Mimoza salatu obozavam ali je ne pravim tako cesto i uvek se pitam zasto je pravim samo dva do tri puta godisnje
Nekako ruska salata je bila cesci gost na mom stolu ranijih godina ali moj muz i nije neki ljubitelj ruske salate pa sam pocela sa drugim alternativama...a najcesce je to mimoza
A nije ljubitelj ruske salate zato sto on obicno mi pomaze pri seckanju krastavcica i smatra da je to jako pipav posao i da ukus salate nije vredan tog posla
I onda mimoza salata je resenje posto je svi u familiji volimo sem sina.... on ne jede nista gde ima kuvanih jaja
A kod mimoze obicno rendamo sve to i ide brze
Ranije nisam imala neki odredjeni recept za mimozu nego onako odokativno redjala u prozirnu staklenu ciniju red kuvanog krompira , red majioneze red sunke , red sira pa tako redom
Medjutim trazeci neki interesantni novi recept za nesto novo na Uskrsnjem stolu naletim na nesto interesantno Mimoza napravljena kao torta
I naravno to je to, posto volim neobicne stvari i plus dosta podseca na svedsku sendvic tortu izgledom odlucim se za mimoza salatu umesto ruske.....
To sto podseca izgledomna sendvic tortu su otprilike isti sastojci i redjanje
Skoro pa sve je isto samo bez hleba ali zato je tu rendani kuvani krompir
Recept
3 veca ili 4 manja krompira ( skuvana u ljusci)
300 grama neke rendane sunke koju volite ( ja sam koristila poli )
300 grama kackavalja/ gaude ili tog koji volite i koristite
4 kuvana jaja
4 decilitara kisele pavlake
200 grama majoneza
soli , bibera
Priprema;
Jaja skuvajte oljustite i ohladite
krompir u ljusci skuvajte , ohladite i oljustite
Polovinu od kackavalja narendajte krupnije a drugu polovinu sitnije
Narendajte krompir ...
Jaja ne rendajte unapred nego kad dodje njihov red direktno rendate
Uzmete jedan veci plitki tanjir i na njega stavite obruc za torte dimenzije 18 cm a moze i 16 cm
Ako vam obruc nije dovoljno visok kao moj ja sam izrezala od papira za pecenje dodatnu visinu ( koja mi nije u principu trebala) i napravila vislji obruc unutar prvobitnog obruca ( slika dole) i krenula sa slaganjem
Prvo se na dnu kalupa stavi polovina kolicine rendanog krompira ( ja sam ga lagano kasikom pritisla u formu da se izjednaci , posoliti i premazati 1 decilitrom kisele pavlake
Druci red stavljate polovinu rendane sunke pa premazati sa 100 grama majoneze celom povrsinom'
Zartim dolazi polovina krupno narendanog sira ( kackavalja ) pa preko toga izrendajte dva cela jaja ( zajedno zumanac i belanac) pa preko toga decilitar pavlake
Ta dva jaja sto su ostala sada ih podelite na belanca i zumanca posebo ( nemojte rendati sada nego direktno)
Ponovite slaganje
Ostatak krompira , posoliti i premazati 1dec kisele pavlake
preostala rendana sunka na redu pa premazite majonezom
pospite drugom polovinom krupno rendanog sira i sada ta dva belanca izrendajte preko rendanog siraa preko toga 1 dec kisela pavlaka
Slaganje zavrsavamo sitno rendanim sirom a sa ostatala dva zumanca izrendamo kao dekoraciju da bi podsecalo na mimozu
Ustvari taj rendani zumanac od gore asocira na cvet mimoze
Mozete naknadno ukrasiti sa grancicama mirodjije ( moze i ne mora)ili vec ako imate neku drugu ideju
I to bi bilo to
Nemam puno slika jer nisam bas sve slikala nisam razmislajla da cu pisati recept na blogu
Odlicno kao hladno predjelo na slavljima
Ja sam moju salatu napravila vece pre i drzala u frizideru da bi se sve steglo i moglo da sece
Vi je mozete napraviti i u ciniji ako zelite sastojci su isti ovo je samo mozda malo interesantnije i nekom lepse na izgled
Prijatno!