrenite jos jednom na prvobitnu straniu
.Znaci 2 puta se pece na jednoj dva puta na drugoj strani .


To izgleda ovako dok se pece
Onda stavite kockicu margarina preko toga da se otopi...




Ja sam dobila 8 loptica sto zbnaci 4 hlebic gotovih...

 Ovako su izgledale u preseku...mozete staviti kackavalj i sunku...

Mi sto volimo da isprobavamo i mesimio nove stvari  ovo je novo iskustvo , jos dok sam bila mala ( a bilo je davno) pamtim neko je u komsiluku pekao hleba ili pogacu slicno tako  i to me je pedsetilo na to.
Veliki pozdrav od mene .
Dok sedim pored kuhinjskog prozora i pisem ovo gledam u sumorno vrem koje ne daje nadu da ce biti leta ovde ...ali zato moje cvece u basti i saksijama nikad nije bilo bolje ( mozda njemu odgovara ovo vreme).....
Zato evo nekoliko lepih slickica sa mojim cvecem.....














субота, 25. јул 2015.

Tortilja torta


Evo jos jednog laganog recepta a dobrog za brzinu i za veceru uz salatu....I koji je  je vrlo cesto na nasem jelovniku jer moj sin voli takve stvari ...i naravno moram mu ugadjati ..   mada svi u kuci volimo sve sto ima veze sa tacos zacinima i tortiljama  i naravno spremam cesto na razlicite nacine. Pre neki dan sam  napravila nesto u vidu torte ...



Potrebno je ;

1 paket tortilja hleba ( ja sam iskoristila 3 komada)
500 grama mleve  junetine
1 mala konzerva kukuruza
dosta rendanog sira  kackavalja ( najmanje 400 grama)
tacos zacin ,
 zacin c ili soli samo
nesto ljuto ja sam koristila jalapenjo ( ljutu malu papricicu ako volite naravno)

I kasnije 100 grama kisele pavlake pomesati sa salsa sosom ( ljutim  napraviti kao sos ) a ako nemate salsa sos onda mozete jesti samo sa salatom.

Forma za moju tortilja tortu je bila 26 cm jer su tortilje bile te velicine a mozete i manje onda ce biti torta na vise spratova.....


Isprzititi meso na ulju  sa zacinima koje volite i ljutog mozete staviti ako volite i u to dodati tacos zacin i kukuruz secerac. Spremiti jednu formu okruglu gde mogu da stanu tortilje ( na dnu staviti pek papir posto ce malo curiti masnoca)

i

Izrendati sto vise sira ( sto vise to bolje ukusnije) Moze i sa mozarelom isto .....



Staviti jednu tortilju na dnu ..pa preko nje staviti mleveno przeno meso pa sir



Pa tortilja i tako dok imate smese.....na kraju pospite sirom

Zagrejte rernu na 220 i stavite tortu unutra na nekih 10 do 12 minuta dok se sir otopi i dobije boju...


Gotovu tortu iseci na parcice i sluziti sa nekim sosom po zelji i salatom ( obozavam sa mladom kupus salatom ali sam ovog puta imala samo ajsber salatu)


Nadam se da sam vam pomogla sa idejom ....a mozete kombinirati sa raznim mesom i raznim zacinima ideja je bitna....a ukusi su razliciti...prijatno






Ako nemate kod kuce kiselu pavlaku mozete sos napraviti sa grckim jogurtom ( sa jogurtom koji je gust ) i malo zacina c i belog luka  i to vam je odlicna kombinacija za hladne soseve ...


четвртак, 23. јул 2015.

Keks kolac sa banaama


Ovo j e jos jedan od kolaca koji prolaze dobro u mojoj kuhinji ...pojede se jer je kremast i ukusan ,  sa bananama a najbitnije ne pece se....i pravi se za 20 minuta  plus hladjenje





Recept:

300 grama keksa,
200 grama putera neslanog,
1 litra mleka,
5 kasika gustina
3 kasika brasna,
200 grama cokolade ,
 150 grama secera i
5 banana
Malo mlevenih oraha ili badema za posipanje odozgo  preko zadnjeg sloja keksa.

Skuvati 6 dec mleka sa 150 grama secera da prokuva . Skloniti samo sa vatre i u vruci krem a brasno i gustin razmutiti sa ostatkom mleka pa od svega toga napraviti krem Skloniti sa vatre i staviti u taj vruci krem 200 grama putera i 200 grama cokolade i mesati dok se sve to ne otopi i sjedini (  mesati kasikom ne mikserom)
Fil treba podeliti na 3 dela  ... u 3 cinijice .   2 dela treba da ima dosta fila a taj treci  malo manje ( jer taj treci je samo za premazivanje zadnjeg sloja  jer se posle preko toga pospe mlevenim orasima )

Poredjati keks u nekoj vatrostalnoj formi ( 20 x 30) otprilike  i preko tog keksa sasuti jedan deo krema i preko toga poredjati banane isecene na kolutove pa opet keks pa krem pa banane pa  keks .....
Na kraju preko keksa namazati tanak sloj krema  pa preko toga staviti mlevene orahe











Ovako je izgledalo pre serviranja..... Mozete dekorisati sa cokoladnim topingom i mlevenim orasima....
Prijatno!